menu

  • 2016.10.20.

1956-ra emlékezve – Kecskemét múzeuma hív

A Kecskeméti Katona József Múzeum két ünnepi programja:

Október 21-én, pénteken 17.00-kor a Cifrapalota ad otthont egy ritka becses képzőművészeti gyűjteménynek, amelyet “Egy nép kiáltott…” címmel nyitnak és adnak át a nagyközönségnek november 20-ig.
A kiállítást megnyitja: DR. KOVÁCS VILMOS ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka Helyszín: Kecskeméti Katona József Múzeum „CIFRAPALOTA” Kiállítóhelye (Kecskemét, Rákóczi út 1.)
Időpont: 2016. október 21. (péntek), 17 óra
Közreműködik: MOLNÁR ALEXANDRA, a Katona József Gimnázium tanulója
A kiállítás kurátorai: Dr. Végh Katalin, Szabóné Bognár Anikó
A kiállítás festmény anyaga RIGÓ ERIK magángyűjteményéből származik.
A kiállítás megtekinthető: 2016. november 20-ig, keddtől vasárnapig, 10–17 óráig
A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja

„EGY NÉP KIÁLTOTT…”
Különleges festményekből nyílik emlékkiállítás az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Kecskeméti Katona József Múzeum „CIFRAPALOTA” Kiállítóhelyén. Görgényi István (1915-1973) tatabányai festőművész az 1956-os forradalmi eseményeket, és a megtorlást megörökítő művei titokban készültek. Halála után évtizedekig egy pincében feküdtek portréi és tájképei. A lazán felkent művek alatt azonban a restaurálás során több mint félszáz, a forradalmi eseményeket és a megtorlást ábrázoló, allegorikus, drámai hatású művet találtak a restaurátorok.
Az 1956-os forradalom képhagyatékának legnagyobb kollekcióját alkotta meg Görgényi István. A kiállításban a már restaurált festmények mellett megismerhetik a látogatók a feltárás egyes fázisait, azt hogy a „fedőképek” alól hogyan kerültek elő a történelmi alkotások.
A kiállított anyag Rigó Erik tatabányai vállalkozó és mecénás tulajdona, aki e vándorútra bocsátott kollekciót az 1956/2016 – a Magyar Szabadság Éve alkalmából az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emlékének ápolására létrehozott Emlékbizottság anyagi támogatásával adja közre.

Október 22-én, szombaton este 6 óra és éjfél között tart nyitva és nyújtanak kortörténeti és elsősorban fegyver-bemutatót szakemberek városunk nemrég (a Lestárt tér 2. sz. alatti Érdeki Helynökség épületében) nyílott 56-os emlékkiállítása.

muzeumi_este

 

 www.muzeum.kecskemet.hu/cifrapalota

Kapcsolódó képek