menu

  • 2016.07.21.

Megkezdődött a városháza felújítása

A szakemberek már elkezdték a felméréseket és az előkészítő munkálatokat, jelenleg pedig a díszterem restaurálásán dolgoznak.

A főépítész elmondta, néhány héten belül a tervezők és a kivitelezők is munkába állnak, így jövő év elején elindulhat a tetőszerkezet, majd a homlokzat helyreállítása.
Már végzik az ólomüveg ablakok tisztítását a szakemberek a városháza dísztermében. A díszítő festés tisztításával és a restauráló festéssel már végeztek, de még sok munka áll előttük, hiszen a 120 éves épületet kívül-belül teljesen felújítják.

– Rendszeresen szakrestaurátorok járnak a Városházán, mérik fel, hogy melyek a feladatok. Ez ugyanis nem egyszerű felújítás. Itt a bádogos szerkezetek többsége is műalkotás, ennek megfelelően nem egyszerű bádogos felújításról lesz szó, hanem ezeket a szerkezeteket is restaurálják – mondta Öveges László főépítész

A felújításra a Modern Városok Program keretében négymilliárd forintot kapott a város a kormánytól. Ebből az összegből a restauráláson kívül akadálymentesítésre, illetve a fűtési és az elektromos rendszer korszerűsítésére is költenek.

Csaknem 250 ezer Zsolnay kerámia cserepet helyeznek majd el a tetőn, csak erre 400 millió forintot költenek. Öveges László elmondta, az építészek és a kivitelezők kiválasztása még folyamatban van, de jövő év elején már biztosan elkezdődnek a komolyabb munkálatok. – Év végére ezek a tervek megvannak. Jövő év elején tehát nemcsak a restaurátori és az ehhez kötődő szakmai munkálatok és nemcsak díszterem felújítása kapcsán szükséges érdemi munkálatok indulnak majd el, hanem például a homlokzat felújítása és az épület belső felújításával kapcsolatos kivitelezői munkálatok is megkezdődhetnek – hangsúlyozta a főépítész.

A városháza felújításán több száz ember dolgozik majd egyszerre, így 2017 őszén ismét a régi fényében ragyoghat az épület.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek