menu

  • 2020.07.30.

Femilia: a védőnői szolgálatot erősítő applikációt fejlesztenek

Az „alapellátás láthatatlan, hangyaszorgalommal tevékenykedő munkatársainak” hivatásgyakorlásához kíván komplex segítséget nyújtani az az applikáció, mellyel kedd délelőtt első alkalommal a kecskeméti védőnők ismerkedhettek meg.

Tucatnyi kecskeméti védőnő fogadta el a meghívást arra a kedd délelőtti konzultációra, melyet egy hamarosan elérhető okostelefonos applikáció bemutatása céljából hívtak össze. Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának épületébe szervezett találkozón a Femilia projekt hátteréről és részleteiről hallhattak a megjelentek.

Az „egészségügy csendes harcosait” Engert Jakabné alpolgármester köszöntötte, külön is kiemelve a gyermekek és a családok iránti elkötelezettségüket és odafigyelésüket. Az elképzelések szerint az ő mindennapi munkájukat könnyíti majd meg az az alkalmazás, melyhez a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége biztosítja a szakmai hátteret.

„Olyan hiteles tájékozódás-tájékoztatási platformot kívánnak ezzel létrehozni, amely még könnyebbé és hatékonyabbá teheti a védőnők és a gondozottak közötti kapcsolatot” – fogalmazott Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozatának elnöke. Mint mondta, különösen is megkönnyítheti majd ez az aprófalvakban feladatot ellátó védőnők munkáját, hiszen ők gyakran „egyszemélyes információközpontok” is, és sok olyan – például az aktuálisan elérhető családtámogatásokra vonatkozó – kérdéssel is megkeresik őket, amelyek nem kifejezetten az ő szakterületük.

Az „online gondoskodás” mottót viselő, digitális védőnő-naplóként és chat-felületként is funkcionáló Femilia applikáció – jelenleg még fejlesztés alatt álló – felületeit Faragó Tibor, a Femilia NetBox Várandósok és Védőnők Közösségét Támogató Nonprofit Kft. operatív igazgatója mutatta be. Hangsúlyozta, hogy az azon, illetve a hozzá kapcsolódó weboldalon publikálásra kerülő anyagok a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének közreműködésével és támogatásával állnak majd össze, és ez biztosítja a hitelességüket.

Várfalvi Marianna, az alig egy évvel ezelőtt megalakult szövetség elnöke elmondta, örömmel álltak a projekt mellé. Annak célja ugyanis az, hogy az átfogó információközvetítés és azonnali kapcsolatba lépés lehetősége révén az édesanyák még inkább biztonságban érezhessék magukat és gyermekeiket. Ezzel a fejlesztéssel a hungarikumnak számító, fennállásának 105. évfordulóját a közelmúltban ünneplő védőnői szolgálat léphet még egy szinttel feljebb.

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek