menu

  • 2020.02.18.

Költségvetési támogatással épülhet a kórházi körforgalom

Hosszas vita bontakozott ki a közgyűlésben a kórház közelébe tervezett körforgalom építés ügyében.

Miközben a városvezetés forgalomszervezési és ráfordítási szempontból is gazdaságos és megtérülő befektetésről beszélt, addig az ellenzék szerint nem kellene támogatni a beruházást, mivel az elsősorban a parkolóházat építő cég érdekeit szolgálja.

A közgyűlés által tárgyalt előterjesztés alapján 220 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat a Nyíri út – Akadémia körút – Csabay Géza körút kereszteződésének körforgalommá alakításához. Az új háromszintes, 417 férőhelyes kórházi parkolóház építéséhez kapcsolódó projekt összköltsége mintegy 800 millió forint.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester szerint az előterjesztést hosszas előkészítő munka előzte meg, és végül a város számára előnyös megegyezés jött létre, hiszen a költségek 75%-át a kivitelező viseli, a költségvetést csak 25 százalékban terheli meg a projekt.

Az ellenzék nem értett egyet azzal, hogy a város támogatja a projektet. Király József úgy fogalmazott, hogy egy magánberuházás-támogatásnak nincs helye a költségvetésben. A képviselő arra utalt, hogy szerinte azért van szükség a csomópont átépítésre, mert a parkolóház aljába tervezett üzletek forgalmat fognak generálni.

A vitába bekapcsolódó dr. Homoki Tamás alpolgármester szerint jó üzlet a város számára az, hogy a csomópont átépítésének költségét 75 százalékban a befektető állja. A városvezető szerint a kereszteződés átépítését így is, úgyis meg kellene oldani, hiszen annak egy-egy ágán naponta 10.500 jármű halad át. Csak később a városnak kellene biztosítania ehhez a 800 millió forintot

Az ellenzék részéről dr. Vancsura István a körforgalom magas kiépítési költségét kifogásolta, bár később kiderült, ebben a közmű-kiváltások, járdasziget-építések, illetve a gyalogátkelők is benne vannak.

A vita lezárásaként végül a közgyűlés 15 igen és 6 tartózkodás mellett megszavazta, hogy az önkormányzat 220 millió forinttal járuljon hozzá a kórház közelébe tervezett körforgalom megépítéséhez.

Forrás: kecskemet.hu

Kapcsolódó képek