menu

  • 2016.09.20.

„Innovatív ipari országgá kell válnunk”

Szombaton zárult az 54. Közgazdász Vándorgyűlés, amelyen a hagyományok szerint a házigazda város vezetése is szólt a résztvevőkhöz.

A plenáris ülésen Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszönte meg a szervezők munkáját, majd reflektált a háromnapos rendezvényen elhangzott előadásokra is. A záró előadást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter tartotta a vándorgyűlésen.

Gaál József előadásával kezdődött a szombati plenáris ülés. Az alpolgármester kifejtette, az „unortodox” gazdaságpolitika meghozta eredményét, éppen ezért már nevezhetnénk innovatív gazdaságpolitikának is.
Gaál József hangsúlyozta, hogy Kecskemét gazdasági sikerei elsősorban annak köszönhetőek, hogy a város gazdaság- és vállalkozóbarát. – Az alkotó munkára épülő közösség lehet sikeres, ez az összefogás pedig városunkban is meghozta az eredményt – jelentette ki az alpolgármester.

Kiemelte, hogy Magyarország újraiparosításának fontos eleme, hogy befektetésre ösztönözzük a nemzetközi vállalatokat. Ez jelenleg is jó ütemben halad, több gyár is létrejött ennek köszönhetően. – Nem összeszerelő, rabszolgamunkára épülő üzemekről van szó, hanem magas műszaki kultúrával, komoly menedzseri háttérrel rendelkező innovatív gyárakról – fogalmazott az alpolgármester. – Sokat dolgozunk azon, hogy a kis-és középvállalkozói szektor is minél inkább be tudjon kapcsolódni ebbe a folyamatba, ebbe az értékláncba, és képesek legyenek arra, hogy fejlesszenek, nyugati szinten gyártsanak. Nem elég ugyanis ipari országgá válnunk. Innovatív ipari országnak kell lennünk. Éppen ezért a legfontosabb cél, hogy a kutatásfejlesztés, az innováció minél nagyobb teret nyerjen a gazdaságban.

Gaál József elmondta, hogy ehhez természetesen az oktatási rendszert is meg kell reformálni, de ezen a téren is jó úton haladunk.

“Tudta? Felminősítették az országot!”
A péntek esti pozitív hitelminősítői döntésre mondta ezt viccesen a nemzetgazdasági miniszter. A lépés értékelésével kezdte előadását Varga Mihály a közgazdász-vándorgyűlés zárónapján. – A Standard and Poor’s tegnap este megállapította, hogy a magyar gazdaság jó úton van, kockázati besorolásunkat a befektetésre javasolt kategóriába emelték – mondta.

Ezzel a lépéssel elemzők értékelték a magyar gazdaság növekedésének stabilizálódását, az államadósság csökkenését, valamint belső megoszlásának javulását, és hogy a nemzeti valutában történt finanszírozás dominánsá vált.
Varga szerint azonban a gazdaságban a termelékenységet és a hatékonyságot javítani kell a jövőben. A miniszter szerint van még tennivaló a termelékenység növelésében, hiszen a visegrádi négyek közül a leggyengébben áll Magyarország.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az ország előtt álló egyik új kihívást a munkaerőpiacon jelentkező gondok jelentik.

Az nagyon kedvező, hogy a munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,8 százalékról napjainkra már 5 százalékra esett vissza, amivel az uniós átlag alá került Magyarország, de ez új kihívást idézett elő a munkaerőpiacon, amely a munkaadók szerint nem képes betölteni szerepét a munkaerőkereslet ellensúlyozásában.
Szerinte a 10 legkeresettebb szakmai csoport között van nagyon magasan kvalifikált, de alacsony képzettséget igénylő szakma is. Mintegy 100 ezer betöltetlen állás van jelenleg az országban, ebből 50 ezret a piaci szférában tartanak számon. Ezért felül kell vizsgálni a közfoglalkoztatást, a szakképzési rendszert, a bejárási költséget csökkenteni kell, az albérleti költségeket is támogatni lehet. Varga rámutatott: a munkaerőhiány földrajzilag nagyon egyenetlenül oszlik el.

A miniszter a szakképzésről is szólt, elmondta: ez az első tanév, amely a duális képzés jegyében indult el. A szakképzési rendszer bevezetésére szükség volt, mert mint mondta, a német és az osztrák képzés is azt mutatja, hogy már 10 éves kortól ki lehet választani a gyerekeket a különféle szakmákra és a jövőben gyorsabban kell majd alkalmazkodni a változó munkaerőpiaci igényekhez.

A bérekkel kapcsolatban kiemelte, nyomás nehezedik majd a jövőben a hazai vállalatokra, a termelékenység növelésében előrébb vagyunk, mint a bérekben.
A miniszter összegzésében még egyszer utalt arra: a felminősítés hozamcsökkentést fog hozni már a közeljövőben. Mint mondta, bízik abban, hogy Magyarország sérülékenysége tovább csökken a jövőben, az államadósság ugyanis régiós összevetésben még magas.

A jövőben az alacsony termelékenységre, a munkaerőpiacon a területi különbségek kiegyenlítésére, a szakképzett munkaerő hiányának mérséklésére kell koncentrálni – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

 

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek