menu

  • 2017.11.07.

Vujity Tvrtko előadása a Wojtyla Házban

A Wojtyla Ház pódiumának következő vendége Vujity Tvrtko – Joseph Pulitzer-emlékdíjas, horvát származású magyar író, újságíró.

2017. november 10-én, pénteken 11:30-kor Borzák Tibor újságíró beszélget Tvrtkoval. 

1997-ben az akkor induló TV2 alapító tagja, amelynek nyitó riportját ő készítette el (a csatorna indulásáról készült), s így a kereskedelmi csatorna első szerződtetett és azóta is egyik legnépszerűbb riportere lett. Itt készítette el roppant népszerű riportfilmjeit, melyek nem ritkán sokkoló erejűek voltak.

Beható tanulmányt írt például a pörbölyi tragédiáról, részt vett a világ utolsó második világháborús hadifoglyának felkutatásában és hazakísérésében is. Itthon két hónapon keresztül pszichológusi megbízatással kutatóként vett részt Toma András személyazonosságának megállapításában.

Különböző trükkökkel bejutott Észak-Koreába, Türkménbasi birodalmába, Csecsenföldre, Csernobilba, de forgatott Ruandában, Haitin, a kambodzsai gyilkos mezőkön és bemutatta a Sierra Leonéban tomboló tömeggyilkosságot is. Bár ezek a filmek elmondása szerint körülbelül 10%-át teszik ki eddigi életművének, a köztudat mégis „a veszélyes utazó-újságíróként” ismeri.

Elmondásai szerint ő soha nem a veszélyt kereste, hanem a témát. Olyan hétköznapi hősöket mutat be filmjeiben, akik példaképek lehetnének és nem mindennap szerepelnek különböző buvárlapok címlapjain, hanem „valami olyasmit tesznek, ami fontos”.

Wojtyla Barátság Központ
Kecskemét, Egressy u. 5/b.
www.wojtyla.hu

 

Kapcsolódó képek