menu

  • 2018.05.11.

Élemiszerlavina program

 Harmincnégy településen kezdődött el a munka az Élemiszerlavina programban

 Harmincnégy önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott értékes vetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. A burgonyát és a különféle zöldségféléket ezekben a napokban vetették el mintegy 40 hektárnyi földterületen, a terményeket nehéz sorsú embereknek adják majd.

 „Az Élelmiszerlavina programmal a kézzelfogható segítségen túl az a célunk, hogy a benne résztvevők tapasztalatokat szerezzenek a mezőgazdasági munkáról, ezáltal otthonuk földterületeit is újra hasznosítani tudják, illetve a helyi vállalkozásokban munkát vállalhassanak. A pozitív fejlődés kis lépésekben ugyan, de jól látható: egyre több településen kezdik el a konyhakerteket ismét hasznosítani, amelyet nagyon fontosnak tartunk a vidék előrelépése szempontjából”, hangsúlyozta Vajda Beáta, a Syngenta marketingvezetője.

 Az idei Élelmiszerlavina programban összesen 34 – főként hátrányos helyzetű országrészekben tevékenykedő – önkormányzat, oktatási intézmény és civil szervezet kapott zöldség vetőmagokból álló értékes csomagot, ismertette Molnár Antal, a Civil Iránytű Alapítvány projektmenedzsere. A Syngenta által felajánlott burgonya, zöldborsó, hagyma, paprika, cukkini, saláta, valamint paradicsom vetőmagok kiosztásánál figyelembe vették a termőföld adottságait is. A munka ezekben a hetekben összesen 40 hektárnyi területen kezdődött el, majd ősszel a betakarítás után a terményeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek. Az idén 10 éves Élelmiszerlavina program indulása óta már több mint ezer tonna friss zöldség került hátrányos helyzetű emberekhez.

A program évek óta visszatérő pályázója Zsámbok önkormányzata. A Pest megyei település polgármestere, Holló Ilona elmondta: idén egy hektáron gazdálkodnak 15-20 ember bevonásával. Az Élelmiszerlavina révén termelt uborkát, burgonyát, cukkinit, paprikát, uborkát, sárgarépát és fejeskáposztát mintegy 60 családhoz juttatják majd el. A községben már vannak jól érzékelhető eredményei a programnak, egyre többen kezdtek el ismét kertészkedni otthonukban, a legtöbb család kisebb konyhakertből egészíti ki az élelmiszereiket. „Szeretnénk a családokat motiválni, hogy tanuljanak, termeljenek, és vállaljanak munkát az agráriumban. Igyekszünk az iskolás gyerekeket is bevonni, és rajtuk keresztül megszólítani a családok idősebb tagjait”, hangsúlyozta Holló Ilona.

A somogyi megyehatáron fekvő Kercseliget az önkormányzat épülete mögötti mintegy félhektáros földterületét hasznosította a közösségi kertészetük számára. Mecseki János polgármester elmondta: káposztát, cukorborsót, uborkát, paprikát vetettek és a burgonya is a föld alá került. A terményekből a rászoruló családok részesülnek majd. Rajtuk kívül a szomszédos település iskolájának is jut majd, ahová a helybeli gyerekek járnak.

A 2018-as Élelmiszerlavina program résztvevői:

 

Alföldi napszél Közösségi-Társadalmi Célú Szociális Szövetkezet Jakabszállás Bács-Kiskun
Old Község Önkormányzata Old Baranya
Siklósnagyfalu Község Önkormányzat Siklósnagyfalu Baranya
Alsószentmárton Község Önkormányzat Alsószentmárton Baranya
Ecsegfalva Község Önkormányzata Ecsegfalva Békés
Zsadányi Református Egyházközség Zsadány Békés
Aszaló Község Önkormányzata Aszaló Borsod-Abaúj-Zemplén
Csincse Község Önkormányzata Csincse Borsod-Abaúj-Zemplén
Apátfalva Község Önkormányzata Apátfalva Csongrád
Csanytelek Község Önkormányzata Csanytelek Csongrád
Kistelek Városi Önkormányzat Kistelek Csongrád
Nagylak Község Önkormányzata Nagylak Csongrád
Engel Alapítvány Győr Győr-Moson-Sopron
Debrecen Menhely Alapítvány Debrecen Hajdú-Bihar
Lépéselőny közhasznú Egyesület Debrecen Hajdú-Bihar
Hajdúdorog Város Önkormányzata Hajdúdorog Hajdú-Bihar
Révay György EGYMI Tiszaföldvár Jász-Nagykun-Szolnok
Hugyag Község Önkormányzata Hugyag Nógrád
Zsámbok Község Önkormányzata Zsámbok Pest
Török János Mezőgazdasági és Egészségügyi Szakgimnázium és Szakképzőiskola Cegléd Pest
Csurgói Városi Szociális Intézmény Gondozottjaiért Alapítvány Csurgó Somogy
Fortuna Egyesület Kálmáncsa Somogy
Kercseliget Község Önk. Kercseliget Somogy
Panyola Község Önkormányzata Panyola Szabolcs- Szatmár- Bereg
Biri Község Önkormányzata Biri Szabolcs-Szatmár-Bereg
Bökönyi Görögkatolikus Egyház Szociális Szolgáltató Intézménye Bököny Szabolcs-Szatmár-Bereg
Tuzsér Nagyközségi Önkormányzat Tuzsér Szabolcs-Szatmár-Bereg
Levelek Nagyközség Önkormányzata Levelek Nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg
Nyírkarász Község Önkormányzata Nyírkarász Szabolcs-Szatmár-Bereg
Együtt Segítsünk Egymáson Megyei Egyesület Nyírkáta Szabolcs-Szatmár-Bereg
Tolna Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Szekszárd Tolna
Pénzesgyőr Község Önkormányzata Pénzesgyőr Veszprém
Kispáli Község Önkormányzata Kispáli Zala
Nemesapáti község Önkormányzata Nemesapáti Zala

 

 

 A Syngentáról


A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

 

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.

 

A Civil Iránytű Alapítványról

 

A Civil Iránytű Alapítvány célja a nonprofit szektor fejlesztése, a nonprofit szervezetek ismertségének és átláthatóságának növelése, a  szektor külső és belső kapcsolatainak, partnerségeinek fejlesztése és támogatása, valamint a vállalati-civil együttműködések, a társadalmi részvétel, az önkéntesség és az adományozás fejlesztése, elősegítése, bátorítása. Munkánkkal elő kívánjuk segíteni, hogy a szektorban egyre több, mérhetően kiváló eredményeket felmutató szervezet működjön. Legfőbb ügyfeleink a nonprofit szervezetek, legfontosabb együttműködő partnereink a szektor fejlődését támogatni kívánó vállalatok, magánszemélyek, szakértők és a média. Csapatunk tagjai komoly nonprofit szervezeti háttérrel és menedzsment tapasztalatokkal rendelkeznek, melyet az Alapítvány céljainak szolgálatába állítanak.

 További információért keresse fel www. civiliranytu.hu honlapot.

Kapcsolódó képek