menu

  • 2016.08.03.

Anyatejelemző készüléket kapott a kecskeméti kórház

Anyatejelemző készüléket kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött osztálya

A KORASZÜLÉS NÉPBETEGSÉG MAGYARORSZÁGON

Évente csaknem 8000 baba jön világra koraszülöttként Magyarországon, amellyel az ötödik legrosszabb helyen állunk a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) nemzetközi listáján.[1] A koraszülöttek számára az anyatejnek életmentő szerepe van, de a megnövekedett szükséglet fedezéséhez sok esetben dúsítani kell. A tápanyagtartalom ellenőrzésében hatalmas előrelépést jelentenek az anyatejelemző készülékek, amelyek lehetővé teszik az egyénre szabott táplálási programok kidolgozását, jelentősen javítva így az életben maradás esélyét. A Nutricia Early Life Nutrition a szoptatás világhete alkalmából MIRIS anyatejelemző készüléket adományozott a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítványnak.

A koraszülés népbetegségnek számít Magyarországon: 90 000 újszülöttből évente csaknem 8000, azaz majdnem minden tizedik baba túl korán, a 37. terhességi hét előtt jön a világra. A fejlődés szempontjából ezen kritikus időszak lerövidülése súlyos következményekkel járhat: az 5 év alatti gyermekek körében világszerte vezető haláloknak számítanak a koraszülöttséggel járó szövődmények.[2] A megelőzésért a kismamák is sokat tehetnek: a fogantatástól számított első 1000 nap környezeti hatásai, azon belül is a megfelelő táplálkozás nemcsak a koraszülés elkerülésében, de számos felnőttkori népbetegség megelőzésében is kulcsszerepet játszanak.

Az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása életmentő a koraszülöttek számára

Bár az anyatej minden csecsemő számára a legtökéletesebb táplálék, a koraszülöttek esetén egyenesen életmentő: megalapozza a csecsemő immunrendszerének fejlődését, elősegíti a bél- és emésztőrendszer működéséhez szükséges hormon- és enzimtermelést, csökkenti az allergiás megbetegedések előfordulási arányát, és segíti a kognitív fejlődést.

„A koraszülöttek, a fejletlen emésztőrendszerük miatt csak kis mennyiségű táplálékot képesek magukhoz venni, így különösen fontos hogy az anyatej termelődése minél hamarabb beinduljon, és a tápértéke optimális legyen.” – hívta fel a figyelmet Dr. Nádor Csaba a Honvédkórház Perinatális Intenzív Centrumának vezetője. „A koraszülött kisbabák táplálásánál mindig az a célunk, hogy a méhen kívüli fejlődés közelítsen a méhen belüli értékekhez, az elmaradásnak ugyanis súlyos következményei lehetnek. Nem csak a súly- és hossznövekedésben, de a fejkörfogat növekedésében is, amely az agy tömegét és fejlődését tükrözi. Az idegrendszer fejletlensége miatt később tanulási és viselkedési zavarok, valamint elhízásra és 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam alakulhat ki.” – tette hozzá.

Az anyatej tápértékének elemzése nélkülözhetetlen a koraszülöttek életben maradásához

A koraszülöttek megnövekedett szükségleteit az anyatej nem képes minden esetben fedezni, ezért a 32. hét előtt és 1500 grammnál kisebb súllyal született csecsemőknél a legtöbb esetben dúsítani kell. „Intézményünkben évente csaknem kétszáz 1500 g feletti és száz 1500 g alatti koraszülött születik. Az egészségi állapotuk és anyagcseréjük eltérő fejlettségi szinten van, így a táplálásnál egyéni igényekhez kell igazodni. Az anyatej tápértékének ellenőrzésében hatalmas segítséget jelent egy anyatejelemző készülék, és lehetővé teszi az egyénre szabott táplálási programok kidolgozását. A készülék által nyújtott mérési eredmények pontosabb, személyre szabott terápiás lehetőségeket biztosítanak majd a Kecskeméti Perinatális Intenzív Centrumban ápolt koraszülöttek számára.” – hangsúlyozta Dr. Kelemen Edit, aki a Hírös Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnökeként külön köszönetét fejezte ki.

„A Nutricia Early Life Nutrition elkötelezett a koraszülöttek életminőségének javításáért folytatott küzdelem mellett, melynek egyik legfontosabb eleme az optimális korai táplálás. A szakmai egyeztetések után úgy láttuk, hogy a koraszülött-ellátásban egy MIRIS anyatejelemző készülék adományozásával tudunk a legtöbbet segíteni. Biztosak vagyunk benne, hogy az új eszköznek és a Bács-Kiskun Megyei Kórházban dolgozók kiemelkedő szakmai tudásának köszönhetően minden eddiginél több koraszülött baba életminősége javulhat a jövőben.” – foglalta össze Dr. Kralovánszky Gábor a Nutricia Early Life Nutrition orvosigazgatója.

Kapcsolódó képek