menu

  • 2018.05.03.

K&H Pénzügyi Vetélkedő

Kecskeméten közel 100 diák mérkőzött meg a K&H pénzügyi vetélkedőjén

az országos döntőbe csak a 4 legokosabb pénzügyes csapat jutott tovább

A K&H országos pénzügyi vetélkedőjén több mint 8000 magyar iskolást kalauzolt a pénz világába az idei tanévben. Az első fordulós versenyfeladatokat a diákok 39 százaléka teljesítette hibátlanul, vagy egy-két hibaponttal jutott tovább a regionális középdöntőkbe. A márciustól áprilisig 8 különböző városban zajló fordulókon a diákoknak már komplexebb pénzügyi fogalmakkal is meg kell birkózniuk. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő kecskeméti középdöntőjének zsűri elnöke szerint a gyerekek kreativitása nemcsak a rajzolásban vagy a történetmesélésben mérhető, a pénzügyekben legalább olyan érdekes megoldásokkal rukkoltak elő.

Idén nyolcadik alkalommal hirdette meg a K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A pénzintézet azzal a céllal hívta életre a programot, hogy az általános iskolások pénzügyi ismereteit bővítse, és készségszintű tudást adjon a kezükbe. A versenyre idén összesen 8113 diák, 2035 csapat nevezett mintegy 467 iskolából országszerte. Az online fordulók után a régiós középdöntőkön márciustól áprilisig országszerte 8 városban bizonyítják a gyerekek pénzügyi felkészültségüket.

Az április 26-án Kecskeméten megrendezett középdöntőbe Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye 90 diákja jutott tovább a régióban nevezett 627 diák közül.

Összesen 20, korosztályonként 5 csapat mérte össze tudását, végül egy-egy csapat jutott tovább a budapesti fináléba, ahol majd a másik 7 régió győzteseivel vetélkednek a legokosabb pénzügyes címért.

A középdöntősök teljesítményéről Piros Mariann, a K&H fiókvezetője, a zsűri elnöke nyilatkozott: „A vetélkedő feladataival a mindennapok valós élethelyzeteiből vett példákra alapozva szeretnénk fejleszteni a diákok pénzügyi tudását, persze játékos módon, hogy ezáltal közelebb hozzuk őket a pénz világához, megmutassuk nekik azokat a mérlegelési technikákat, amelyekkel később felnőttként okos pénzügyi döntéseket hozhatnak. Ez nem csupán matek és rideg pénzügyi kalkulációkat jelent. Pont ellenkezőleg! A középdöntőn a diákok nem egyszer hoztak olyan kreatív megoldást vagy írtak ötletes történetet egyes pénzügyi szituációkra, amelyekre mi felnőttként nem is gondolnánk. Örömmel tapasztaltam, hogy a gyerekek ilyen nyitottak a pénzügyek iránt, a versenyszellemük és a nyerni akarásuk pedig átütő erővel hatott az egész teremben. Pedig még ’csak’ a középdöntőnél tartunk.”

A kecskeméti középdöntő eredményei a következőképpen alakultak:
• az 1-2. osztályosok kategóriájában a Szandaszőlősi Általános Iskola és A.M.I. Szandaszőlősi Takarékoskodók csapata nyert
• 3-4. osztályosok közül a Bajai Szentistváni Általános Iskola Spórolók csapata bizonyult a legjobbnak
• 5-6. osztályosok kategóriájából a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Ált. Isk. II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola K&H Csillagai nevű csapata került ki győztesen
• a legnagyobbaknál, a 7-8. osztályosok versenyében az Apostagi Nagy Lajos Általános Iskola Pénz&Kész csapatának tanulói arattak győzelmet

„A harmadik helyezésnek is úgy örültek, mintha megnyerték volna a vetélkedőt. Első alkalommal neveztünk, a gyerekek nagyon lelkesen készültek, és nagyon jól érezték magukat. A felkészülés során a kedvencük a szerepjáték volt. A Pénz7 programjához kapcsolódva tartottunk egy olyan hetet az iskolában, amikor csak a pénz témakörével foglalkoztunk. Folyamatosan pontokat gyűjthettek, a hét végén pedig egy boltot rendeztünk be nekik, ahol ezt levásárolhatták egyfajta szerepjáték keretében” – mesélte a kecskeméti középdöntő után a ’Kicsik és Huncutok’ csapat felkészítője, Káposztási Nóra, a karcagi Györffy István Katolikus Általános Iskolából. „Már most másodikosként sokkal nagyobb a gyakorlati tudásuk a pénzügyek terén, mint a többi hasonló korú gyereknek. Olyan kifejezéseket ismertek meg az elmúlt időszakban, hogy a szüleik is meglepődtek, mennyire tájékozottak. Ez a tudás egyértelműen előnyt jelent számukra a mindennapi életben. Tisztában vannak vele, mi a bevétel, mi a kiadás. Tudják, hogy miért megyünk bankba, ott milyen ügyeket tudunk elintézni. Ezek a hétköznapokban való eligazodásukat segítik, emellett olyan járulékos készségeket is fejleszt egy ilyen program, mint a számolás és a szövegértés. A középdöntőn ilyen volt a családi költségvetésre épülő feladat, amelyhez ezen két készséget egyszerre kellett használniuk.”

A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőjén évről évre egyre több diák vesz részt. Az országos döntőt májusban Budapesten rendezik meg, ahol a győztes iskolások nyereményei között drón, okosóra, tablet, videójáték és VR szemüveg is lesz. Emellett a legjobban teljesítő csapatok félmillió forintnyi könyv- illetve sportszer utalvánnyal is gazdagíthatják iskolájukat.

A K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőről
A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2018-ban immár 8113 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 608 településről 1106 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 38.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

A K&H Csoport
Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 206 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2 billió forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít rendszeres megrendeléseket és tevékenységet.

 

Kapcsolódó képek