menu

  • 2020.09.17.

Öt kecskeméti épület kerül helyi védelem alá

Helyi védelem alá helyeznek öt kecskeméti épületet a közgyűlés mai (csütörtök) döntése alapján. A Szórakaténusz Játékmúzeum, a megyei könyvtár, a vasútállomás, a mellette található posta és a Rákóczi út 2. szám alatti épület is felkerül a védett épületek listájára.

Öt új elemmel bővül a helyi védettséget élvező épületek listája. A közgyűlés ma egyhangúlag támogatta, hogy védelem alá kerüljön a Szórakaténusz Játékmúzeum, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, a vasútállomás, a mellette található 2-es Posta és a Rákóczi út 2. szám alatti épület. Öveges László városi főépítész tegnap este a KTV-n a  Kiemelőben beszélt arról, hogy mi a jelentősége a helyi védelem alá kerülésnek.

– Azért védettek ezek az épületek, mert valamilyen okból (építészeti megjelenésük, várostörténeti jelentőségük okán) meghatározzák, megmutatják, mi ennek a városnak a karaktere, mi a múltja, honnan jövünk – hangsúlyozta Öveges László főépítész a KTV szerdai Kiemelő műsorában. – Úgy gondolom, ez befolyásolja azt is, hogy manapság milyen épületeket építünk.

Az önkormányzat településképi rendelete tiltja a helyi védelem alatt álló épületek lebontását. Öveges László azonban hozzátette, hogy igyekeznek életszerűen kezelni ezt a szabályt, mivel senkinek nem jó, ha évtizedekig nem történik semmi az ilyen épületekkel.

– Ezeket az épületeket azért jelentősen át lehet építeni, és az építés során akár nagyrészt elbonthatók, de vissza kell építeni az eredeti technológiához hasonló technológiával a védett értéket, ami jellemzően az épület tömege, kerítése, kapuja, utcai homlokzata – mondta Öveges László.

A védett épületek felújítása nagyobb anyagi teherrel jár, mint az egyszerű épületeké – tette hozzá a főépítész. Segítségképpen az önkormányzat rendszerint pályázatot ír ki az ilyen speciális ingatlanok tulajdonosai számára.

Miközben újabb kecskeméti épületek kerültek fel a listára, 11 épület esetében részlegesen megszűnik a védettség – erről is döntött ma a testület. Ez azt jelenti, hogy a 11 épület utcafrontja továbbra is védve marad. Jellemzően melléképületek, utólagos hozzáépítések kerülnek ki a helyi védelem alól.

 

Forrás: hiros.hu

 

Kapcsolódó képek