menu

  • 2016.11.29.

Másokon segíteni jó!

Több mint 7,6 tonna élelmiszert adományoztak a rászorulóknak Bács-Kiskun megyében

Több mint 405 000 adag étel elkészítéséhez elegendő, azaz 162 tonnát meghaladó mennyiségű tartós élelmiszert adományoztak rászorulóknak november utolsó hétvégéjén a Tesco vásárlói a Magyar Élelmiszerbank Egyesület karácsonyi adománygyűjtésén. A vásárlók mellett az áruházlánc maga is hozzájárult az akció sikeréhez: 15 millió forinttal egészítette ki a támogatást. A gyűjtésből Bács-Kiskun megye is kivette a részét: 7 Tesco áruházban több mint 7,6 tonna élelmiszer gyűlt össze, amelyek átvételében az Élelmiszerbank 155 önkéntese segített.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület november 25-27. között szervezett hagyományos karácsonyi tartósélelmiszer-gyűjtéséhez idén immár 9. alkalommal csatlakozott a Tesco. Az áruházlánc vásárlói a tavalyinál 7 százalékkal nagyobb mennyiségű élelmiszert adományoztak a rászorulók számára. Magyarországon az akcióban 162 Tesco áruház vett részt, az üzletekben pedig több mint 3000 önkéntes segítette a gyűjtést, köztük mintegy 150 Tesco munkatárs. A három nap alatt 8 111 kg konzerv, 29 199 kg cukor, 42 176 kg liszt, 17 844 kg tésztaféle, 16 221 l tartós tej, 9 733 kg édesség, 19 466 l étolaj, valamint 1622 kg bébiétel gyűlt össze. Az összegyűlt adományok értéke közel 75 millió forint, amelyet a Tesco további 15 millió forinttal egészít ki.

tesco_1

A helyi élelmiszerbankok novemberi tartósélelmiszer-gyűjtéséhez a Tesco Európa mind a négy országa csatlakozott. A cseh, lengyel, magyar és szlovák áruházak az összegyűlt adományok értékét 20-20%-al egészítik ki, amelyet a helyi élelmiszerbankok kapacitásuk és erőforrásuk bővítésére tudnak felhasználni. Hazánkban az áruházlánc 15 millió forinttal támogatja a Magyar Élelmiszerbank Egyesületet.

A tartósélelmiszer-gyűjtéshez idén először az F&F márka is csatlakozott. „Hat with a heart” fantázianéven új karácsonyi sapkákat vett fel kínálatába, amelyek megvásárlása szintén az Élelmiszerbank működését támogatja. Az F&F minden 2017. január 31-ig eladott darab után 1 eurót ajánl fel, a Tesco Európa országaiban összesen minimum 15 ezer eurót fordít erre a célra.

A tartósélelmiszer-gyűjtés mellett az áruházlánc közép-európai szinten egész évben együttműködik a helyi élelmiszerbankokkal. Magyarországon a Tesco élelmiszermentő-programja keretében a munkatársak több mint 80 áruházban minden munkanap végén összegyűjtik az élelmiszer-felesleget, vagyis a már nem értékesíthető, de még fogyasztható élelmiszereket, amit Élelmiszerbank partnerszervezetei a rászorulóknak juttatnak el. A Tesco célja, hogy 2020-ra minden áruháza jótékony célra tudja felajánlani a felesleget.

tesco_plakat

 

TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.
Hisszük, hogy egy kis figyelmesség csodákra képes!
A Tesco 207 magyarországi áruházában hetente átlagosan 3 millió vásárlót szolgál ki friss élelmiszerrel. Az értékteremtés számos formában megjelenik a vállalat működésében, hiszen Magyarországon több mint 20 000 munkatársat foglalkoztat, és ezernél is több helyi beszállító számára nyújt üzleti lehetőséget.
Társadalmi szerepvállalásában a helyi közösségek fejlesztésére, támogatására helyezi a hangsúlyt. Kiemelt figyelmet fordít három fő területre: az egészséges életmód népszerűsítésére, az élelmiszerpazarlás csökkentésére, valamint a fiatalok fejlődési, tanulási lehetőségeinek bővítésére. Évről évre növeli azon áruházainak számát, melyek a keletkező élelmiszerfelesleget rászorulóknak juttatják el az Élelmiszerbank partnerszervezetein keresztül, akik szociális munkát végző, karitatív szervezetek; jelenleg a programba több mint 80 Tesco hipermarket kapcsolódott be. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület platina fokozatú támogatójaként 2014 szeptemberétől 2016 októberéig a Tesco összesen több mint 1,2 milliárd forint értékben, több mint 2700 tonnányi termékkel, elsősorban pékáruval és zöldség-gyümölccsel támogatta a rászorulókat. Több éve stratégiai partnere a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek – hátrányos helyzetű családokat felkaroló, fiatalokat fejlesztő kezdeményezéseket, adománygyűjtő, vagy véradó programokat támogat, de katasztrófahelyzetekben is megbízható partnere a civil társadalomnak. Rendszeresen áll olyan kezdeményezések mellé, melyek az egészséges és tudatos táplálkozást népszerűsítik. 2016-ban hagyományteremtő céllal indította el „Ön választ, mi segítünk” országos pályázatát, amelynek keretében a Tesco vásárlói szavazták meg, hogy közösségükben mely program nyerje el a vállalat támogatását.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület
Az Élelmiszerbank több mint 10 éves fennállása óta folyamatosan növeli az általa megmentett és összegyűjtött élelmiszerfeleslegek mennyiségét. Az Egyesület gyártóktól, kereskedelmi hálózatoktól gyűjti be a feleslegessé vált élelmiszereket, melyek között vannak közeli lejáratú vagy csomagolás hibás termékek, de akár szezonálisan már nem eladható, kiváló minőségű élelmiszerek is. Az így összegyűjtött élelmiszerrel az Élelmiszerbank országosan segíti a nélkülözőket.
Az Egyesület 2015-ben 2600 tonna élelmiszert juttatott el ingyenesen nélkülözőkhöz. 300 partnerszervezetén keresztül több mint 300 000 rászorulót lát el rendszeresen. 2005-ös megalakulása óta 37 200 tonna élelmiszert osztott ki közel 17,2 milliárd forint értékben.
www.elelmiszerbank.hu

Kapcsolódó képek