menu

  • 2018.01.04.

Átadták a kórház „legszebb szobáját”

Ezentúl zöld pihenő székekben ülve, családtagjaik körében tölthetik a megfigyelési időt a Bács-Kiskun Megyei Kórház Invazív Kardiológiai Osztályán az egynapos sebészeten átesett páciensek.

Egy 21. századi nappali invazív kardiológiai megfigyelő szobát adtak  át január 3-án az intézmény új szárnyában. A stílusosan berendezett helyiségben akár sakkozhatnak is a betegek a műtétek után.

Nyugtató hatású képek a falon, kényelmes zöld pihenő székek, tévé, újságok, középen pedig egy sakkasztal várja ezentúl a megyei kórházban a kardiológiai és angiológiai betegeket, akik kisebb műtéteken esnek át.

A nappali invazív kardiológiai megfigyelő szobában azt is elfelejthetik, hogy kórházban vannak, a várakozás óráiban pedig velük lehetnek családtagjaik is.

Az új helyiség kialakításával régi álmot valósított meg Bács-Kiskun Megyei Szív- és Érbetegekért Közhasznú Alapítvány támogatóinak köszönhetően. A két hónap alatt, mintegy 3,5 millió forintból megvalósult szobát élénk színek, bőr, természetes fa bútorok teszik otthonossá.

– Ez a kórház legszebb szobája – ismerte el az ünnepélyes átadáson dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója.

Korábban szorosan egymás mellett ülve voltak kénytelenek várakozni az egynapos invazív ellátásban részesülő betegek. Ezentúl azonban a műtétek utáni néhány órás megfigyelés idejét 21. századi környezetben tölthetik.

Dr. Ruzsa Zoltán osztályvezető főorvos, az alapítvány kuratóriumának elnöke az átadón elmondta, hogy öt évvel ezelőtt, Hollandiában alakítottak ki először hasonló ambuláns szobát, most végre Kecskemét is követte ezt a példát. – Jelentős változás ez osztályunk életében – hangsúlyozta az osztályvezető –, ezzel sikerült Európa vezető laborjaihoz csatlakoznunk.

A beruházáshoz gratulált dr. Horpácsy Balázs, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ dél-alföldi térség egészségügyi főtanácsnoka is, miután jelképesen átvágták a nemzeti szín szalagot a megfigyelő szoba ajtajában.

Az ünnepségen részt vett Tormási Attila, a Tormási Autóház tulajdonosa, az alapítvány egyik régi támogatója is. Októberben zenekara, a Penge Benge Jazz Band a Bács-Kiskun Megyei Szív-és Érbetegségekért Alapítványnak ajánlotta fel nagy sikerű jótékonysági koncertje bevételét.

/Ez a helyiség nem csak Magyarországon egyedülálló, hasonlót Európában is csak keveset találni. Amszterdamban és Pilsenben lehet részük a betegeknek hasonló kényelemben a kisebb műtétek után./

hiros.hu

Kapcsolódó képek