menu

  • 2020.04.22.

MŰANYAG NYÍLÁSZÁRÓK

A műanyag nyílászárók térhódítása Németországban vette kezdetét, és már két évtizede széleskörben alkalmazzák őket hazánkban is.

Azon túl, hogy a fából készített társaihoz képest nem igényelnek festést, ápolást, számos más tulajdonságaiknak köszönhető elterjedésük. Hogy mik is a műanyag nyílászárók jellemzői, beépítési lehetőségei, Máté Tibornak, az AT Ablak-Ajtó Kft. egyik tulajdonosának segítségével vesszük sorra.

– Azon túl, hogy évente egyszer a vasalatrendszert olajozni kell, nem igényel a műanyag nyílászáró karbantartást – mondja Tibor. – Ma már a gyárilag lazúrozott fa nyílászárónak van megfelelő ápoló anyaga, mellyel, ha évente egyszer átkenik, akkor nagyban megnövelhető a festésének élettartama, de előbb-utóbb e mellett is eljön az idő, hogy át kell kenni. Persze ez nagyban függ attól is, hogy a ház melyik oldalán van, mennyire kitett az időjárás és a nap hatásainak. A műanyag ugyan ellenáll az UV-sugárzásnak, azért érdemes esetükben is gondoskodni a külső árnyékolásról. Már csak a komfortérzet és a hűtési energia spórolása miatt is. Külső árnyékolására ma már számos megoldás létezik, nem csak a redőny.

KEDVEZŐ ÁR-ÉRTÉK ARÁNY

A műanyag nyílászárók előállítása gyors és viszonylag olcsó. – Ha egy kezeletlen faablak árát összehasonlítjuk egy alap, fehér műanyagéval, akkor akár a fele is lehet az utóbbi az előbbinek – mondja a szakértő. – Hosszú távú karbantartási költségek pedig csak a fánál jelentkeznek. Húszéves tapasztalatunk alapján állítjuk, hogy elterjedt tévhit, hogy a műanyag nyílászáró évszakonként utóbeállítást igényel. Ez csak gyenge minőségű termék vagy nem megfelelő beépítés mellett fordulhat elő. Egy jó minőségi, szakszerűen beépített műanyag nyílászáró csak az éves vasalatolajozást igényli. Ha az elmarad, akkor fekete por, fémforgács jelenhet meg, csukása-nyitása akadozhat.

A HŐSZIGETELÉS JELENTŐSÉGE

Öt kamra, hét kamra, beépítési mélység… A laikus számára hangzatosak lehetnek ezek a jellemzők, de min múlik valójában a megfelelő hőszigetelés? – A közhiedelemmel ellentétben nem csak a kamraszámon és a beépítési mélységen múlik a hőszigetelés – foglalja össze Máté Tibor – Ha jobban megnézzük az összehasonlítani kívánt ablakprofilok műszaki jellemzőit, akkor kiderülhet az is, hogy nincs különbség a több kamrás javára. A hőszigetelés függ a profil minőségétől, celláinak vastagságától, a vasalatrendszertől és nagyban a beépítés megfelelő szakszerűségétől. Mi a REHAU szerződött partnerei vagyunk, az ő termékeik forgalmazásával és beépítésével foglalkozunk. A tapasztalatunk az, hogy ennél a gyártónál nem kérdés a minőség. Azon megrendelőinknek, akik minket bíznak meg az éves karbantartással is, hét év garanciát adunk az általunk beépített nyílászárókra, de alap esetben is egy év garanciát + négy év szavatosságot vállal termékeire a gyártó. Tévhit, hogy a műanyag nyílászáró lezár mindent, míg a fa levegőzik. A mai jó minőségű nyílászárók jól zárnak, készüljenek bármilyen anyagból, megfelelő szellőztetési rendszer szükséges hozzájuk.

BŐVÜLŐ SZÍNVÁLASZTÉK

A fehér műanyag nyílászárók terjedtek el leginkább, de ma már jóval több lehetőséget kínálnak külsőségben is a gyártók. Léteznek több színben fautánzatú bevonattal, illetve egységes homogén színes felületben is. Ma, a minimál stílus követői körében igen kedvelt például az antracit. – A fehéren túl, lehet csak a külső vagy mindkét oldalán színezett a nyílászáró. A termék árában a szín 30-50% körüli felárat jelent, ami függ a színezett oldalak számától, az üvegfelület méretétől, a redőny-előkészítés meglététől és még számos más tényezőtől. A beépítési költséget nálunk a szín nem befolyásolja – mondja az AT Ablak-Ajtó Kft. tulajdonosa. – Az ablakok és ajtók választékával együtt, egyre bővül a színazonos kiegészítők köre. Például belső párkányokat, műkőpárkányokat, színterezett alumíniumkönyöklőket és még sok más kiegészítőt tudunk az általunk beépített, színes nyílászárókhoz biztosítani.

Virág Henrietta

A cikk megjelent a 2020. április 20-i Kecskeméti Szuperinfóban.

Kapcsolódó képek