menu

  • 2017.06.06.

Idén sem maradt el a magyar siker az Európai Kőfaragó Fesztiválon

Tanulók között a francia Leo Vigier, mesterkategóriában pedig az angol Mark McDonnell kőszobrász nyerte az idén május 19. és 21. között Kiskunfélegyházán megrendezett Európai Kőfaragó Fesztivált.

A magyar Guth Bence a felnőtt versenyzők között a harmadik helyen végzett.

A kétnapos fesztivál május 20-ai megnyitóünnepségén Csányi József polgármester elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy számos európai város után, Kiskunfélegyháza adhat otthont a jeles találkozónak. Mint mondta, megtiszteltetés, hogy szemtanúi lehetünk annak a csodának, amikor tehetséges kezeknek köszönhetően egy egyszerű kőtömbből igazi műalkotás születik.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy egyes vélemények szerint az elkövetkező 10 évben a szakmák 60 százaléka eltűnik majd, hogy egészen újjak vegyék át a helyüket. Egyebek mellett ezért is fontosak az Európai Kőfaragó Fesztiválhoz hasonló rendezvények, amik népszerűsítik a kihalófélben lévő kézműves szakmákat, az értékeket teremtő alkotó tevékenységeket.
Dall’ Asta Arnold, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének örökös tiszteletbeli elnökének megnyitóját követően Rónaszéki Gábor plébános mondott áldást.

A kőfaragó-kőszobrász szakma nemzetközi képviselői ezt követően két napon át vésték, faragták és csiszolták a Kiskunfélegyházán zajló Európai Kőfaragó Fesztivál keretében a versenyre kijelölt Romhányi kőtömböket. A városháza közelében felállított sátorban folyamatosan nyomon lehetett követni a 13 ország több mint 100 résztvevőjének készülő versenymunkáit.

A találkozó új programjaként pedig gyakorlott kőfaragó mesterek segítségével bárki vésőt és kalapácsot ragadhatott, és miközben megismerkedett a kővel, a megmunkálás szépségeivel és nehézségeivel, próbára tehette kézügyességét, fantáziáját is.

A fesztivál ideje alatt ezrek fordultak meg, hogy ha csak rövid időre is, de részesei lehessenek az alkotások születésének.

A megmérettetés május 21-ei eredményhirdetésén Kampfl János, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnöke elmondta: a testület minden évben lehetőséget biztosít tanulóknak és végzett fiatal kőfaragóknak, kőszobrászoknak a fesztiválra való kiutazásra, a megmérettetésre, a szakmai élmények és tapasztalatok szerzésére. Igyekeznek ugyanis mindent elkövetni a kézműves szakma népszerűsítése és megszerettetése, a folyamatos utánpótlás-nevelés érdekében.

Mint mondta: a magyarok tehetsége a fesztivál kezdetétől megmutatkozik, hiszen már az első, a franciaországi Junasban megrendezett találkozó magyar győzelemmel zárult. Az Európai Kőfaragó Fesztiválok történetének közel két évtizede alatt a magyar tanulók és mesterek összesen tizenkét alkalommal jeleskedtek Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között.

A fesztivál ideje alatt készült alkotásokat egy hétfős zsűri értékelte. Az ítészek csapatának tagja volt Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere, Rosta Ferenc a város alpolgármestere, Szabó Ildikó helyi művésztanár, Csanádi Gabriella, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke, Bernward Fiedler, az Európai Kőfaragó Fesztivál ötletgazdája, Adolf Moser, az elmúlt évi salzburgi találkozó főrendezője és Norbert Stoffel, a jövő évi, saverne-i fesztivál főszervezője.

Csanádi Gabriella, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének alelnöke elmondta: a zsűri tagjai a legjobb alkotások kiválasztása során egyrészt a kidolgozás minőségét bírálták, másrészt, hogy teljesítette-e a versenyző a kiírásban szereplő feltételeket, egyebek mellett, hogy témába illő munkát készített-e.
Mesterkategóriában az első helyezett, az angol Mark McDonnell egy nagyon szépen kidolgozott, csavart szarvú rackajuhot faragott. A puszta ihlette a szintén angol származású Alex Wenhamet is. Munkáját, egy lófejet a zsűri második helyezéssel jutalmazta.

Guth Bence a kezdetektől rendszeres résztvevője a fesztiváloknak. Az ezredfordulón még tanulóként induló szakember ma már a szakma mesterei között vesz részt a megmérettetésen. Az eddigi három első és egy harmadik helyezése után a kőfaragó-kőszobrászként dolgozó szakember mesterkategóriában ismét a harmadik legjobbnak járó díjat vehette át. Kiemelte: alkotásában a szecessziót és a pusztát, a verseny két témáját ötvözte, hiszen egy a szecesszió jegyeit magán viselő női fejet faragott kos szarvakkal. Látva a pályatársak és a fiatalok munkáit, úgy érezte, erős mezőny alakult ki a kiskunfélegyházi találkozón.

Tanulók között a frissen végzett francia Leo Vigier, szinte tökéletes kidolgozású sólyom madarat ábrázoló munkáját első helyezéssel díjazta a zsűri. Az osztrák színekben versenyző, de magyar származású Dominika Nemeth egy vizslafejet faragott, amit a zsűri második díjjal jutalmazott. A harmadik helyen végző német Natasha Otterbach a kiskunfélegyházi szecessziós stílusban épült városháza egy részletét dolgozta ki.
A közönségdíjat a keramikus Kis Virág nyerte. A korábban kővel még nem dolgozó tanár egy gránátalmát készített a romhányi homokkőből.

Idén rendhagyó módon az elkészült szobrok egy részét nem árverezik el, hanem azok Kiskunfélegyházán maradnak, hogy a város köztereit és intézményeit díszítsék a jövőben. Az élményeken és emlékeken felül így a város a fesztivál kézzelfogható hagyatékával, a művészeti alkotásokkal is gazdagodik.

Az Európai Kőfaragó Fesztivált jövőre a franciaországi Saverne-ben rendezik meg, ahol szintén 16 óra áll majd rendelkezésére a nevezőknek, hogy kizárólag kézi szerszámokat használva kifaragják alkotásaikat.

Kapcsolódó képek