menu

  • 2020.01.08.

Munkavállalás segítséggel

A szakemberhiánynak köszönhetően az utóbbi években az ünnepi időszak utáni „alvó hetek” sem számítanak uborkaszezonnak a munkaerőpiacon.

Aki valóban váltani szeretne az álláshirdetések garmadával találja szembe magát. A pályázatok és interjúk útvesztőjében nemcsak a munkaadóknak, a munkavállalóknak is gyakori segítségeik a HR szolgáltató cégek.

– Szakember hiánnyal már jó pár éve küzdünk. A villanyszerelők, hegesztők, targoncások, operátorok, PLC programozók és a betanított munkások előtt most sok lehetőség áll, nagyon keresik őket. De a teljes piacra igaz, hogy nincs megtorpanás, folyamatosan kutatják a cégek az új munkavállalókat. Öt évvel ezelőtt még az ünnepek után, az újévben volt egy kis lecsengés, ma már nincsen különbség. A partnercégeink folyamatosan, kitartó lendülettel adják le számunkra azt, hogy mennyi emberre van szükségük – tájékoztat minket Pestovics Lóránt, a Prohuman HR szolgáltató cég régióvezetője.

Munkavállalók: diák, felnőtt, nyugdíjas
A Prohuman országszerte 7-8000 fő felnőtt, 4000 diák és 500 nyugdíjas munkavállalót kölcsönöz partnercégeinek. – Sok cég a stabil munkatársak mellett igénybe veszi diákok, egyetemisták segítségét is. Ugyan karácsonykor látványosan nő a kereskedelemben és nyáron a fürdőknél a diákmunkások száma, vannak olyan cégek, akik egész évben számítanak a fiatalok munkájára. A felnőtt munkavállalók és a diákok mellett a vállalatok gyakran keresik a nyugdíjasokat, akik legtöbbször a létesítménygazdálkodás területén helyezkednek el, és recepción, ruhatárban vagy az épületet takarító csapatban kapnak helyet, de az sem ritka, hogy irodai munkát bíznak rájuk – fejti ki a nyugdíjas munkavállalók lehetőségeit a régióvezető.

Munkaerő kölcsönzés vagy közvetítés? Hogy is van ez?
Ma már sok esetben a munkaadó és munkavállaló egy harmadik fél közreműködésének köszönhetően találkozik. Rengeteg előnye van a harmadik fél bevonásának, de mi is a különbség a kölcsönzés és a közvetítés között? A munkaerő kölcsönzésnek három résztvevője van: a munkavállaló, a kölcsönbeadó cég és a kölcsönvevő cég. A munkavállaló a kölcsönbeadó céggel köt szerződést, az ő állományában szerepel, azzal a céllal, hogy egy harmadik félnél, a kölcsönvevőnél dolgozzon. A munkaerő közvetítésnél a három szereplő a munkavállaló, a munkáltató és a közvetítő cég. Ebben az esetben a munkáltató megbízza a közvetítő céget, hogy keresse meg a legjobb jelölteket az általa meghirdetett munkakörre. Ekkor a felvett munkavállaló a munkáltatóval köt szerződést, az ő állományába kerül. – A munkavállaló előtt sokkal több lehetőség nyílik meg az által, ha egy munkaerő kölcsönző és közvetítő céghez fordul. Többfelé pályáztatják az önéletrajzát, így nagyobb az esély az elhelyezkedésre. Mi a Prohuman-nál például kölcsönzés esetén heti 5-8 operátori pozícióra is meg tudjuk pályáztatni a jelentkezőt. Közvetíteni leginkább könyvelőt, kontrollert, sőt még gyárigazgatót is szoktunk. Azonban a fehér galléros, szellemi munka mellett egyre gyakrabban közvetítünk kékgallérosokat is, mint targoncavezetőket, műszakvezetőket – hívja fel a figyelmet Pestovics Lóránt.

A kölcsönzött munkaerő
A kölcsönzött munkavállaló ugyan statisztikailag a kölcsönző cég állományában van, de a jogokat a cég közösen gyakorolja a partnercéggel, és az új munkatársat nem éri semmilyen megkülönböztetés, hiszen ugyanazok a jogok illetik, meg mint a “belsős” kollégát. – Úgy gondolom, hogy a munkaerő érték, akár belső, akár kölcsönzött, ugyanolyan értéket tud teremteni a cégnél. A kölcsönzés lehetősége csak egy rugalmasságot ad a partnercég felé. Gyakori, hogy nem elég a létszám, pedig a termelés indokolná a több munkavállalót. Illetve olyan is előfordul, hogy egy bonyolult munkafolyamat betanulásának túl rövid lenne a próbaidő. Így a cégek a kölcsönzést a próbaidő meghosszabbítására is tudják alkalmazni.

Inkább tanácsadás, mint szolgáltatás
A Prohuman rendkívül fontosnak tartja, hogy a munkavállalókat a munkakeresés ideje alatt támogassa, így például segítenek az önéletrajzban, meghallgatják a munkavállalók motivációit, és azt, hogy hol képzelik el magukat, hogy célirányosan tudjanak nekik munkát keresni. Az első Prohuman-nál történt előinterjú után sem engedik el a munkavállaló kezét. Ha kell, egy csoportos óra keretében a számítógépes feladatokra is felkészítik őket. – Több céghez együtt megyünk interjúra. Én is velük vagyok, ez sok esetben bátorságot ad a pályázóknak, hiszen engem már ismernek. Ha nem sikerült az interjú, azt azonnal megtudjuk, és rögtön nekiállunk a következő lépésnek – mondja Markó Dalma projektvezető.

A Prohuman-nak vannak nyílt napjai, ahol a tanácsadás mellett, akár az önéletrajzírásban is segítenek. Nemcsak egy konkrét pozícióra lehet hozzájuk jelentkezni, bárki bemehet és felvetetheti magát a rendszerbe, hogy számára is megtalálják a legmegfelelőbb állást, mindezt teljesen ingyenesen. Azonban mindenkinek azt tanácsolják, hogy úgy érkezzenek az irodába, hogy legyen arról valamilyen elgondolásuk, hogy mit csinálnának szívesen, képességeikhez mérten, hiszen segíteni is csak annak lehet, aki önmaga is tenni akar a sikerért.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk a 2020. január 6-án megjelent Kecskeméti Szuperinfóban is olvasható.

Kapcsolódó képek