menu

  • 2019.09.04.

Alaszkai farkasokat és egy hullámos papagájt fogadott örökbe a színház

Együttműködést kötött a Kecskeméti Vadaskert és a Kecskeméti Katona József Színház a 2019/2020-as évadra.

A megállapodás mellett örökbefogadást is ünnepeltek: az alaszkai farkas pár és egy hullámos papagáj került jelképesen a kulturális intézményhez. Az idei évad gyerekbemutatóihoz kapcsolódó örökbefogadáson mindkét intézményvezető hangsúlyozta a közös missziót, a családok színvonalas szórakoztatását és az edukációt is.

Aladdin és a csodalámpa és a hullámos papagáj
A 2019/20-as évad első bemutatója az Aladdin és a csodalámpa dalos mese lesz szeptember 18-án, amelyet Réczei Tamás állít színpadra. Az elhíresült bagdadi tolvaj és Dzsinn barátjának története Tóth Réka Ágnes átiratában jelenik meg a nagyszínpadon. Aladdin álherceg és Jázmin hercegnő szerelmét, Drucker Péter dallamai színesítik, a díszlet-és jelmezterveket Mátravölgyi Ákos tervezi. Természetesen nem maradhat el Jágó papagáj karaktere sem, de aggodalomra semmi ok, az élő madárka a Vadaskert óvó kifutóiban marad – itt gondoskodik róla egy éven keresztül a színház -, ugyanis ebben a változatban Aladdin ölti magára a papagáj szerepét.

A Péter és a farkas szolgált az örökbefogadás alapötletéül
Az évad második gyerekdarabja a Péter és a farkas zenés mesejátékkal folytatódik. Az örökbefogadás alapötletéül szolgáló elbeszélésben egy állatmesébe öltöztetett történet elevenedik majd meg, élő hangszerek kíséretében.
„Szegény farkasok hálátlan szerepet játszanak a mesékben. Gonosz cselekedettel ijesztgetik a szereplőket és a gyerekeket. Nincs ez másképp Prokofjev zenés meséjében sem, bár ott Péter, a hős bátor kiállása véget vet a farkas garázdálkodásának. Nem csak a sztoriját szeretik annyira a gyerekek a világon mindenütt Péter és a farkas meséjét, hanem mert a zenéje annyira karakteres, hogy minden jelenetet szinte kivetít elénk. Minden szereplőt más-más hangszer jellemez, így egyúttal egy zenei ismeretterjesztésben is részesül a közönség”- mondta el Drucker Péter vezető karnagy.
A fokozottan védett állatok a szabad természetben, és a hazai állatkertekben is egyre ritkábban láthatóak. Ez is párhuzamba állítható a színházzal, hiszen élő hangszerrel kísért komolyzenei műfajokat egyre ritkábban játszanak a gyerekközönségnek.

Együttműködés a két intézmény között
Az első nagyobb rendezvényen történő együttműködés már meg is valósult a két intézmény között, ugyanis az Állatkertek éjszakáján Aladdin nyereményjegy várta a szerencséseket. Szeptember 02-06. között pedig a hétvégi belépőjeggyel -10% kedvezménnyel válthatók meg a színház Jegypénztárában a Családi bérletek.

A két intézményvezető, Cseke Péter és Tokovics Tamás igazgató urak hangsúlyozták, hogy az elsődleges feladatok mellett, a Színház és a Vadaskert a közösségi élet szervezőjeként, a családi szabadidő minőségi eltöltésének színtereként is működik.

 

Kapcsolódó képek