menu

  • 2018.02.05.

Gazdaságtudományi képzések Kecskeméten – nem csak kecskemétieknek

A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán 2018 szeptemberétől induló gazdasági alapszakok biztos tudást, versenyképes diplomát és hosszú távú karrierlehetőségeket kínálnak az egyetem leendő alap- és mesterszakos hallgatóinak.

Az elmúlt hetekben két rendezvényen is bemutatkozott a kar: január 18- és 20. között Budapesten, az Educatio kiállításon, a január 23-i kecskeméti, telt házas Nyílt napon pedig a kecskeméti campuson fogadták az érdeklődőket.

Magyarországon nemcsak az informatikusok és mérnökök hiánya jelent egyre égetőbb problémát, de mind több cég, elsősorban multinacionális vállalatok keresnek erős egyetemi diplomával és speciális tudással rendelkező gazdasági szakembereket. Így van ez az ország egyik legsikeresebb régiójában, Kecskeméten is, amely – mint azt Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a Modern Városok Programmal kapcsolatos január 26-ai miniszteri látogatáson elmondott beszédében kiemelte – mára az ország második leggyorsabban fejlődő megyeszékhelyévé vált.

A korábban Magyarország legrangosabb egyetemein dolgozó oktatói gárda a Kecskeméten induló három alapszakon ezekre az igényekre alapozva állította össze a tanrendet. Az első év az alapozás jegyében telik majd el, a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a nemzetközi gazdálkodási szak hasonló alapozó tárgyakkal indul. Minden alapszakon közgazdaságtan, menedzsment, marketing, üzleti kommunikáció, számvitel, vállalati pénzügyek, üzleti jog, nemzetközi pénzügyek, emberi erőforrás-gazdálkodás, üzleti statisztika, adózás, szaknyelv szerepel az órarendben, vagyis nincsenek eltérő elvárások. Éppen azért, hogy a hallgatók egy év után, immáron az alapismeretek birtokában folytathassák tanulmányaikat, akár egy másik gazdálkodástudományi alapszakon.

A szakspecifikus tárgyak elmélyítik majd a tudást, a gazdálkodás és menedzsment esetében a vezetés és szervezés, stratégiai tervezés, projektmenedzsment, minőségmenedzsment, környezet-gazdaságtan szerepel a tantárgyak között. A nemzetközi gazdálkodás esetében a növekedéspolitika, az EU gazdaságtana, nemzetközi gazdasági intézmények, nemzetközi adózás, külgazdasági politika kerül a fókuszba, míg a pénzügy- és számvitel esetében értelemszerűen a vezetői számvitel, kontrolling, befektetés és finanszírozás, vállalat és projektértékelés, üzleti tervezés kerül előtérbe.
A kecskeméti székhelyen folytatott képzésekben részt vevő önköltséges hallgatók számára nyújt segítséget a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar ECO alap ösztöndíja abban, hogy az önköltségi terhek a képzési időre előre kiszámíthatóan és jelentősen csökkenjenek.

Az NJE GTK ECO ösztöndíjnak van kiemelt változata is, ez az ösztöndíj már állami ösztöndíjas hallgatók számára is elérhető. A PADMA külön ösztöndíj-konstrukcióval segíti a 300 pont feletti felvételi pontszámmal a kecskeméti GTK-ra felvételizők egyetemi tanulmányait is, ami kiváló lehetőség piacképes közgazdász diploma megszerzésére. Az ECO Ösztöndíjrendszer feltételeiről a Gazdaságtudományi Kar honlapján elérhető részletes tájékoztató minden kérdésre megbízható választ ad. Az ösztöndíjakkal kapcsolatos kérdések megválaszolására ezenfelül a GTK információs mail címet is üzemeltet (eco@gtk.uni-neumann.hu).

Kecskemét évek óta a duális képzés központja is, ahogy a mérnök, úgy a gazdasági karon tanuló hallgatók is jelentkezhetnek a duális képzésbe, ekkor előre meghatározott tan- és munkarend szerint egyszerre tanulnak és mindazt hasznosítják a gyakorlatban is. A hallgató havi juttatást is kap a cégtől, amelyet egy ún. hallgatói munkaszerződésben is lefektetnek. Az egyetemi tanulmányok után az őszi-téli 8 hét, a tavaszi-nyári szemeszterben 16 hét céges gyakorlati időszak következik, amiért minimum a minimálbér 60 százalékát fizetésként is megkapja a hallgató. A hallgatói munkaszerződés a diploma kézhez vételéig tart.

Szeptemberben a tanítás már az új campuson kezdődik: a jelenlegi egyetemi épülettel szemben épül fel Magyarország legmodernebb egyetemi épülete, amely inspiráló környezetet ad a jövő gazdasági-pénzügyi szakembereinek. Nemcsak az egyedülálló ösztöndíjprogramok miatt érdemes jelentkezni a kecskeméti képzésekre, de az itt megszerzett diploma értéke is komoly vonzerőt jelenthet. Mint a GTK január 23-i Nyílt napján dr. Tanács János, a kar Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszékének vezetője elmondta, a gyors elhelyezkedés mellett egy alapképzéses diplomával 1,5 millió forinttal, mesterdiplomával 3 millió forinttal lehet többet keresni, mint diploma nélkül.

Ha valaki tehát biztos elhelyezkedést, kiemelkedően magas jövedelmet elérhetővé tevő, igen kedvező feltételek mellett megszerezhető gazdasági diplomát kíván szerezni, érdemes a kecskeméti GTK képzéseit választania!

 

hiros.hu

Kapcsolódó képek