menu

  • 2016.08.01.

Nyolcadik sebességre kapcsolhat az egyetem

A Mercedes most bejelentett új beruházása egyben garancia arra, hogy a Pallas Athéné Egyetem hallgatói biztos karriert teremtsenek – hangzott el pénteken délután az új egyetemen rendezett sajtótájékoztatón.

– Az első gyárépítés is megváltoztatta az intézmény sorsát, meghatározta feladatait – hangsúlyozta dr. Ailer Piroska, a Pallas Athéné Egyetem rektora a rendezvényen. – Az elmúlt nyolc évben próbáltunk felnőni ehhez a feladathoz. Ezt a célt szolgálta a járműipari tanszék létrehozása, a duális képzés elindítása, és ezt segítették a főiskola sikeres pályázatai is. Most azonban újabb mérföldkőhöz érkezett az intézmény a Mercedes új beruházásának köszönhetően.

Dr. Ailer Piroska kifejtette a sajtótájékoztatón, a legfőbb céljuk, hogy a klasszikus értelemben vett egyetemmé váljon az intézmény. Ennek érdekében elsősorban az oktatás fejlesztésében gondolkodnak. Bővíteni kívánják az alapszakok palettáját, a következő lépés pedig a mesterszakok elindítása, bővítése lesz. Ezután doktori iskolát szeretnének alapítani az oktatói utánpótlás nevelése illetve a tudományos munka fejlesztése érdekében. Mindezek mellett elsődleges céljuk az egyetem nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése, minél több külföldi hallgató fogadása.

A rektor kiemelte, az idei felvételi eredmények is azt bizonyítják, hogy a gépészmérnöki illetve a járműmérnöki alapszak rendkívül népszerű a fiatalok körében, ami összhangban áll a Mercedes új gyárának építésével is.

Szemereyné Pataki Klaudia is egyetértett abban, hogy nem csak a város, de az egyetem életében is gyökeres változást jelent a most bejelentett beruházás. Az új gyár építése azt jelenti, hogy nyolcadik sebességbe kapcsolhat az egyetem fejlődése – fogalmazott a polgármester. Három éven belül teljesen új gyártókapacitása épül a Mercedesnek, ez is azt bizonyítja: nagy szükség van a járműmérnökökre, a gépészmérnökökre illetve mérnökinformatikusokra.

Új kihívás a város számára, hogy a 2500 főt alkalmazó gyárhoz illetve a beszállítói körhöz jól képzett szakembereket biztosítson. Ezért érdemes a fiataloknak jelentkezniük ezekre a szakokra, amelyek elvégzése biztos jövőt, biztos munkát, biztos megélhetést jelent számukra.

– Kecskemét városa ezután is ösztöndíj programmal kívánja támogatni az ide felvételizőket – hangsúlyozta Szemereyné Pataki Klaudia, a járműipari területek pedig továbbra is prioritást élveznek majd. – Ezért is biztatom a fiatalokat: van még hely, éljenek a pótjelentkezés lehetőségével, hisz itt biztos karrierre számíthatnak.

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az egyetem négy kara közül a GAMF Műszaki és Informatikai, valamint a Pedagógusképző is növelni tudta a felvettek számát. Előbbin majdnem 20 százalékkal, de utóbbin is közel egytizedével több fiatal kezdheti meg tanulmányait szeptemberben, mint egy esztendeje. A Kertészeti és Vidékfejlesztési, valamint a szolnoki Gazdálkodási Karon ugyanakkor a felvételi adatok némi csökkenést mutatnak.

Ami a képzési területek vonzerejének alakulását illeti: egyre határozottabban kirajzolódik az egyetem gépészmérnöki szakának „zászlóshajó” szerepe, melyet a 145 újonnan felvett hallgató választása is megerősít. Idén ehhez 115 fős létszámával látványosan felzárkózott a mérnökinformatikus képzés is. A képzeletbeli dobogó harmadik helyét a járműmérnöki alapszak foglalja el, mely növekvő népszerűségét a duális képzésben úttörő szerepet vállaló Mercedes-Benz és a Knorr-Bremse vállalatoknak is köszönheti.

Ugyancsak az élmezőny tagjaként, minden várakozást felülmúló sikerrel debütál a Pallasz Athéné Egyetem kínálatában a gazdálkodási és menedzsment alapszak, mely rögtön 81 hallgatóval indul el. A kimagasló érdeklődés itt jelentős mértékben a Pallasz Athéné Domus Mentis Alapítvány támogatásának tulajdonítható, melynek ösztöndíja rövidesen elérhető lesz a költségtérítéses hallgatók számára.

A Pallasz Athéné Egyetem szinte valamennyi szakot meghirdeti a pótfelvételiben is, ahová azok jelentkezhetnek, akiket nem vettek fel, vagy nem is adták be jelentkezésüket idén. A pótfelvételiben csak egy intézmény egy szakját lehet megjelölni, és minden képzés önköltséges. A jelentkezés augusztus 7-i határidejéig minden érintett fiatalnak és szülőnek érdemes megfontolnia a PAE által kínált alternatívát, hiszen az egyetem versenyképes képzéseket, a dinamikusan fejődő régió pedig biztos jövőképet nyújt az itt végzetteknek.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek