menu

  • 2020.09.17.

Újabb parkolók válnak fizetőssé Kecskeméten

Lakossági kérésre fizetőssé válik november 1-jétől a parkolás a Juhar utcában, a Piszekút téren, valamint a villanegyedben az Ady Endre utca – Nyíri út vonalon.

A szeptember 17-ei közgyűlés elfogadta dr. Homoki Tamás indoklását és az előterjesztést, melyben a fizetés bevezetésével párhuzamos fejlesztésekről is beszélt.

Újabb parkoló övezetek kialakításáról döntött a csütörtöki közgyűlés. Az ellenzéki képviselők kérdéseire reagálva dr. Homoki Tamás alpolgármester elmondta, amikor egy parkolási övezet kialakítása megtörténik, három fő cél mentén haladnak.
– a rend kialakítása
– a környéken lakók parkolási helyzetének védelme
– a város esztétikájához illő, ésszerűségbeli szempontok.

Az új parkoló övezetek kialakításának mechanizmusáról dr. Homoki Tamás elmondta, amikor új területet vonnak be parkolási övezetbe, mindig lesznek szomszédos utcák, ahol majd helyet keresnek azok, akik kifejezetten keresik azokat a területeket, ahol ingyenesen tudnak parkolni.

– Ez a város a közös városunk, és ahhoz, hogy városunk élhető maradjon, bizonyos feltételeknek meg kell felelnünk, bizonyos jogainkról, vagy vélt jogainkról le kell mondani, és a város élhetőbbé tételét valamennyiünknek biztosítanunk kell – hangsúlyozta az alpolgármester.

Ezután az előterjesztés három beavatkozási területe került terítékre:

1. A megyei kórház környéke:

Elhangzott, a Nyíri út fizetőssé tételekor már gondolkoztak azon, hogy az adott területekről való kiszorítás után merre terjeszkednek tovább az ingyenes parkolót keresők. A városrendészet folyamatosan monitorozta a Juhar utca és a Gőzhajó utca környékének telítettségét és kiderült, a Juhar „fertőzötté” vált a kórház megközelítése miatt, míg a Gőzhajó utca nem igényel beavatkozást.

Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselőjének felvetésére reagálva elmondta, szó volt arról, hogy a parkolóház megépülése mit eredményez majd. De arról nem volt szó, hogy eltörlik a Nyíri úton bevezetett fizetős parkolást. Ugyanis ha a fizető parkoló megépülése után megszüntetnék a fizetős parkolást a lakossági övezetben, újra ott keresnének ingyenes helyet a kórházba érkezők.

Bár a mentőállomás után kialakított parkolóban 4 óra hosszáig ingyenes, a murvás területen pedig teljesen ingyenes több száz parkolóhely, ezek nem népszerűek. Az autósok továbbra is a Juhar utca és a Széchenyiváros közeli szegleteit próbálják kihasználni. Ezért célszerű a Juhar utca burkolt területének bevonása.

2. A villanegyed Ady Endre utcától a Nyíri útig terjedő szakasza.

Lakossági fórumon jelezték, a városrész képviselője is jelezte, panaszos levelek érkeztek a lakóktól a parkolással, forgalmi renddel kapcsolatosan, így a beavatkozás teljes mértékben indokolt.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester kiemelte, a József Attila utcában úgy valósul meg a parkolás fizetőssé tétele, hogy figyelemmel lesznek a kapubejárókra, fákra, növényzetre, a már korábban kialakított burkolt felületekre. A szabadon maradó területeket a városrendészet saját költségvetése terhére alakítja ki olyan módon, egy 10 cm-es gyeprácsos parkolót alakít ki, ami alatt olyan ágyazat van, ami az úttesten fellelhető csapadékvíz elvezetésére is megfelel.

3. Piszekút tér

A környékbeli utcák, mint a Klapka, Fecske már fizetős, és miután a város sokat költött az itt található parkoló lebetonozására, nem szeretnék, ha ingyenes parkolózóna lenne belőle azok számára, akik reggel 8 óra előtt érkeznek a városba, ellehetetlenítve a Munkaügyi Központ és a Földhivatal ügyfélforgalmát.

A Közgyűlés 15 igen, 2 tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést, így a Nyíri úti III. zónához kapcsolódóan a Juhar utcát, egy új, IV. zóna létrehozásával a József Attila, Hargita, Bibó István, Bihar, Tihany utcát, valamint a Piszekút teret parkoló zónaként jelölik ki.

Forrás: hiros.hu

Kapcsolódó képek