menu

  • 2016.07.25.

Fizetőssé vált a kapubejárók előtti parkolás

Ezentúl nem lehet ingyenesen parkolni a kapubejárók, garázsok előtt Kecskemét fizetős övezeteiben.

A tulajdonosoknak lakossági bérletet kell váltaniuk, vagy parkolójegyet kell venniük, amennyiben a kapubejárójuk, vagy a garázsuk előtt szeretnének parkolni, erre mikuláscsomaggal hívják fel az autósok figyelmét. A szélvédőkre helyezett piros zacskókban azonban egyelőre csak tájékoztató van erről a változásról, amire a gyakori visszaélések miatt volt szükség. Július 25-ig tart a türelmi idő, ezután már bírságra számíthatnak az itt várakozók.

A KRESZ 2012. augusztus 24. napján hatályba lépett rendelkezése szerint szankcionálható lett volna a fizető várakozó övezetekben a kapubejárók, garázsok előtti fizetés nélküli parkolás, eddig azonban eltekintettek ettől. Dr. Rétszilasi Mónikától, a Kecskeméti Városrendészet vezető-helyettesétől megtudtuk, számos visszaélésről kaptak hírt az utóbbi időben, ezért döntöttek úgy, hogy megszüntetik ezt a kiskaput.

– Az Árpádvárosban eddig nem bírságoltunk, ha valaki a garázsok elé parkolt, ezt az ingyenes lehetőséget azonban nem csak a garázs tulajdonosai használták ki – mondja dr. Rétszilasi Mónika. – Tudomásunkra jutott például, hogy a tulajdonos minimális ellenszolgáltatás fejében kiadta egy ismerősének a garázsa előtti helyet. Felfigyeltek kollégáink olyan ingatlanra is, amelynek három kapubejárója van, és mindegyiknél álltak autók. Mivel a háznak garázsa is van, vélelmezhető volt, hogy ismerősei használták ezeket a parkoló helyeket. Számos romos, lakatlan háznál is rendszeresen parkoltak autók, amelyek biztosan nem az ingatlan tulajdonosához tartoztak.

A Városrendészet vezető-helyettesétől megtudtuk, beigazolódott a gyanújuk. Kiderült, a bejelentések valósak voltak, számos visszaélésre derült fény az elmúlt héten. A megváltozott eljárás után sokan keresték fel a városrendészet irodáját. Bebizonyosodott, hogy az esetek túlnyomó többségében valóban nem a tulajdonos parkolt a kapubejárónál. Mások szerették volna ingyen megúszni a fizetős övezetben való várakozást.

De nem csak a visszaélések miatt látták jónak az új eljárást. – Azoknak, akiknek a kapubejárója elé X jel van felfestve, eddig is bérletet kellett váltani a szomszédos parkolóhelyre. Ugyanez vonatkozott azokra is, akiknek túl kicsi a kapubejárója ahhoz, hogy beférjen a kocsijuk. Velük szemben is igazságtalannak éreztük, hogy mások ingyenesen parkolhatnak – fűzi hozzá Rétszilasi Mónika.

Július 11-től ezért naponta ellenőrzik a kapubejárók illetve a garázsok előtti parkolást a város fizetőparkolós részein. A szóban forgó helyeken álló autókra helyezik ki a piros csomagokat. Nem kell azonban megijedni, ezekben egyelőre a díjzónákhoz igazodóan háromféle tájékoztató található.

Sokan keresték fel az elmúlt napokban a városrendészet irodáját. A tulajdonosok a legtöbb esetben megértették az új eljárást, és megváltották a lakossági bérletet, melynek havi díja 400 Forint. Ebből az összegből egyébként Kecskemét Kártyával 10 százalék kedvezmény is lejön, és további 10 százalékkal csökkenthetik a díjat azok, akik legalább fél évre váltják meg a kapubejárójuk előtti parkolásukat. Ez mindenképp olcsóbb, mint a sárga csekk.

Ez az új eljárás természetesen nem azt jelenti, hogy jogcím nélkül bárki beállhat az egyes kapubejárókba. Azokkal szemben, akik nem a tulajdonos engedélyével állnak a garázsok, kapuk előtt, szabálysértéssel kapcsolatban jár el a Kecskeméti Városrendészet. Ezzel pedig a tulajdonosokat is védik, hisz gyakran előfordul, hogy nem tudnak beállni saját garázsukba a szabálytalankodók miatt.

A mikuláscsomagban egyelőre tájékoztató van, amelyben felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy a díjfizetési kötelezettség alá tartozó várakozási területeket hétfőtől péntekig 8 órától 18 óráig csak a várakozási díj megfizetése alapján, vagy előre vásárolt/váltott bérlettel (lakossági bérlet: 400 Ft/hó) lehet igénybe venni. E szabály alól a díjfizetési kötelezettség alá tartozó területeken lévő kapubejárók, illetve garázsok előtti közterületek nem képeznek kivételt.

2016. július 25-ig türelmi időt biztosítanak a lakosság részére, ebben az időszakban nem szabnak ki pótdíjat, azonban július 26-tól fizetnie kell annak, aki jogosulatlanul használja ezeket a kapubejárók, garázsok előtti területet.
Telefonon a 76/503-221-es számon adnak tájékoztatást. Parkoló bérlet a Kecskeméti Városrendészet ügyfélszolgálati irodájában (ügyfélfogadási idő: hétfő-szerda: 8:00 – 15:00, csütörtök: 8:00-18: 00, péntek: 8:00 – 12:00) vásárolható meg.” – áll a tájékoztatóban.

 

hiros.hu

Kapcsolódó képek