menu

  • 2018.03.29.

A mese mint a gyermeknevelés egyik eszköze

„Én, a mesehős” – ezzel a címmel tart előadást Dr. Kádár Annamária, a mesepszichológia hazai szaktekintélye április 5-én Kecskeméten, ahol többek között szó lesz a mese erejéről, illetve annak gyermeknevelésben betöltött szerepéről.

Az esemény a Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programja által szervezett Szülők Akadémiája rendezvénysorozatának keretében valósul meg.

„Annak a gyermeknek, aki mesét hallgatva nő fel, varázspálcája a saját elméje lesz, és képzelete, érzelmi intelligenciája segíti majd a megpróbáltatások közepette”- foglalja össze a mese szerepét Dr. Kádár Annamária.

Az előadás fókuszában a mesék nevelő hatása és a konstruktív szülői szerepvállalás lesz, amelyeket személyes történetekkel és nemzetközi kutatási eredményekkel színesít a mesepszichológus. A szakértő szerint a mese az érzelmi intelligencia fejlesztésének legfontosabb eszköze, olyan lelki táplálék, amely már egészen kiskortól kezdve szolgálhatja a gyermekek személyiségének fejlődését, kibontakozását. Továbbá kitér arra is, hogy a mese nemcsak kisgyermekkorban meghatározó fontosságú, hanem jelentősége kihat egészen a felső tagozatos gyermekekre is.

Dr. Kádár Annamária, aki a FIT Program védnöke is egyben, a Babes-Bolyai Tudományegyetem marosvásárhelyi karának oktatója, számos neveléslélektani sikerkönyv szerzője. Szakterülete többek között az érzelmi intelligencia fejlesztése, a csoportokkal való munka módszertana, az asszertivitás, a személyiségfejlesztés, az önismeret, a fogalmazási képesség fejlődése és fejlesztése, a mese gyógyító ereje, valamint a játék szerepe a gyermek személyiségfejlődésben.

A Szülők Akadémiája rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy a fiatal tehetségekkel foglalkozó intézmény képzésein részt vevő diákok szüleinek segítséget nyújtson a kiemelkedő képességű gyermekek fejlődésének támogatásában. Azonban tekintettel arra, hogy az említett rendezvényeken számos olyan téma kerül porondra, amelyek más szülők számára is hasznosak lehetnek, ezért az évi két alkalommal rendezett előadások egyike minden érdeklődő számára nyitott.

Dr. Kádár Annamária 2018. április 5-én, a kecskeméti Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kar dísztermében tartandó előadására bárki ingyenesen ellátogathat. A részvétel regisztrációhoz kötött, az érdeklődők jelentkezését április 4-ig várják a szervezők. További információ és regisztráció ITT>> 

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség (FIT) Programja speciálisan felső tagozatos diákoknak szóló, hagyományos oktatást kiegészítő tehetséggondozó képzés, amely az ország hat városában Szolnokon, Pécsett, Miskolcon, Veszprémben, Kecskeméten valamint Budapesten is elérhető. A program célja, hogy nyitottan gondolkodó, tudatosan cselekvő, közösségükben aktív fiatalokat képezzenek, akik készek folyamatosan fejleszteni saját képességeiket. A képzés a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak támogatásával valósul meg, így a diákok számára ingyenes.

Szülők Akadémiája rendezvénysorozat:
Az MCC FIT Program nagy hangsúlyt fektet arra, hogy szülői oldalról is támogassa a tehetséges gyermekek kibontakozását, fejlődését. A kiemelkedő képességű gyermekek kezelése gyakran kihívások elé állítja a közvetlen környezetet, így a szülőket is. A Szülők Akadémiája rendezvénysorozat a felmerülő kérdések megválaszolására, a támogató szülői attitűd tudatosítása és kialakítása érdekében indult kezdeményezés.

A rendezvény minden évben két alkalommal valósul meg a regionális központokban: egyrészt exkluzív előadások lesznek a FIT Programban részt vevő diákok szülei részére, másrészt nyitott rendezvények várják a téma iránt érdeklődőket.

www.fit.mcc.hu

Kapcsolódó képek