menu

  • 2020.05.20.

A népszerű laminált padló

Nem véletlenül a legnépszerűbb meleg burkolat a laminált padló.

Számtalan mintázata, könnyű telepítése, hosszú élettartama mind mellette szól. Lerakása nem igényel különösebb szakértelmet, így az utasításokat követve és néhány fontos szabályt betartva mi is könnyen lerakhatjuk otthonunkban.

A laminált padló lerakásának lépéseiben, esetleges buktatóinak elkerülésében a kecskeméti Parketta Áruház ügyvezetője, Varga István volt segítségünkre.

Felhasználási terület
A laminált padló felhasználása igen széles körű, ezért olyan közkedvelt burkolat. Lerakhatjuk nappaliba, gyerekszobába, hálóba és megfelelő kopásállósággal előszobába is. Konyhába pedig az aquastop laminált padló ajánlott. Fürdőszobába azonban már nem javaslom, hiszen a faalapú meleg burkolatok ősellensége a víz és a páratartalom. Aki mégis fával dobná fel a fürdőszobájának padlóját, annak tökéletes megoldás a vízálló, famintázatú vinyl padló – javasolja a szakértő.

A megfelelő alap
A hosszú élettartam egyik záloga a megfelelő aljzat. Nem mindegy, hogy milyen felületre kerül a burkolat. – Faparkettára laminált padlót lerakni nem ajánlott, mert az új padlólap elzárja a szellőzést, így az alsó faburkolat befülled és elkorhad – folytatja Varga István. – Ugyancsak nem ajánlott szőnyegpadlóra vagy filcre rakni, hiszen ezek puha felületet adnak, ami a csapok töréséhez vezethet, és így az illesztések között víz juthat be, ami a fa duzzadását okozhatja. A szakértő figyelmeztet, hogy atkák és baktériumok otthonául szolgálhat a rothadó padlószőnyeg, amely erős bűzt is áraszthat egy idő után. A beton és a kő jó alap, de szükség esetén azoknál is kiegyenlítést kell alkalmazni. Ezekben az esetekben szükség van párazáró fóliára is. PVC padlóra is lerakható a laminált burkolat, ekkor nincs szükség párazáró fóliára, viszont ügyelni kell az illesztékek vízmentesítésére.

Előkészületek
– Fontos beszerezni a párazáró fóliát. Ennek elmaradása a garancia elvesztését is jelentheti. Szükség lesz még a lépészajtompításhoz habfóliára vagy alátétlapokra is. Fontos, hogy padlófűtés esetén lyukacsos alátétlapokat válasszunk – figyelmeztet a Parketta Áruház ügyvezetője. A szakértő kihangsúlyozta, hogy temperálni kell a burkolatot. Nyáron 2 nappal, télen pedig 1-2 héttel korábban legyen már a burkolásra váró helyiségben. A különböző hőmérsékletek deformálódáshoz is vezethetnek, és a rossz tárolásból adódó problémákért nem vállal felelősséget a kereskedő és a gyártó.

Tippek a lerakáshoz
A laminált padló elemeit nem kell ragasztani, úgynevezett úsztatott padlóként, maximum 8 méter lapszélességben és 10 méter hosszban lehet lerakni, amelyeket követően diletációs profilokat kell alkalmazni – magyarázza a szakértő. – Mivel a fa mozog, 10-12 mm távolságot kell tartani a falaktól, és minden új sort az előző sor maradékával kezdeni. Fontos, hogy az előző sorhoz képest legalább 40 cm-rel elcsúsztatva rakjuk le az elemeket. A szegélylécek ragasztással vagy szegélyrögzítő klipsszel kerüljenek közvetlenül az oldalfalra.

Védelem- hosszú élettartam
A szakértő ajánlja a bútorlábak filccel való ellátását, görgős székek alá átlátszó alátétek alkalmazását és az erős szennyeződésnek kitett területek szőnyeggel való takarását. A 20-22°C fokú hőmérséklet és az 50-60%-os páratartalom a legideálisabb a laminált padló számára. Padlótisztítására kifejezetten laminált padlóra való tisztítót és ápolót érdemes használni.

Írta: Vágsélei Csilla Sára

A cikk megjelent a Kecskeméti Szuperinfó május 18-i számában.

Kapcsolódó képek