menu

  • 2016.11.10.

Folyamatosan nő a kereskedelmi forgalom

2016. november 9-én tartották az idei Európai Kereskedelem Napját, amely a kereskedelmi szektor évről-évre megrendezett szakmai ünnepe. Bács-Kiskun Megyéből Fekete Tibor, az Univer Coop Zrt. üzletvezetője Magyar Kereskedelemért Nagydíjat vehetett át.

Napirenden a béremelés, de ehhez a termelékenységet kell javítani
A bérek növekedéséhez, a gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen a termelékenység és a versenyképesség fokozása, ebben pedig kulcsszerepet játszhat a kereskedelem is – hangzott el az Európai Kereskedelem Napján, ahol idén is rangos szakmai díjakat adtak át. Több mint három éve folyamatosan növekszik a kereskedelmi forgalom, az egyébként is legnagyobb foglalkoztatónak számító ágazat pedig ma már ott tart, hogy mintegy 3 ezer főnyi plusz munkaerőt igényel. A kereskedelem ünnepnapjaként számontartott eseményen a kezdetektől fogva részt vevő COOP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke szerint mára mindenki elismeri, hogy a szektor a gazdaság egyik fő húzóereje, amelyre a kereskedelem szereplői méltán lehetnek büszkék.

Több mint félmillió alkalmazottnak ad munkát, ezzel a legnagyobb foglalkoztatónak számít a kereskedelmi szektor, amely egyben a magyar gazdaság egyik legfontosabb szeletét jelenti – mondta el az Európai Kereskedelem Napja alkalmából megrendezett ünnepi eseményen Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kereskedelmi tagozatának elnöke felvezető beszédében hozzátette: a kereskedelem által lebonyolított forgalom ráadásul 39. hónapja növekszik, vagyis a szektor gazdaságban betöltött kulcsszerepe a korábbiakhoz képest is egyre nő.

Az Európai Kereskedelem Napján azokat ünnepeljük, akik a kereskedelemben nap, mint nap dolgoznak azért, hogy a vásárlók jól érezzék magukat – jelentette ki az eseményen Demján Sándor. A VOSZ elnöke hozzátette: munkájuk egyértelmű eredménye, hogy sehol nem volt megfigyelhető olyan szintű fejlődés az elmúlt évtizedekben, mint a kereskedelemben. „Az áruválaszték drasztikusan javult, a korábban általános áruhiány fogalma mára gyakorlatilag ismeretlen” – jelentette ki.

Demján Sándor kitért a jelenleg napirenden lévő politikai javaslatokra is, és úgy vélte, a kereskedelem kapcsán felvetett két szabad hétvége kötelezettsége a kisebb boltok ezreit, esetleg tízezreit teheti tönkre. Az elnök ezért határozott tiltakozását fejezte ki a kérdésben.

Beszédében kitért a munkabérek emelésének szükségességére is, amelyről megjegyezte: mindaddig, amíg a termelékenység nem nő a gazdaságban, addig a béremelés illúzió. Demján Sándor ezért differenciált béremelést tartana szükségesnek, „azoknak a bérét kell emelni, akik kapósak, akik elmennek külföldre.” Az elnök a béremelés másik fedezetéül a közalkalmazottak számának csökkentését jelölte meg.

A kereskedelem nem csupán a mindennapi életünkben, hanem a gazdaságban is az egyik legfontosabb szerepet tölti be – jegyezte meg felszólalásában az eseményen Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kereskedelem ezért megérdemli azt, hogy kitüntetett figyelmet kapjon akár egy napra is, a kormánynak pedig meg kell hallania a szakma üzeneteit, amelyek az ilyen napokon is megfogalmazódnak. A kereskedelem által foglalkoztatott munkavállalók száma 5,9 százalékkal nőtt 2010 óta, és mára mintegy 3 ezer főnyi munkavállaló hiányzik a szektorból. Ennek megoldása érdekében a szakképzési rendszer átalakítását is fel kell gyorsítani – tette hozzá.

A miniszter kifejtette azt is: Magyarország helyzetét az elmúlt hat évben sikerült konszolidálni, sikerült megoldani a devizahitelek okozta problémát, mindezt pedig úgy tudta az ország elérni, hogy a foglalkoztatás érdemben növekedett, az államháztartás hiánya pedig csökkent, és stabilizálódott. Varga Mihály a közeljövő célkitűzései között az infrastruktúrafejlesztést, valamint a hitelélet további erősítését jelölte meg. Ennek érdekében a kormány szándéka szerint az EXIM Bank feltőkésítése, a hitelkihelyezések élénkítése a cél, és szeretnék megerősíteni a garanciarendszert is.

A COOP mindig is úgy tekintett az Európai Kereskedelem Napjára, mint a kereskedelmi szakma legnagyobb ünnepére, ezért cégcsoportunk a kezdetektől fogva részt vesz az eseményen, és támogatja is azt – mondta el Csepeli Lajos. A COOP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke az eseményen megrendezett kerekasztal-beszélgetésen kitért a munkaerőhiány kérdésére, amely jelenleg a kereskedelem egyik fontos problémája. Mint elmondta, a COOP egyelőre tudja kezelni a helyzetet, hiszen a dolgozók között magas a törzsgárda aránya, a munkavállalói hűség jellemző a kereskedelmi láncra. Hozzátette ugyanakkor, hogy az országból külföldre távozott mintegy 600 ezer ember munkavállalóként és vásárlóként is hiányzik. Csepeli Lajos a szakképzés fontosságát hangsúlyozta a probléma megoldásában.

A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően elismeréseket is adott át a miniszter, így Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet és Magyar Kereskedelemért Nagydíjat vehették át az arra érdemes szakmai szereplők.
A COOP üzletlánc részéről Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Taferner Józsefné a Zirc-COOP Zrt. elnök-igazgatója, valamint Dr. Dúl Udóné, a Gödöllő COOP Zrt. vezérigazgatója. Az eseményen a Magyar Kereskedelemért Nagydíjat kiérdemeltek között volt Kovács Oszkárné, a Nyírzem Zrt. boltvezetője és Fekete Tibor is, aki az Univer Coop Zrt. üzletvezetője. Előbbi elismerés a kereskedelem legrangosabb díja, utóbbi értékét pedig az adja, hogy azt a boltokban dolgozó kétkezi feladatokat kiválóan végző munkatársak kaphatják meg.

Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekció elnöke beszél az európai kereskedelem napja alkalmából rendezett nyilvános szakmai találkozón Budapesten a Hotel Corinthiában 2016. november 9-én.

Krisán László, a VOSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Szekció elnöke beszél az európai kereskedelem napja alkalmából rendezett nyilvános szakmai találkozón Budapesten a Hotel Corinthiában 2016. november 9-én.

2

Demján Sándor, a VOSZ elnöke

3

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

5

(balról) Demján Sándor, Fekete Tibor, Varga Mihály

COOP Gazdasági Csoport
A COOP Gazdasági Csoport 100%-ban magyar tulajdonú, amelynek jelenleg közel 700 kis- és középvállalkozás a tagja. Tavalyi árbevétele 571 milliárd forint volt. Több mint 32 ezer alkalmazottjával az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója. Az üzletláncnak 1700 településen, 2600 franchise boltja van, és további közel 2000 üzletet lát el áruval és naponta 1,5 millió vevő fordul meg üzleteiben.
A COOP társadalmi felelősségvállalásának országos programjai közé tartozik a minőségi hazai élelmiszer-termelést középpontba állító Coop Rally. Emellett 1996 óta támogatja a Magyar Olimpiai Csapatot, 2013-tól gyémántfokozatú támogatóként. Továbbá az üzletlánc a Coop Segély Alapítványon keresztül 2010 óta segíti az önhibájukon kívül bajba jutott embereket és a különleges ellátást igénylő gyermekeket.

A kitüntetettek felterjesztései:
Taferner Józsefné, a Zirc-COOP Zrt. elnök-igazgatója
A szakember 1984 óta dolgozik a Zirc-COOP Zrt. jogelődjénél, a Zirc és Vidéke Áfésznél. Könyvelőként kezdte munkáját, majd 1989-től könyvelési csoportvezető, 1995-től osztályvezető, 2002-től pedig főkönyvelőként dolgozott. A cég vezetését 2007-ben vette át. Tagja az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnökségének. Kimagasló szakmai munkája révén hozzájárult a COOP Gazdasági Csoport sikereihez.

Dr. Dúl Udóné, a Gödöllő COOP Zrt. vezérigazgatója
Kereskedelmi Főiskolán megszerzett végzettsége után 1974-ben kezdte meg munkáját a Gödöllő és Vidéke ÁFÉSZ-nél, amelynek nagy szakmai tapasztalata és lelkiismeretes munkája révén 1997-től elnöke lett, majd 2000-ben a Gödöllő COOP Zrt.-nek a vezérigazgatója. A Gödöllő COOP Zrt. fontos egysége a COOP rendszernek, melynek vezetőjeként nagymértékben hozzájárul a Coop csoport sikeres működéséhez.

Kovács Oszkárné, a Nyírzem Zrt. boltvezetője
Kovács Oszkárné 2000-től dolgozik társaságnál, valamint annak jogelődjeinél boltvezető beosztásban. Szorgalmának és az elért eredményeinek köszönhetően 2009-től vezeti a mezőkövesdi 201. sz. szupermarketet, mely a cég egyik kimagaslóan sikeres üzlete. Az üzlet eredményességében kulcsszerepet játszott példamutató lelkesedése, lojalitása, etikus hozzáállása, valamint magas szintű szakmai munkája. 24 kolléga munkájának irányításáért felel. Elhivatottságát jelzi, hogy 2010-ben a munka mellett kereskedelmi szakirányon gazdasági mérnök főiskolai oklevelet szerzett.

Fekete Tibor, az Univer Coop Zrt. üzletvezetője, területi vezetője
A kereskedelmi szakember több mint húsz éve dolgozik az Univer Coop Zrt.-nél, 1998 óta pedig a jánoshalmi, a 33. sz. ABC üzletvezetője. Feladatköre mellett 2007 óta területi vezetőként is tevékenykedik a cégnél. Szakmai munkája révén vezetése alatt komoly fejlődésen ment át az általa vezetett bolt.

Kapcsolódó képek