menu

  • 2019.05.29.

A gyűjtőkémények átalakításának okai

Május 17-én immár hatodik alkalommal szervezte és bonyolította le a Varga-Vent Kft. a Mini Kéménykonferenciát a minőségi szolgáltatás jegyében.

Az idei évben sok társasház számára égető ügynek számító gyűjtőkémények kiváltásának lehetőségei és a kondenzációs gázkazánok felszerelése voltak a konferencia fókuszában.

„Az évente megrendezett Mini Kéménykonferencia elsődleges célja a naprakész szakmai ismeretek nyújtása mellett a magas szintű kivitelezés
elősegítése. Szeretném ezeken az alkalmakon összefogni a kivitelezőket, hogy közösen egy irányba vigyük a szakmát. Az idei konferencia fő témája a társasházi gyűjtőkémények, tetőjárdák és a kondenzációs gázkazánok voltak mivel ez az egyik legaktuálisabb téma”- tájékoztatott minket a szervező, Varga György a Varga-Vent Kft. tulajdonosa. Az egész napos konferencián 10 szakértő tartott előadást a témában.

Varga György elmondta, hogy mely problémák miatt kell átalakítani a társasházi gyűjtőkéményeket. Mivel nyílt égésterű és turbós gázkazánokat, vízmelegítőket már nem lehet beszerezni, azok meghibásodása esetén csak a kondenzációs készülékek jöhetnek szóba, a kondenzációs készülékekhez viszont a kéményeket minden esetben át kell alakítani.

Kettő fajta gyűjtőkéményes problémával nézünk szembe, egyik a termofor (régi beton elemes) a másik a Schiedel, Leier(kerámia elemes) gyűjtőkémények. A termofor kémények nagyon elhasználódtak, balesetveszélyesek, több helyen a katasztrófa védelem le is tiltotta a használatukat, itt is csak a kémény teljes körű átalakítása és a kondenzációs készülékek felszerelése jöhet szóba. A Schiedel, Leier gyűjtőkémények, ugyan még jók, de kondenzációs készülék felszerelése esetén azokat is át kell alakítani (bélelni). Fő probléma a kéménnyel az, hogy száraz üzemmódra tervezték, így amikor kondenzációs készülék kerül felszerelésre nedves üzeműre kell át alakítani és gondoskodni kell a kondenzvíz elvezetésről is. Előnye, hogy itt nem kell mindenkinek készüléket cserélni, vegyesen is üzemelhet.

„Régiónként változik, hogy mennyi társasházban készült el a gyűjtőkémények felújítása és a kazáncsere. Kecskemét környékén olyan 60-70%-ban már készen vannak a társasházak kéményei, igaz a hagyományos nyílt égésterű készülékekhez. Az utóbbi években voltak pályázatok is a felújításra. A maradék 30-40% gyűjtőkémények egy része jelenleg le vannak tiltva és nekik nagyon sürgető a felújítás, mivel szeptemberben megszüntethetik a gázszolgáltatást. Sokan gondolkodnak úgy, hogy inkább felszereltetnek egy villanybojlert olcsóbban, de azt tudni kell, hogy árammal vizet melegíteni háromszor annyiba kerül, mint gázzal, továbbá a bojlerrel rendelkező és kémény nélküli lakás energetikai besorolása sokkal rosszabb. Az új kémény és kazán nagyobb befektetés, de hosszútávon megtérül. Egy társasház számára 1 millió forintba is belekerülhet a felújítás gázkészülékkel együtt, de a lakás takarékpénztári megtakarítás is felhasználható a gyűjtőkémény felújítására ”- hívja fel a figyelme Varga György.

A cikk nyomtatásban a Kecskeméti Szuperinfó 2019. május 27-i lapszámának SZOLGÁLTATÓK rovatoldalán jelent meg.
További információkért, programokért, hirdetésekért olvasd el a teljes újságot!

Írta: Vágsélei Csilla Sára

Kapcsolódó képek