menu

  • 2016.09.06.

A 2016. évi Európai Mobilitási Hét programjai

KMJV Önkormányzata Közgyűlése a 2016. június 30-i ülésén a 158/2016. (VI. 30.) számú határozatával úgy döntött, hogy a 2016. évben az Európai Mobilitási Hét alkalmával ismét egyhetes rendezvénysorozatot szervez. 

europai mob-het

Az esemény hivatalos időintervallumához (szeptember 16-22.) igazodva az alábbiak szerint tervezik megvalósítani a programelemeket.

A programsorozat első elemeként 2016. szeptember 16., 19. és 20. napjain (péntek, hétfő és kedd) egy „Bringatanoda Roadshow” elnevezésű ügyességfejlesztő és tehetségkutató, kerékpározást népszerűsítő programsorozatot terveznek megvalósítani. A programsorozat keretében a kecskeméti általános iskolai nevelés-oktatás 5-8. évfolyamos korosztályai számára (naponta 2-3. köznevelési intézményhez kitelepülve, az intézmények jelentkezései alapján) a kerékpáros közlekedésbiztonságról és a kerékpárhasználat szabályairól szóló elméleti bevezetőt követően a diákok a kerékpáros közlekedéshez szükséges ügyességfejlesztő akadálypályán tehetik próbára tudásukat és fejleszthetik gyakorlati ismereteiket. A program keretében lehetőség nyílik „görgőverseny”-en részt venni (fém vázszerkezet részét képező görgőkre elhelyezett kerékpáron kellene egyhelyben tekerni, amely során a leadott teljesítményt, a sebességet és az egységnyi idő alatt „megtett” távolságot egy számítógépes program értékeli).

eur-mob-het1

2016. szeptember 17. napján (Szombaton) a Szabadság térről indulva (regisztrációt követően) városismereti kerékpártúrát szerveznek a Kecskeméti Első Sor Sportegyesület vezetésével.

A programsorozat következő elemeként 2016. szeptember 19-22. (hétfőtől csütörtökig) időszakban a Kecskeméti Rendőrkapitányság Megelőzési és Áldozatvédelmi Alosztálya és a Közlekedésrendészeti Osztálya közreműködésével a kecskeméti általános iskolák 1-4. évfolyamai számára tematikus, interaktív közlekedésbiztonsági, valamint közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó bűnmegelőzési foglalkozást szerveznek, amely során a résztvevők az életkori sajátosságukhoz igazodóan, pedagógiai szempontok figyelembe vételével felépített, játékos foglalkozásokat tartanak a balesetmegelőzési előadók.

A foglalkozások a fenti említett időszakban, naponta 8-12 óra között, óránkénti rotációban, egyidejűleg kettő csoportfoglalkozás valósul meg külön teremben, csoportonként 30 fős létszámmal.

A fent említett programokkal részben egyidejűleg, 2016. szeptember 19-24. (hétfőtől szombatig) időszakban ismét veterán kerékpár kiállítást szerveznek Papp Zoltán kecskeméti veterán kerékpárgyűjtő gyűjteményéből. A veterán kerékpárok egy része a gyűjtő nagyapjának, annak a nagykőrösi Papp Sándornak a keze munkáját dicséri, aki a Millenium idején már egyedi, méretre szabott kerékpárokat készített, az 1920-as években pedig már sorozatban gyártotta a kerékpárokat Papp Sándor és Fia cégnéven. A családi vállalkozás 1925-ben fióküzletet nyitott Kecskeméten, majd ifj. Papp Sándor 1933-ban a családi vállalkozásból kiválva az Arany János utcában önálló kereskedést nyitott, amelyet 1951-ig, az államosításig vezetett.

A kiállításon a kerékpárokon kívül egyéb, a fent említett időkből fennmaradt relikviák is bemutatásra kerülnek. A kiállítás továbbá kiegészül egy budapesti illetőségű gyűjtő (Dr. Podrán Erzsébet) korabeli kerékpárokat ábrázoló képeslap-gyűjteményével.

A közlekedésbiztonsági, valamint közlekedésbiztonsághoz kapcsolódó bűnmegelőzési foglalkozásokat, a veterán kerékpár és képeslap kiállítást azonos helyszínen, a Hírös Agóra-Ifjúsági Otthon épületében valósítják meg.

2016. szeptember 21-én 08.30-13.00 óra közötti időben a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében KRESZ-SZAFARI közlekedésbiztonsági akadályverseny kerül megrendezésre a Kecskeméti Vadaskert területén.

A versenyre egyszerre nyolc negyedikes általános iskolai osztály vehet részt, akik a vadaskert nyolc helyszínén kialakított, közlekedésbiztonsággal összefüggő feladatok megoldásával versengenek egymással, miközben megismerkedhetnek az állatok olyan jellemző tulajdonságaival, melyek szorosan kapcsolódnak a közlekedésbiztonsághoz is (pl. szurikáta – figyelem, kenguru – gyermekbiztonsági rendszerek, teknős béka – bukósisak nyújtotta védelem, lajhár, csiga – lassan járj tovább érsz, kígyó – bölcsesség, mókus – előrelátás, stb.)

A versenyfeladatok között lesz gyalogos és kerékpáros észlelhetőségével összefüggő feladat, a DAKK Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. által biztosított közösségi közlekedést propagáló program, kerékpáros ügyességi akadálypálya, biztonsági öv, gyermek biztonsági rendszerek használatával összefüggő feladat, közúti jelzőtáblák ismeretén alapuló feladat. A feladatok mindegyike korosztályhoz illeszkedik, nem nélkülözi a gyermekek aktív részvételét. A helyszíneken 20 percet töltenek a csapatok, majd 5 perces átállás után a következő akadálynál folytatják a versengést. A program 08.30 órakor megnyitóval kezdődik és eredményhirdetéssel, díjátadóval zárul.

2016. szeptember 21-én és 2016. szeptember 22-én 09.30-12.30 óra között, a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság a Knorr Bremse Fékrendszerek Kft-vel több éve fennálló együttműködés keretein belül, a Féken Tartott Lendület program kapcsán (mely szorosan kapcsolódik az Európai Mobilitási Hét célkitűzéseihez) a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakközépiskola és Szakiskola 40-40 diákja számára biztosít lehetőséget a mogyoródi Hungaroring látogatására. A programon a fiatalok vezetéstechnikai tanpályán, motoros földpályán és aszfalt pályán, valamint az off-road pályán, a gyakorlatban ismerkedhetnek a legalapvetőbb közlekedésbiztonsági, taktikai, technikai elemekkel, miközben betekintést nyerhetnek a Hungarorig életébe, történeti érdekességeibe. A programon való részvétel és az utazás a résztvevők számára térítésmentes.

A rendezvénysorozat fő programelemét az idei évben is az Európai Autómentes Nap (2016. szeptember 18., vasárnap) alkotja.
A rendezvény napján többek közt környezetvédelemmel, egészséges életmóddal, közlekedéssel kapcsolatos programok, csoportfoglalkozások, előadások, tudásfelmérő tesztek, bemutatók, játékos oktatások, kézműves foglalkozások, kerékpár szerviz, veterán és egyedi kerékpárok kiállítása, EU Információs sátor, egyedi építésű, alternatív meghajtású járművek, valamint hibrid- és elektromos meghajtású személygépjárművek kiállítása várja az érdeklődőket.

A Kossuth téri rendezvény szabadon választható programjaival egyidejűleg, 2016. szeptember 18. napján a Kecskeméti Első Sor Sportegyesület önkormányzat közreműködésével, de fizikailag önállóan, saját felelősségére, a közútkezelői előírásoknak megfelelően az elmúlt év sikereire figyelemmel 2016-ban is megszervezi a Batthyány utca közúti szakaszán (Dobó körúti körforgalomtól a Lestár tér irányába) a „Kecskeméti Kétkarikás” elnevezésű kerékpárversenyt.

Az egyesület elképzelése szerint, az összességében 4-5 óra időtartamú kerékpáros versenyt az alábbi kettő futamból állna.
1. Egyéni időfutam kicsiknek és nagyoknak: Mindenki megadott időközönként egyesével indulna, korra és nemre való tekintet nélkül teljesítheti a lezárt időfutam pályát. Nem igényelne különösebb fizikai felkészülést és bármilyen, de jó műszaki állapotban lévő kerékpárral teljesíthető. A nyertes az lenne, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a kijelölt útvonalat.
2. Sprintverseny profiknak: A fentiektől eltérően itt egyszerre négy versenyző indulna, amelynek lebonyolítása egyenes kieséses rendszerben történne (az utolsók kiesnek, az első továbbjut). Ez a “selejtező” pedig egy nagydöntővel végződne. A program az általános versenyidőszak után történne, ezért a legjobb magyarországi kerékpárosok is részt tudnának venni.

A Kossuth téri rendezvény napján 16.30 órai indulással kerékpáros felvonulást szerveznek rendőri biztosítás mellett szakaszos, dinamikus útlezárással, valamint a betorkolló utak zárásával.
A felvonulás a Kossuth térről indul a Kápolna utca – Irinyi út – Március 15. utca – Nyíri út – Csabay Géza körút – Tatár sor – Jász utca – Nyíri út – Kőhíd utca – Reile Géza utca – Burga utca – Batthyány utca útvonalon, majd a Lestár téren keresztül a Kossuth téren ér véget.
A kerékpáros felvonulást követően a regisztrált résztvevők között értékes ajándékokat (kerékpár és kerékpár szaküzletben felhasználható vásárlási utalványok) sorsolnak ki.

2016. szeptember 18. napján (vasárnap) 07.00 órától 18.00 óráig az alábbi közterületek kerülnek lezárásra:
– Deák Ferenc tér (Alföld áruház felőli oldala)
– Lechner Ödön utca
– Luther köz
– Arany János utca
– Kisfaludy utca
– Festő utca
– Lestár téri parkolók (zsákparkoló)
– Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt)
– Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába)
– Katona József tér
– Trombita utca

Európai Autómentes Nap 2016. szeptember 18. (vasárnap) Kecskemét, Kossuth tér

• 11.00 – 16.00 regisztráció a kerékpáros felvonulásra
• 11.00 – 18.00 folyamatos programok:
– 750 lóerős, elektromos meghajtású Mercedes-Benz SLS AMG a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár jóvoltából
– Mercedes-Benz Gyár Sport-osztályának bemutatkozása interaktív programokkal
– „MOKI” köszönti a gyermekeket, közlekedésbiztonsági játékok
– A BMW i3 elektromos és a BMW i8 plug-in hibrid autók kiállítása a Linartech Autóház hivatalos BMW Márkakereskedés jóvoltából
– Pneumobil jármű kiállítása
– Közlekedésbiztonsági és bűnmegelőzési tudásfelmérések, interaktív foglalkozások, tesztek és információs pult
– Környezetvédelmi; vagyon- és személyvédelmi prevenciós demonstráció, tanácsadás és tesztek
– „Előzzük meg a közlekedési állatbaleseteket” demonstráció
– Veterán kerékpár kiállítás
– „Leskowsky” kerékpár kiállítás
– Szivárvány játéktár családi foglalkozás
– Egészségi állapot felmérés (vérnyomás-,testzsír mérés); energia egyensúllyal, mozgással, táplálkozással kapcsolatos tájékoztató anyagok, életmód tanácsadás,
– „Mennyire biztonságos az Ön otthona?” – önellenőrző kérdések az otthoni gyermekbalesetek megelőzéséhez
– Elsősegélynyújtás-baleseti szimuláció, újraélesztés lépéseinek bemutatása, tesztek
– Európai információs sátor, játékok, tájékoztatók
– Kézműves foglalkozások, játszóház óvodás és alsó tagozatos iskolások számára, környezetvédelmi mérések és játékok
– Csillagászati játszóház
• 11.00 – 16.00 „Kecskeméti Kétkarikás” kerékpárverseny (Batthyány utca lezárt közúti szakaszán)
• 14.15 – 15.00 „Rajzolok egy szép világot” Mikola Péter zenés műsora
• 15.15 – 15.45 „Leskowsky” hangszergyűjtemény zenés bemutatója
• 16.30 kerékpáros felvonulás: Kossuth tér – Kápolna utca – Irinyi út – Március 15. utca – Nyíri út – Csabai Géza körút – Tatár sor – Jász utca – Nyíri út – Kőhíd utca – Reile Géza utca – Burga utca – Batthyány utca – Lestár tér.

automentes-nap

A felvonulást követően ajándéksorsolás a kerékpáros felvonulás résztvevői között.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának felajánlásával egy egynapos szakvezetésen vehetnek részt a Kiskunsági Nemzeti Park területén azon oktatási intézmény diákjai, ahonnan a legnagyobb számban regisztrálnak a kerékpáros felvonulásra.

A DAKK Zrt. felajánlásával, a rendezvény napján ingyenes utazhat a számozott helyi járatokon a forgalmi engedély és a személyi igazolvány együttes felmutatásával a magántulajdonban lévő gépjármű tulajdonosa, vagy üzemben tartója.

A rendezvény napján 07.00 – 18.00 az alábbi közterületek lesznek lezárva a motorizált közlekedés elől.
Deák Ferenc tér (Alföld áruház felöli oldala), Lechner Ödön utca, Luther köz, Arany János utca, Kisfaludy utca, Festő utca, Lestár téri parkolók (zsákparkoló), Kossuth téri parkolók (Lordok Háza előtt), Batthyány utca (Dobó körúti körforgalomtól a Katona József tér irányába), Katona József tér, Trombita utca.

Kedvezőtlen időjárás esetén a foglalkozások a Hírös Agóra – Ifjúsági Otthonban kerülnek megrendezésre (Kecskemét, Kossuth tér 4.).

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek