menu

  • 2020.06.23.

Otthon mozi újratöltve!

Június 25-én három filmmel indul el az élet az Otthon moziban.

A nagyokat Cannes-i Filmfesztivál zsűri díjának nyertese, a Nyomorultak, valamint Jane Austen örökérvényű komédiája, az Emma várja, míg a kicsik Lessie kalandjainak legújabb feldolgozásán izgulhatnak matiné előadáson.

Túri Edittel, az Otthon mozi vezetőjével beszélgettünk az újratervezésről.

– Elérkezett a pillanat, június 25-én, közel háromhónapnyi leállás után újra nyit az Otthon mozi. Milyen érzés volt, amikor végre bejelenthették az újranyitás dátumát?

– Tudomásul vettük a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, eleget tettünk a kötelezettségeinknek, hiszen jól tudtuk, így járulhatunk hozzá magunk is a vészhelyzet mielőbbi megszűnéséhez. Eközben pedig minden pillanatban folyamatosan figyeltük a híradásokat, és nagyon készültünk, hogy bejelenthessük az újranyitást. A bejelentésnél már csak az volt nagyobb boldogság, amikor az erről szóló Facebook poszt alatt tömegével jöttek a pozitív reakciók, megosztások és szívmelengető hozzászólások. Hogy milyen érzés volt? Kimondhatatlan boldogság!

– A sok pozitív visszajelzésnek az is oka lehet, hogy a bezárás alatt is folyamatosan tartották a kapcsolatot a nézőkkel.

– Amíg a mozi zárva volt, közösségi oldalunkon addig is folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a közönségünkkel. Amellett, hogy elláttuk őket aktuális információkkal és a filmvilág aktuális híreivel, online interjúkat is készítettünk olyan művészekkel, akik valamilyen módon kötődnek a mozgóképhez és Kecskeméthez is egyaránt. Ennek folytatását tervezzük is. Persze most vannak ennél sokkal fontosabb feladataink is.

– Hogy tervezik a visszatérést?

– Ez két dologból áll. Az egyik a filmkínálat, a másik pedig a biztonsági intézkedések kérdése.

– Kezdjük a filmekkel!

– Ami a filmeket illeti, először is a legjobban várt alkotásokat szeretnénk pótolni. Jelen pillanatban folynak az egyeztetések a forgalmazókkal, hamarosan elkészül a vészhelyzet utáni első műsorterv. Emellett pedig azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a módját annak, pótoljuk a képzőművészeti sorozat és az Agóra Filmklub elmaradt előadásait. Ahogy haladunk, folyamatosan értesítjük a lakosságot az Otthon mozi weboldalán, Facebook oldalán, valamint hírleveleket is fogunk kiküldeni. Az biztos, hogy június 25-étől három filmmel indul el az élet az Otthon moziban. A nagyokat a Nyomorultak, valamint Jane Austen komédiája, az Emma várja, míg a kicsik Lassie kalandjainak legújabb feldolgozásán – Lassie hazatér – izgulhatnak matiné előadáson.

– És mi a helyzet a biztonsági intézkedésekkel?

– A rendelet szerint korlátozás nélkül nyithatnak a magyar filmszínházak, de azért igyekszünk több dologra is odafigyelni. Bízunk benne, hogy ezekben partnerek lesznek majd nézőink is.

– Mik lesznek ezek?

– Alapvetően nincs semmi olyan biztonsági intézkedés, amit eddig is ne tartottunk volna be. De figyelni fogunk arra, hogy a jegyeket hogy adjuk ki. Figyelünk arra, hogy ne üljenek túl közel egymáshoz a nézőink, ezen felül pedig próbáljuk az egyéni igényeket is figyelembe venni, pl. ha valaki azt szeretné, ha 2-3 széknyi távolságra legyen a szomszédja. Természetesen az adott körülményeknek és helyzetnek megfelelően igyekszünk mindenki számára a legnagyobb biztonságot nyújtani.

– Milyen ajánlásokat tesznek vendégeik felé?

– Fertőtlenítő van a moziban, folyamatosan takarítunk és fertőtlenítünk, dolgozóink maszkot viselnek, nézőink pedig eldönthetik, hogy használnak-e maszkot. És van néhány dolog, ami a nézőknek is, nekünk is megkönnyíti az újraindulást. Javasoljuk, hogy – ha tehetik – interneten foglalják le és vásárolják meg mozijegyüket, így elkerülhető a sorban állás. Aki mégis helyben veszi meg, arra kérjük, részesítse előnyben a bankkártyás fizetést, és a sorbanállás során tartsa be a megfelelő távolságot.

– Van film, egyre bővül a kínálat, igyekeznek mindenki számára biztonságossá tenni az újraindulást. Ehhez már csak a jól működő technikára van szükség.

– A technikát átnéztük, működik, de erre a leállás alatt is folyamatosan ügyeltünk. A kényszerszünet elrendelésekor egyeztettünk a szakemberekkel, aki azt javasolták, ne álljanak hosszú ideig a gépek, ezért odafigyeltünk arra, hogy hetente egyszer vagy kétszer bekapcsolt állapotban legyen a vetítőrendszerünk. Ezáltal üzemképes állapotban tudunk indulni.

– Az Otthon mozira mindig jellemző volt, hogy bekapcsolódik országos filmes eseményekbe is. Így lesz ez a jövőben is?

– Igyekszünk rákapcsolódni a nagy eseményekre a jövőben is, az elsőre nem is kell sokat várni. Július 17-19-én jön a „Vissza a moziba Fesztivál”, ahol többek között a Velencei Filmfesztivál egyik díjnyertes alkotását, a „Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy” című filmet is vetítjük, Roman Polanski rendezésében. Ezen kívül júliusban műsorra kerül pl. a Medvevilág Szicíliában c. animáció – aminek munkafolyamataiba a Kecskemétfilm Kft. is bekapcsolódott, valamint hamarosan jönnek az új magyar filmek, mint a Pesti balhé – augusztus közepén – amit már régóta mi is nagyon várunk.

– Hogyan lehetne összegezni az elmúlt időszakot?

– Bár az Otthon mozi közel három hónapig nem volt nyitva, elmondhatjuk, a bezárás alatt sem unatkoztunk. Ezért aztán nem is vásároltunk mosómedvét (Menzel után szabadon). De most már tényleg nagyon jó lesz visszatérni. Jó filmeket nézni, találkozni a nézőinkkel, és újra élőben beszélgetni a filmes élményekről.

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek