menu

  • 2018.05.25.

Hőseinkre emlékeztek a Köztemetőben

A kecskeméti Köztemetőben tartottak megemlékezést szerdán délután a Hősök napja tiszteletére.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Területi Szervezete valamint a Magyar Történelmi Vitézi Rend valamint az 1956 Magyar Nemzetőrség Kecskeméti Parancsnokságának rendezvényén dr. Károlyfalvi József tanár és lovag Kenyeres Dénes nyá. alezredes tartott emlékező beszédet.

A város vezetését Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester képviselte.

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták hazánkért. Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a elepülések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (…) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től nem tartották meg. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

Kecskeméten május 27. (vasárnap) 11:00 órakor a II. világháborús emlékműnél (Deák Ferenc tér) lesz megemlékezés, ahol beszédet mond Hazuga Károly nyá. altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.

11 óra 45 perckor kezdődik a Mollináry Emlékműnél a koszorúzás.

kecskemet.hu

Kapcsolódó képek