menu

  • 2020.05.21.

Eltűnt Gyermekek Világnapja: május 25.

„Veszélyes dolog kilépni az ajtón (…). Csak rálépsz az Útra, és ha nem tartod féken a lábadat, már el is sodródtál, ki tudja, hová.” (John Ronald Reuel Tolkien: A Gyűrűk Ura)

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon. Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban, a gyermekek védelme érdekében, valamint a felkutatásuk céljából új módszerek alkalmazását kezdték meg. A magyar hagyomány szerint az eltűnt gyermekek világnapjával egyidejűleg 2011. óta tartják meg hazánkban az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű civil kezdeményezést, mely idén május 29-ére esik.

A világnap célja felhívni a figyelmet az eltűnt és bántalmazott gyermekekre, a megelőzésre, illetőleg az országok közötti együttműködés fontosságára.

Mik az eltűnések lehetséges okai?

kisebb gyerekeknél előfordulhat, hogy belemerül a játékba és elkóborol
kamaszkorban jellemzően befolyásolja őket a baráti társaság, vagy egy új szerelem beteljesülése miatt mennek el otthonról
kalandvágy (felnőttként történő viselkedés, szórakozás, tiltott dolgok kipróbálása)
érzelmi trauma
veszekedés szülőkkel/nevelőszülőkkel/nevelővel
félelem pl.: iskolai rossz teljesítés miatt
családon belüli erőszak, bántalmazás, elhanyagolás, nyomasztó családi légkör
gyermekotthonokban élőknél az intézeti körülmények nem, vagy nehéz elfogadása
bűncselekmény áldozatává válás (emberrablás, emberkereskedelem, emberölés, szexuális bűncselekmények)

Hogyan előzhetik meg gyermekük eltűnését?

A családon belüli stabil érzelmi háttér biztosítása a legfontosabb. Nélkülözhetetlen, hogy gyermekük előtt követendő példaként jelenjenek meg saját életükkel, helyes értékrendet közvetítsenek, szakítsanak időt az őszinte, nyitott beszélgetésekre, közös időtöltésekre, ismerjék meg barátait, de a legfontosabb hogy szeretettel és odafigyeléssel forduljanak gyermekük felé. Kulcsfontosságú annak elérése, hogy gyermekének ne forduljon meg a fejében, hogy elkóborol, megszökik otthonról, akár csak kalandvágyból is!

Mi a teendő, ha eltűnt a gyermekük?

hasznos az eltűnt gyermek kapcsolatrendszerének feltérképezése, a vele szorosabb kapcsolatban álló barátok, ismerősök felkeresése,
a közösségi oldalakon kifejezetten eltűnt személyek felkutatására létrehozott oldalakon rövid idő alatt nagyszámú felhasználó tudomására hozható az eltűnés, valamint gyermekük ismerősei is riaszthatók,
fel kell keresni azon helyeket, amelyeket tudomásuk szerint gyermekük szabadidejében szívesen látogat,
a rendőrség értesítése és hatékony közreműködés a hatósággal a gyermek felkutatása érdekében,

Segítségért fordulhatnak a 116-000–ás ingyenesen hívható telefonszámon a Kék-Vonal Alapítvány munkatársaihoz.

Mindenki kötelessége az eltűnt gyermekek megtalálását, családba, otthonba történő visszatérését támogatni, segíteni!

Amennyiben eltűnt vagy megszökött a gyermekük, ne felejtse minden esetben értesíteni a rendőrséget, hogy minél hamarabb újra biztonságban lehessen!

Az eltűnésről személyesen is megtehetik bejelentésüket bármelyik rendőrkapitányságon vagy a jól ismert 107-es vagy 112-es telefonszámokon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

Kapcsolódó képek