menu

  • 2017.05.08.

Kiderültek a 121. színházi évad bemutatói

Cseke Péter színházigazgató és Rusznyák Gábor főrendező sajtótájékoztató keretén belül ismertette a Kecskeméti Katona József Színház 2017/18-as évadtervét.

Szó volt még a társulat igen sűrű nyári elfoglaltságairól és az Europassio Kongresszusról is, amelynek idén Kecskemét ad otthont.

Rusznyák Gábor a sajtótájékoztató legelején elmondta, hogy mindig igyekeznek egyensúlyt tartani a művészi minőség és a közönség megtartása között. Az előző évadot progresszívabbnak ítélte, a következő azonban előreláthatólag kevésbé lesz az. Az évad egy fergeteges közönség kedvenc operettel, a Csárdáskirálynővel indul Béres Attila rendezésében. Azt követi egy Brecht dráma, A szecsuáné jóember, melyet Zsótér Sándor állít színpadra. A Függöny fel! című színházról szóló mulatságos darabot Szente Vajk viszi színre. 2018 első bemutatója Szörényi és Bródy rockballadája, a Kőműves Kelemen lesz, amelyet Cseke Péter rendez. Az évadot előreláthatólag egy Molnár Ferenc vígjáték, A testőr zárja.

Két gyermekelőadás is színpadra kerül az évadban. Az egyik a Hessmese Kuthy Ágnes rendezésében, a másik, pedig Andersen klasszikusa a Hókirálynő, amely egy táncos mesejáték, Barta Dóra tánckoreográfiájával, Rusznyák Gábor zenéjével és Cseke Péter rendezésében.

Három-három új darabbal készülnek a kamarában és a stúdiószínházban is. Rusznyák Gábor rendezi Molière Képzelt betegét. Egy frissen végzett fiatal rendezőre bízzák az Übü király című bohózatot. Barta Dóra koreografálja a Kecskeméti City Balett új előadását a Rómeó és Júliát, a bemutató a Négyhangú operával egészül ki. A Ruszt József Stúdió Színházban Szász János továbbra is folytatja a Csehov darabok feldolgozását, jövőre a Ványa bácsi kerül sorra, illetve bemutatják még Lorca Vérnászát és a Játék vége című színművet is.

A következő évadban is műsoron marad az Apátlanul, az Ármány és szerelem, Balett + Kőszegi Ákos, a Bolero-vers-tánc-színház és a nagyszínházi Család ellen nincs orvosság című komédia.
Új kezdeményezésként, osztályterem-színházként iskolákba viszi el Réczei Tamás rendezésében Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámát.

Jó hír, hogy a bérletesek jövőre eggyel több előadást tekinthetnek meg, hiszen visszatér az 5+1+1-es rendszer. Az 5 nagyszínházi előadás mellett egy kamara/ stúdió színházi darabot és egy táncszínházi produkciót választhatnak a nézők. A bérletesek helyeit június 30-ig, az előbérletezési időszak végig tartják fent. Ebben az időszakban megváltott teljes árú bérletekre 10% kedvezmény jár. A szabad helyek bérletezése augusztus 21-én kezdődik meg.

A sajtótájékoztatón Cseke Péter ismertette a színház nyári programjait is. A társulat Apátlanul című előadását beválogatták a POSZT versenyprogramjába. Játszik a társulat még Mórahalmon, Debrecenben, Békéscsabán, Balatonföldváron, három Hargita megyei településen és a Városmajori Szabadtéri színpadon is. Kecskeméten az udvarszínházban láthatja ismét a közönség a János Vitézt két előadás erejéig és megtekintheti Derzsi György Lehár estjét is.

Idén júniusban sem marad el az Újvilág Passió, amelyet három alkalommal játszanak az Arborétumban. A darab sikerét mutatja az is, hogy idén Kecskeméten rendezik meg a 33. Europassio Kongresszust, melynek részt vevői is megtekintik az előadást. Eddig 13 országból, többek között Belgiumból, Ausztriából, Olaszországból és Franciaországból jelezték a részvételi szándékot. Az idei találkozó programját a szervezet az 500 éves Reformáció ünnepe köré építi.

Vágsélei Csilla Sára

Fotó: hiros.hu

Kapcsolódó képek