menu

  • 2020.01.23.

Naperőmű-projektet zárt az MVM

Négy naperőmű épült Kecskeméten a Magyar Villamosművek Zrt. (MVM) megújuló energia programjában.

Országszerte 110 kiserőművet építettek uniós társfinanszírozással, ebből 19-et az Nemzeti Közművek (NKM) Áramhálózati Kft. területén. A projekt csütörtök délelőtti záró rendezvényén a beruházások hátterét és céljait is bemutatták.

Lezárult a Kecskemét környékén telepített naperőművek projektje. A négy napelempark ősszel kezdte el működését az MVM Magyar Villamosművek Zrt. megújuló energia programjában. A csütörtöki projektzáró rendezvényen az MVM és az NKM képviselői elmondták, hogy a napelemek 2019 ősze óta folyamatosan termelik a villamosenergiát. Az MVM Zöld Generáció Kft. összesen 19 darab 0,5 MW teljesítményű fotovoltaikus kiserőművet épített az NKM Áramhálózati Kft. területén.

– Összteljesítménye erőművenként 600-700 MW/h teljesítményt jelent, és összességében ez egy kiskunhalasi város éves energiafogyasztását tudja biztosítani – mondta el Balla Péter, az NKM projektjének vezetője. Hozzátette: a jövőben még nagyobb erőműveket szeretnének létesíteni. A tervek szerint 20 és 24 megawattos erőműveket kapcsolnak a hálózatra országszerte. A projekt egyik gyakorlati haszna a széndioxid-kibocsátás csökkenése.

– Nagyon fontos, hogy tudatában legyünk annak, hogy ezekkel a fejlesztésekkel nem kecskeméti szinten, de nyilván minket is érint, nagyon jelentős széndioxid egyenérték kiváltás történik meg, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátását is nagymértékben csökkentjük – fogalmazott Gaál József, Kecskemét alpolgármestere.

Az MVM projektjei csatlakoznak Kecskemét fenntartható energia és környezetvédelmi programjához, amiben a város azt tűzte ki célul, hogy 2030-ig a széndioxid kibocsátást negyven százalékkal csökkenti. A további naperőművek építéséről már megkezdték a felméréseket, így hamarosan még zöldebb lehet Kecskemét.

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek