menu

  • 2016.09.06.

Teréz anya szentté avatását ünnepelték a Wojtyla Házban

Szentmisével üdvözölték Kalkuttai Teréz anya szeptember 4-ei szentté avatását a Karol Wojtyla Barátság Központban.

Az ünnepi szentmisét, melyen a népkonyha munkatársain és mintegy százhúsz gondozottján, vendégein kívül a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend két tagja: Dominik és Romana nővérek, valamint Lévai Jánosné önkormányzati képviselő, az Egyházügyi Munkacsoport vezetője is részt vett, Gál József atya, a Barátok temploma káplánja celebrálta.

Mint ismeretes, Ferenc pápa szeptember 4-én vasárnap délelőtt a római Szent Péter téren mintegy százezer hívő jelenlétében szentté avatta Kalkuttai Teréz anyát. Ebből az alkalomból gyűltek össze közel százötvenen a népkonyhán, Kalkuttai Szent Teréz ember- és lélekmentő munkásságára emlékeztetve.

Milyen volt Teréz anya? – tette fel a kérdést prédikációja elején Gál József atya. – Egyszerű! – hangzott a rövid válasz Romana nővértől, aki indiai származású lévén személyesen is találkozott vele, amikor Kalkuttában belépett az általa alapított rendbe. – Tudunk-e egyszerűen, feltétel nélkül szeretni? – vitte tovább a gondolatot az atya. – A rossz belőlünk fakad, de ha jobbá tudunk válni, az Isten kegyelmének munkája. Ő hagyta, hogy az Úr formálja, alakítsa, ezért volt képes életeket menteni; és nem számított, szombat van-e vagy vasárnap – hangsúlyozta szentbeszédében Gál József.

A missziós nővérek – akik egyébként lelkigondozással és ételosztással foglalkoznak Érden – így fogalmaztak: „Sok helyütt megfordultunk már a világban. Bárhol is járunk, ahol szegény emberek élnek, ott mi otthon vagyunk.”
Ő minden emberben Isten képmását látta, még azokban is, akik nem osztották hitét. Az indiai Kalkuttában kevés keresztény él, mégis kész volt bárkinek feltétel nélkül segíteni – tette hozzá végül Romana nővér.
Az ünnepi alkalmon keresztény énekek is felcsendültek, Molnár Zoltán intézményvezető gitárjátéka kíséretében.
A két nővér a szentmisét követő ebédosztásban is részt vett. A Bugaci Csárda jóvoltából kelkáposzta főzeléket szolgáltak fel a népkonyha ellátottainak, marhapörkölttel, kenyérrel és konzervvel.

Kalkuttai Teréz anya „8 parancsolata”:
1. Amit évek hosszú során felépítettél, egy másodperc alatt romba dőlhet. Ne törődj vele! Te csak építs.
2. Ha valakinek segítesz, az emberek haragudni fognak rád. Ne törődj vele! Te csak segíts annak, akinek szüksége van rá!
3. Minden tőled telhetőt tégy meg a világért! Ezért rúgást kapsz cserébe. Ne törődj vele! Te csak tedd, ami tőled telik!
4. Azt a jót, amit ma cselekszel, holnapra elfelejtik. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!
5. A becsületesség, a tisztesség és az igazmondás támadhatóvá tesz. Ne törődj vele! Te csak légy becsületes, tisztességes és őszinte!
6. Az ember ésszerűtlenül gondolkodik, helytelenül cselekszik és önző. Ne törődj vele! Te csak szeresd felebarátodat!
7. Ha jót teszel, azt mások úgy tekintik majd, hogy hátsó szándék vezet. Ne törődj vele! Te csak tedd a jót!
8. Ha céljaid vezérelnek, hamis barátaid és igaz ellenségeid lesznek. Ne törődj vele! Te csak kövesd céljaidat!

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek