menu

  • 2019.04.10.

Irány az edzőterem! De hogyan is kezdjem?

A tavasz egyértelműen megkezdődött, a bikiniszezon a nyakunkon. Sokan érzik ekkor, hogy itt az ideje a télen felszedett kilókat leadni. Azonban nem mindegy, hogy hogyan is kezdjük el. Egyéni adottságokat és több szempontot figyelembe kell venni, hogy a konditermi edzés valóban hatékony legyen. Szűrszabó Levente, a kecskeméti LT-Gym edzőterem tulajdonosa 30 éve gyárt profi edzőtermi gépeket, vele fejtegettük a kérdéskört.

„Mozgásra mindenkinek szüksége van az egyéni képességeinek megfelelően. 16 éves kortól bárkinek ajánlom az edzőtermi edzést, azonban figyelembe kell venni az egyén egészségi állapotát, céljait és képességeit. Csak így lehet megtalálni a számára egészséges és hatékony edzésmódszert”- hívja fel a figyelmet Szűrszabó Levente. Ne hanyagoljuk el a meglévő esetleges gerincbántalmakat, alacsony-vagy magas vérnyomást, stb sem. Nyugodtan kérjük ki háziorvosunk, szakorvosunk és a személyi edző véleményét életmódváltásunkról. „Nem szabad abba a hibába esni, hogy egy profi testépítő edzésprogramját és étrendjét kezdjük el követni. Kezdőket főként óva inteném ettől.”- hívja fel a figyelmet Levente.

Az edzőtermi edzés megfelelően használva fogyásra és testtömeg növelésre is egyaránt alkalmas. Hogy a jó oldaláról fogjuk meg a dolgokat, valóban hasznos a szakemberek javaslatait megfogadni. „Fontosnak tartom kiemelni – folytatja Levente – hogy tartós eredményhez életmódváltás vezet. Nem elég önmagában csak a sport vagy csak a megfelelő táplálkozás. A kettő együtt hoz változást. A szakértő szerint, kezdőként javasolt kardió jellegű edzésekkel kezdeni, fokozatosan terhelve például futópadon, ellipszistréneren. „A bemelegítés és a nyújtás elengedhetetlen, amelyhez nálunk is vannak eszközök. Komoly sérülésekhez vezethet, ha nincs bemelegedve izomzatunk, ízületeink nyújtva, és úgy kezdünk el edzeni”-hangsúlyozza Levente.

A fokozatosság elve nagyon fontos a súlyzós, vagy gépi edzéseknél is. „Nagy súlyokkal nem érdemes kezdeni főként, ha nem is tudjuk szabályosan végrehajtani a gyakorlatokat. Olyan súllyal edzünk, ami még stimulálja az izmokat, de nem teszi tönkre az ízületeket. A gépi edzés előnye az, hogy kisebb eséllyel lehet elrontani, mint a kézi vagy szabad súlyzós gyakorlatokat, hiszen a gépen egy meghatározott mozgástartományban dolgozunk. Ezért kezdőknek mindenképpen javasolt az első hetekben a gépi edzés is, amíg rögzül a mozdulatsor. Minden esetben ajánlom a személyi edző segítségét a gyakorlatok és a szabályos légzés helyes elsajátításához. Az első hetekben ne bontsuk szét külön izomcsoportokra az edzést, inkább preferáljuk a teljes test átmozgatását”- javasolja a szakember. Levente hangsúlyozza, hogy elég időt kell hagyni a regenerálódásra, nem szabad minden nap edzeni. Egyéntől függ, de heti 2-3 egy órás edzéssel érdemes elindulni. Később lehet feszegetni a határokat, növelni az edzések számát és a súlyokat, terhelést. Gyakori hiba az is, hogy valaki csak bicepszre, mellizomra edz, pedig a láb edzése elengedhetetlen a teljes test fejlődéshez.

„A sporttudományban egyre nagyobb szerepet kapnak a súlyzós edzések a hagyományos módszerek mellett, ezért is rendszeresen vásárolnak tőlünk gépeket olyan klubok, akik olimpiai például kajak-kenu, atléta vagy kézilabdázó sportolókat edzenek. Kötelező jelleggel járnak ők is konditermi edzésekre is, éppen ezért úgy gondolom, hogy valamilyen szinten mindenkinek szüksége van erre a típusú mozgásra is”- mondja Levente, valamint mind emellett hangsúlyozza, hogy az interneten látott testépítők sem egyik napról a másikra lettek kidolgozottak és látványosak. Mindenkinek az egyéni állapotához kell mérni saját magát és tudatosítania azt, hogy nem egy hónapnyi sport fog eredményt hozni. A kitartó edzés és a helyes táplálkozás, kiegyensúlyozottság egysége hozza meg a változást.

Vágsélei Csilla Sára

 

 A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. április 8-ai lapszámának egészségügyi rovatoldalán jelent meg. További egészségügyi szolágáltatókért olvasd el a teljes újságot:

Kapcsolódó képek