menu

  • 2018.09.06.

Már 110 mózeskosár jár körbe

Tíz újszülött kecskeméti kisbaba családját várták szeptember 4-én, kedden délután a Városházára, hogy megajándékozzák őket egy-egy gyönyörű, fonott mózeskosárral.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület országosan egyedülálló kezdeményezésének köszönhetően már 110 mózeskosár jár körbe Kecskeméten és a város környékén.

A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület hat évvel ezelőtt hívta életre a Mózeskosár körbejár című programot azzal a céllal, hogy a családok és a gyermekvállalás fontosságára irányítsa a figyelmet. Évente kétszer, decemberben és augusztusban tíz-tíz család válhat a program részesévé. A hagyományok szerint a Hírös7 Fesztivál utolsó napján tartották volna az idei első programot, augusztus 26-án azonban szinte egész nap zuhogott az eső, így el kellett halasztani. A most átadott ajándékokkal már összesen 110 mózeskosár talált gazdára, a szervezők reményei szerint többször is.

A megajándékozott családoktól ugyanis csak annyit kérnek, hogy hat-nyolc hónap után, amikor már nagyobb lesz a baba, és nincs rá szükségük, adják tovább a mózeskosarat. Pakoljanak bele kinőtt ruhácskákat és, amit szeretnének. Keressenek rokonaik, barátaik körében egy olyan családot, amely szívesen fogadja és használja a vesszőből font kosarat. Így fog a mózeskosár körbe, körbejárni.

Ezúttal is Engert Jakabné, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte a tíz családot, akiknek gyermeke augusztus 1-je után jött világra, majd Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester szólt a szülőkhöz.

– A kormány és az önkormányzatok közös feladata, hogy könnyebbé tegye a családok számára a gyermekvállalást, ez azonban elsősorban nem anyagi kérdés. Szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy minél többen elhiggyék, gyermeket vállalni nem teher, hanem öröm. Ezért is fontosak a hasonló kezdeményezések – hangsúlyozta az alpolgármester.

Az esemény címéhez hűen egy-egy mózeskosarat adtak át a családoknak, az ajándékot pedig kiegészítették egy-egy 30 ezer forint értékű babakelengye utalvánnyal. Emellett a kisgyermek nevére szóló emléklapot is haza vihettek a meghatott szülők.

 

Forrás: kecskemet.hu

Kapcsolódó képek