menu

  • 2016.09.09.

Defibrillátort kaptak a vízilabdázók

A Kecskeméti Fürdőben csütörtökön átadták azt a két defibrillátort, amelyeket a Hírös Sport Nonprofit Kft. vásárolt a sporttámogatási rendszer segítségével a Kecskeméti Sportiskola (KESI) vízilabda szakosztálya részére.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy reméli, hogy a soha sem kell a készülékeket használni. Hozzátette azonban, hogy a két defibrillátor egyfajta nyugalmat ad, mert szavai szerint közel van a segítség és nagyobb biztonságban sportolhatnak a kecskeméti gyerekek és a felnőttek.

Szenes Márton, a Hírös Sport Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a biztonság a mindennapi életben olyan dolog, amire egyre többet kell költeni. Elmondta, hogy a készülékeket, a gyerekeket és a sportolókat szállító buszokra fogjuk feltenni. Emlékeztetett arra, hogy ezeket e drága eszközöket nem tudná a gazdasági társaság megvásárolni, ha nem létezne a sporttámogatási rendszer.

Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. vezető oktatója a készülékek átadásán utalt arra, hogy az elmúlt hónapokban több sportolóval történt sajnálatos eset, amelyeknél a sportolót nem tudták újra éleszteni, vagy nem volt defibrillátor a helyszínen. Elmondta, hogy a több mint 4 ezer tanítványuk van, akik közül többen már sikeresen alkalmazták a műszert és sikeresen élesztettek újra embereket.

Varga Erika a készülékek működésével kapcsolatban hangsúlyozta, hogy sokan nem tudják, hogy a defibrillátorok nagy része arra alkalmas, hogy egy EKG analízist készítsen, amely során megállapítja, hogy sokk leadása javasolt vagy nem. A sokk leadásával megállhat a szívkamra esetleges remegése, de nem indul újra a szív, ehhez egy megfelelő mellkas-kompresszió kell – fűzte hozzá.

Merész András, a KESI vízilabda szakosztályának vezetőedzője is azt hangsúlyozta, hogy bízik abban, hogy soha nem lesz szükség arra, hogy alkalmazzák a készüléket, de azt mindenképpen hasznosnak nevezte, hogy megtanulják azt, hogy hogyan kell használni.

A sajtótájékoztató után oktatást tartottak a vízilabda szakosztály edzői részére, ahol a hallgatók teljes mértékben elsajátították a készülék alkalmazását, az életmentés szabályait.

 

hiros.hu

Kapcsolódó képek