menu

  • 2018.07.03.

Beszámoló a futó-homok félmaratonról

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a IUSTITIA Egyesület közös szervezésében került megrendezésre a VII. Futó-homok félmaraton a bugaci pusztában.

Az előző napok időjárása nem sok jóval kecsegtetett: a sok-sok eső miatt a hőmérséklet lecsökkent (elveszni látszott a “tikkasztó hőség”- hangulat), másrészt a a talaj is megkeményedett (na jó, betonkemény nem lett, de a homok nem futott a lábuk alatt).

A verseny napjára viszont megváltoztak a viszonyok!

A hőmérő higanyszála még a hűvös Gavallér tanyán is a 30 fok közelébe emelkedett. A nap százágra szórta sugarait, szóval kezdett hasonlítani a forró homoktengerhez. S megérkezett a szél is, ami segített a homokot futóvá (azaz, porhanyóssá, lazává) tenni. Így a rajt időpontjára minden a helyére került.

A hagyományoknak megfelelően először az ovisok vágtak neki a versenynek. Volt köztük olyan lelkes kislegény, aki pályabejárás előtt kétszer is lefutotta a távot a hivatalos verseny előtt. Ilyen tapasztalat birtokában meg is nyerte a versenyt!

Utánuk az iskolások futama következett, aki a gyönyörűen felújított Gavallér tanyát futották körbe.

11 órakor pedig Varga Mihály mesemondó karikás ostorának hangjára vágtak neki a felnőttek a távoknak, hogy megbirkózzanak a futóhomokkal.

Leggyorsabban Szabó Milánnak és Pál Petrának sikerült teljesíteni a 21 km-es távot, akik ezzel a teljesítménnyel elnyerték a KNPI által felajánlott meglepetés ajándék csomagot, amely sok-sok finomságot rejtett. Az abszolút versenyben őket követte Szalóki Róbert és Kiss Ottó, illetve Geráné Tapasztó Ágnes és T. Nagy Magolna.

De a többi dobogós sem maradt díj nélkül; a legjobbak védett állat logójával díszített pólót, illetve bögrét is kaptak.
De minden induló örömmel és jóízűen fogyasztotta a szürkemarha húsából készült gulyáslevest.

A versenyközpont helyszínét a Karikás Csárda biztosította, aki egy szerencsés nyertesnek egy Puszta-programot ajánlott fel lovas kocsikázással finom ebéddel…

Mások a KNPI programjaira nyertek belépőt, amellyel szakvezető ismertetése mellett ismerkedhetnek a Kiskunság tájaival.

Az eredmények és további képek az egyesület honlapján megtalálhatóak: www.juszti.hu

Támogatók: Modern Home Stúdió, Nemzeti Együttműködési Alap, Bácsvíz Zrt, Mátrix Oktatási és Vizsgaközpont, Karikás Csárda (Bugac Puszta Kft.), Fornetti Kft.

A jó hangulatú verseny után is szeretettel várnak mindenkit az augusztus 4-i Perzselő Domb-futáson a Szervezők.

 

Kapcsolódó képek