menu

  • 2018.06.20.

Országjárást tart az Opera

CD-boksz és operaturné Budapestről

A Magyar Állami Operaház az ország legnagyobb nemzeti kulturális intézményeként küldetésének tekinti, hogy az opera üzenetét minél több magyarlakta településre eljuttassa. Ennek jegyében született meg tavaly novemberben a Magyar Opera200 című kiadvány, és hirdeti meg 2018/19-es, „Puccini Itáliája”-évadában a budapesti dalszínház „Operát az Operából!” elnevezésű turnéját.

A 2017-es Magyar Opera Napja alkalmából a Magyar Állami Operaház egyedülálló CD-gyűjteményt jelentetett meg, amely a hazai operakultúra 200 esztendejének remekeit fogja egybe. A kiadványt a hazai városi könyvtárakba és zenei intézményekbe juttatja el az Opera.

A díszdoboz 50+3 korongja 35 válogatott operaművet tartalmaz, melyek célja operairodalmunk bemutatásán túl azok ismertté, népszerűvé tétele, valamint a zenehallgató közönség ösztönzése azok rendszeres hallgatására, időről-időre történő elővételére.

A hiánypótló kiadvánnyal csaknem 1000 könyvtár és zenei intézmény gyűjteménye gazdagodik. Így lett a CD-boksz átadásának helyszíne Bács-Kiskun megyében a kecskeméti Hírös Agóra, ahol Dr. Szeberényi Gyula Tamás, a város alpolgármestere vette át jelképesen a Magyar Opera200 kiadványt.

A budapesti Operaház korszerűsítése lehetőséget biztosít arra, hogy a játszóhely kiváltásaként az Opera együttesei azokban a vidéki nagyvárosokban is bemutatkozhassanak, ahol az operai műfajok amúgy nincsenek jelen. Az „Operát az Operából!” egy négyelőadásos bérletrendszer, amely a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.-vel partnerségben 10 megyeszékhelyre, köztük Kecskemétre is elviszi a „Puccini Itáliája”-évad esszenciáját.

A Hírös Agóra  Kulturális Központba tervezett előadássorozat szeptember 23-án egy Klasszikus és modern elnevezésű balett-esttel kezdődik, amelyen a Magyar Nemzeti Balett ad ízelítőt sokoldalú repertoárjából. A neves kortárs holland koreográfus, Hans van Manen három könnyen befogadható, hol elgondolkodtató, hol szellemes darabja mellett (Trois Gnossinnes, 5 tangó, Black Cake) négy klasszikus balett – A hattyúk tava, Don Quijote, Spartacus és A kalóz – egy-egy látványos pas de deux-je, illetve pas de trois-ja került a programba. A műsorban a balett kiváló táncosai: Balaban Cristina, Balázsi Gergő Ármin, Kekalo Iurii, Kim Minjung, Lagunov Ievgen, Leblanc Gergely, Majoros Balázs, Melnik Tatiana, Rónai András József, Sarkissova Karina és Timofeev Dmitry működnek közre.

Október 8-án szimfonikus esttel indul a folytatódik a sorozat, ahol Magyarország legrégebbi, folyamatosan működő zenei együttese, a Magyar Állami Operaház Zenekara Rossini Selyemlétra című operájának nyitányát, Richard Strauss Duet-Concertinóját, Rumy Balázs klarinétművész és Mohai Bálint fagottművész közreműködésével, és Mozart Esz-dúr szimfóniáját adja elő Kocsár Balázs vezényletével.

2019. február 13-án Puccini Bohémélet című operájának koncertszerű előadását hallgathatja meg a kecskeméti közönség Dénes István vezényletében. Az operairodalom egyik legszebb románcát fiatal párizsi bohémek körében elbeszélő mű járja majd az országot, a főbb szerepekben László Boldizsár, Sándor Csaba, Molnár Levente, Létay Kiss Gabriella és Rácz Rita láthatók, a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével.
Végezetül a sorozat zárásaként 2019. március 4-én a „Puccini Itáliája”-operagála a Magyar Állami Operaház tematikus évadának repertoárjából válogat, itt az intézmény kiváló szólistái Puccini népszerű művei mellett Mascagni, Ponchielli, Giordano, Cilea és Leoncavallo operáiból adnak elő részleteket. Az Opera Zenekart Silló István dirigálja.

A kecskeméti 2018/19-es Filharmónia Kodály bérlet az Opera előadásain kívül tartalmazza még Verdi Requiemjét, amely a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar előadásában lesz hallható november 19-én.

Az előadásokra a bérletek 2018. április 17-től szeptember 23-ig válthatók a Hírös Agóra – Kulturális Központ és a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon jegypénztárában személyesen, valamint online a www.jegymester.hu és a www.hirosagora.hu oldalon.

Turnéját az Opera hasonló rendszerben az Erkel Színház 2021/22-es évadra tervezett átépítése során is meg kívánja ismételni.

Kapcsolódó képek