menu

  • 2018.11.28.

6+1 hasznos tipp az autósoknak a hideg, csúszós téli napokra

Most, hogy beköszöntött az igazi téli idő, a rossz látási- és útviszonyok még a legtapasztaltabb sofőröknek is bajt okozhatnak.

A biztonságos és balesetmentes közlekedés érdekében, összegyűjtöttünk hasznos tanácsokat az autósoknak, amelyek betartásával könnyebben megőrizhetik nemcsak az autójuk, de a saját maguk és más közlekedők épségét is.

Télen a sofőröknek rengeteg kihívással kell az útjuk során szembenézniük. Igazodniuk kell az időjárási viszonyokhoz, a csúszós utakhoz és a rossz látási körülményekhez. Ilyenkor még inkább szükség van arra, hogy jól tapadjanak a gumik és jól fogjanak a fékek. A biztonságos autózás érdekében érdemes az autónkat felkészíteni a hideg hónapokra, valamint még nagyobb odafigyeléssel vezetni.

A Europcar Autókölcsönző összeszedte azokat a dolgokat, amikre mindenképpen fontos odafigyelni:

1. Ellenőrizzük a gumikat
Miután felszereltük a téli gumikat, győződjünk meg róla, hogy a barázdák mélysége megfelelő és a futómintázat nem kopott el. Ez azért fontos, hogy a havas és sáros úton jobb tapadással haladjon a járművünk, és ne csak csússzon az abroncs, ezáltal irányíthatatlanná téve az autót. Szintén nélkülözhetetlen, hogy megmérjük a gumiabroncs nyomását is. A hideg levegő ugyanis sűrűbb, mint a meleg levegő és kevesebb helyet foglal el a gumiabroncs belsejében, ezzel csökkentve a nyomást.

2. Ellenőrizzük az ablaktörlőlapátokat
A tél különösen durva hatással van a törlőlapátokra, mert a hideg a gumit törékennyé teszi, a havat és a jeget pedig sokkal nehezebb letörölni, mint az esővizet. Fontos, hogy az ablakmosó folyadéktartályba téli folyadékot tegyünk, hiszen a normál ablakmosó folyadék alacsony hőmérsékleten megfagy és használhatatlanná válik akkor, amikor a leginkább szükségünk lenne rá, hogy jobban lássunk. A téli ablakmosó folyadék megakadályozza, hogy a csapadék ráfagyjon a szélvédőre, így egyszerűbb dolgunk lesz indulásnál.

3. Ellenőrizzük az akkumulátort és annak csatlakozóit
A hideg motort nehezebb elindítani, és az akkumulátorok sem olyan erősek télen. Mivel a hőmérséklet csak november végén csökken drasztikusan, így előfordulhat, hogy a motor nehezen, vagy egyáltalán nem akar beindulni egy különösen hideg reggelen. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük, érdemes ellenőrizni az akkumulátort és a csatlakozóit. A rozsdás csatlakozók rosszul érintkezhetnek, ami az elektromos áram gyenge átadását eredményezi.

4. Indulás előtt mindig tisztítsuk le az autóról a havat
Fontos, hogy ne csak az ablakokról söpörjük le a havat, hanem a motorháztetőről, a csomagtartóról és a tetőről is. A fennmaradt hó és jég veszélyt és károkat okozhat a többi közlekedőnek egy-egy nagyobb fékezésnél, betörve a szélvédőket vagy az ablakokat.

5. Látási viszonyoknak megfelelő vezetési stílus – Látni és látszani
Télen napközben a hó okozhat gondot a vezetésnél, ugyanis fehér színe szinte az összes fényt visszaveri, így számolnunk kell azzal, hogy ahol nagyobb hó esett, ott ez az erős fehér fény elvakíthat bennünket vezetés közben. Továbbá, mivel korán sötétedik, sokkal többet használjuk majd a tompított vagy akár a távolsági fényszórót lakott területen kívül, így ha kiég egy izzónk, gondoskodjunk arról, hogy ezt minél előbb kicseréljük. Sok autós nem tudja, hogy a ködlámpát mikor kell bekapcsolni és mikor használja indokolatlanul, így lényeges, hogy ezt is megemlítsük. Az első ködfényszóró lámpa arra szolgál, hogy köd, hóesés, felhőszakadás vagy porfelhők esetén javítsa az úttest megvilágítását. A hátsó ködlámpa pedig, hogy sűrű köd esetén észlelhetőbben jelezze hátrafelé a jármű jelenlétét. Mivel a hátsó ködlámpa gyakran még a féklámpánál is erősebb fényű és szemmagasságban helyezkedik el, így elvakíthatja a mögöttünk haladó sofőrt. Ezért fontos, hogy ha egyszer felkapcsoltuk és látjuk, hogy valaki közel mögöttünk halad, ne felejtsük el lekapcsolni, így biztosítva, hogy ő is jól lásson.

6. Egészítsük ki a kocsi felszereltségét
Ebben az időszakban érdemes olyan kellemetlen szituációkra is felkészülni, mint például hogy az út mellett lerobban az autónk, hótorlasz miatt az autópályán ragadunk hosszabb időre vagy hatalmas jégpáncél keletkezik a szélvédőnkön. Annak érdekében, hogy kezelni vagy javítani tudjuk az esetleges krízishelyzetet, érdemes az alábbi eszközöket és kiegészítőket betenni télire az autónkba: zseblámpa, telefontöltő kábel, powerbank, hordozható légsűrítő, egyszerű szerszámkészlet csavarhúzóval, fogókkal, ragasztószalaggal, valamint akkumulátortöltő kábel, kisméretű lapát, takaró, jégoldó spray, kesztyű, keksz vagy valami sós nassolnivaló, víz.

+1 tipp: Gondolkodjunk előre! Az ünnepek alatt jóval gyakrabban indulunk nagyobb útra. Amennyiben a kocsinkat nem találjuk teljes mértékben megfelelőnek arra, hogy hosszabb úton biztonságosan elvigyen bennünket, érdemes autót kölcsönözni az adott időszakra, mert azok az autók garantáltan megfelelő állapotban vannak és fel vannak készítve a téli időszakra.

Kapcsolódó képek