menu

  • 2018.11.20.

Alvásvizsgáló készülékeket kapott a kecskeméti kórház

1,2 millió forint értékű adományt kapott a Bács-Kiskun Megyei Kórház négy vállalkozástól és Bogasov István önkormányzati képviselőtől.

A támogatásból két alvásvizsgáló eszközt tudtak beszerezni.

Két darab új alvásvizsgáló készülékkel gazdagodott hétfőn délután a Bács-Kiskun Megyei Kórház Neurológiai- és Stroke Osztálya. A poligráfok megvételéhez szükséges 1,2 millió forint az önkormányzat és négy vállalkozás adományából gyűlt össze. Bogasov István önkormányzati képviselő egyéni képviselői keretéből 500 ezer Ft-ot biztosított az eszközök beszerzésére.

Az ünnepélyes sajtótájékoztatón Dr. Bihari Katalin, a Neurológiai- és Stroke Osztály osztályvezető főorvosa elmondta, az adomány nagy segítség az osztálynak. Az alvási apnoe népbetegség, amelyet az új készülékekkel ki tudnak szűrni. Az eredmények kiértékelésében pedig a szegedi alváslabor bármikor segít. Az osztálynak nincs lehetősége teljes alváslabort kialakítani, de annak megállapítása, hogy kit kell további vizsgálatokra küldeni, a neurológiai osztály feladata.

Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató megköszönte a cégek és a képviselő segítségét, és elárulta, hamarosan egy kamerát is beszereznek, hogy 24 órában megfigyelhessék a betegeket. A kórház hálája jeléül a támogatóknak emléklapot adott át. A csoportkép után pedig az orvosok és ápolók bemutatták, hogyan működnek a készülékek, amelyeknek nagy szerep jut a stroke kialakulásának megelőzésében.

Az alvási apnoe egyre gyakoribb vagy egyre gyakrabban felismert betegség. Mind a stroke kialakulásában, mind az elbutulásban, mind a kialvatlanság miatt váratlan helyzetekben történő elalvásban nagy szerepe lehet. Teljes alvásvizsgáló labor felszerelése csak nagyon távoli célként lebeghet a kecskeméti kórház előtt, az azonban már az ellátás minimuma, hogy eldönthessék, szükséges-e egy beteget alváslaborba küldeni. Erre nyílt most lehetőség a Neurológiai- és Stroke Osztályon.

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek