menu

  • 2020.10.05.

XVII. Tenyészverseny, a lovak országos bajnoksága

Második alkalommal rendezték meg Kecskeméten az Airvent lovasklub pályáján a díjugrató Tenyészversenyt.

Közel 190 minősült ló tulajdonosa adta le nevezését a három napon keresztül rendezendő országos döntőre. A verseny pályaépítője, a világhírű német Werner Deeg volt. Négy kategóriában rekord pénzdíjat, 6,4 millió forintot osztottak szét a győztesek között. Szombat délután a négyéves lovak fináléja került megrendezésre, míg vasárnap az ötéves, hatéves és az utánpótlás lovak (7-8 éves) döntői következtek.

A négy évesek mivel még nagyon fiatalok, csak két napot versenyeztek. Országos rekord is született, 43 ilyen korú ló gyűlt össze a döntőre. Kansas VL (származása: Kannan x Zanna/Com Air) mindkét nap egyformán kitűnően teljesített, megérdemelten kapta meg a bajnoki címet. Lovasa, Eszes Ferenc, így nyilatkozott:
„Nagyon örülök neki, hogy ennyi ló jött össze, ebből a számból elég jó képet kaphatunk az országos szintről. Werner Deeg világhírű pályaépítő, úgy gondolom, hogy kellő útmutatást adott nekünk, hogy hol tartunk. A helyszín, az elhelyezés, a pályák minősége, mind kiváló, minden feltétel adott itt Kecskeméten. Első napi pálya nekem kezdésnek nehéz volt ugyan, mert szűk távolságok voltak a vonalakban és az ilyen kezdő lovaknak komfortosabb, ha nem kell annyira összetolni őket. Erre figyelni kellett. A döntő pályája tökéletes volt, egy másodpercre sem lehetett lazítani, próbára tette a lovak képzettségét, de a pályaépítő figyelt arra, hogy ne feszítse túl ezeknek a fiatal lovaknak a határait, akik még bőven karrierjük elején tartanak.”

Az öt és a hat éves lovak legjobbját a három nap alatt szerzett pontok száma határozta meg. Minél kevesebb hibapontot szedett össze, annál jobb helyen végzett. Első két nap stílusversenyben lovagoltak, ott bírók pontozták a képzettségi fokot, az ugrás és a vágta minőségét, az összképet.
Az öt évesek bajnoksága rendkívül izgalmasra sikerült, bár az elődöntők alapján nagyjából tudni lehetett, hogy kik lesznek a dobogó fokain, a kérdés már csak az volt, ki, hova kerül. Szabó Gábor és Faluhelyi Ádám csatája szinte borítékolható volt És mégis voltak meglepetések. A 31 lóból mindössze hatan tudták teljesítni hibátlanul a döntő pályáját. A már említett csatában pedig Cordiss Faluhelyi Ádámmal alulmaradt, így az első pozícióból egészen az ötödik helyezésig csúszott. Xixo Borgia viszont nem hibázott, így ő lett 2020 bajnoka a Tenyészversenyen. Carola és Kurnyák Ágnes első nap megnyerték az elődöntőt, másnap is kiválóan szerepeltek, majd itt a döntőben csak 1,79másodperccel maradtak alul, így az ezüstérem lett az övék. Caribina és Mráz Tamás a harmadik helyen kerültek a döntőbe, ezt meg is tartották, bronzéremmel zártak.
1. Xixo Borgia (Big Star x Santuria/Sandro Boy) – ifj. Szabó Gábor (teny: Gestüt Lewitz, tulajdonos: ifj. Szabó Gábor, Szebényi Dániel)
2. Carola (Carpaccio x Casina/Ciacomo) és Kurnyák Ágnes (teny:Pappné Dobos Ildikó, tul.: Nagy Júlia)
3. Caribina (Cariba Dam x Ronalda/Koppány)- Mráz Tamás (tenyésztő és tulajdonos: Erdélyi Lóránt

 

Hat éves lovak szintén ebben a metódusban versenyeztek a döntőben. 31 ló, ebből mindössze 6 ló állt hiba nélkül a két nap eredményei alapján. Végül három került be az összevetésbe. A győztes páros nagyon nagy tempót diktált, rövideket fordult, esélyt sem adott senkinek. Casper, ifj. Lázár Zoltán lova szintén bődületesen jól ugrott, és csak 1,85mp-el maradt el a győztestől. Bandi Zsanett és Casper sajnos ütöttek egyet az összevetésben, de ha hibátlan lett volna, akkor sem lett volna elég, mert az idejük szintén a harmadik helyre rangsorolta őket. Gucci IC hiába állt a második helyen a döntő előtt, sajnos elég volt egy pici hiba, egy verőhiba az alappályán és a szoros verseny miatt lecsúszott az ötödik helyre.
1. Shiarado SZ (Shere Khan du Banney x Diarda/Diarado)-Szuhai Gyula (tenyésztő: Gestüt Lenzenthal, tulajdonos: Szuhai Gyula)
2. Casper (Caspar x Grand Bijouet/Baloubet du Rouet) ifj. Lázár Zoltán (tenyésztő: Gestüt Lewitz, tulajdonos: Lázár család)
3. Casper (Conthargos x Dialouba/Diarado) Bandi Zsanett (tenyésztő és tulajdonos: Gestüt Lewitz)

Az utánpótlás korú, 7-8 éves lovak már nem lovagoltak stílusversenyt, nekik hibaidős versenyszámokat írtak ki az elődöntők során. Ebben a típusú versenyben a leggyorsabb hibátlan győz. A döntő is kiszámíthatatlan volt, még csak sejteni sem lehetett kik lesznek a nyerők, mint a fiatalabbaknál, csak Caremos és Action Boy voltak mindkét nap az élvonalban. Amit ebben a kategóriában sejteni lehet, hogy általában az idősebb korosztály dominál-bár ők ugyanazon a pályán de magasabb ugrásokon versenyeznek, mint a hét évesek- a végső sorrendnél, egy két ritka kivételt eltekintve. Ez azért van, mert már egy év alatt sokat erősödik, fejlődik egy ló, rutinosabb lesz. Most viszont elérkezett a ritka kivétel, két 7 éves is dobogós lett. Mindössze 5 ló került be a 35-ből az összevetésbe. Ebből a legjobb páros, egyben 2020 utánpótlás bajnoka Sedrick és Kovács Henri lett. Henri zsinórban másodszor nyeri ezt a kategóriát, tavaly is ő vitte haza az aranyérmet lovával. Ez a páros a hatodik helyen érkezett a döntőbe, és tornázta fel magát az aranyig. Másodikként egy 7 éves ló végzett, Diablo, ifj. Lázár Zoltánnal, kevesebb, mint egy másodperccel csúsztak le az első helyről. A harmadik helyezett, a 13. helyről került be az összevetésbe, végig kiválóan teljesített. A 7 éves Noblesse VD Donkhoeve és Faluhelyi Ádám megdolgoztak a bronzéremért.
1. Sedrick (Spartacus x Ratanja/Converter)- Kovács Henri (teny.: Gestüt Lewitz, tul: Tóth Péter)
2. Diablo (Diarado x Cartonette/Cartogan)-ifj. Lázár Zoltán (teny. Gestüt Lewitz tul.: Lázár család)
3. Noblesse VD Donkhoeve (Royal Earl du Chabus x Hapiness V/D Donkhoeve/Lord Z) és Faluhelyi Ádám (teny.: Gustaaf Quintelier, tul.: Dr. Kálmán András)

Kansas VL a négy-éves-lovak-döntőjének győztese Eszes Ferenccel. A díjkiosztók a Magyar Sportlótenyésztők Országos Egyesülete és a Díjugrató szakág elnökségi tagjai Fotó: Hajdu Krisztina

Kansas VL a négy éves lovak döntőjének győztese Eszes Ferenccel

Kansas VL a négy éves lovak döntőjének győztese Eszes Ferenccel Fotó: Hajdu Krisztina

Az öt éves lovak bajnoka Xixo Borgia és Ifj. Szabó Gábor Fotó: Hajdu Krisztina

Az öt éves lovak bajnoka Xixo Borgia és Ifj. Szabó Gábor Fotó: Hajdu Krisztina

Az öt éves lovak bajnoka Xixo Borgia és Ifj. Szabó Gábor Fotó: Hajdu Krisztina

A hat éves lovak bajnoka Shiarado és Szuhai Gyula Fotó: Hajdu Krisztina

A hat éves lovak bajnoka Shiarado és Szuhai Gyula Fotó: Hajdu Krisztina

A hat éves lovak bajnoka Shiarado és Szuhai Gyula Fotó: Hajdu Krisztina

Az utánpótlás bajnok Sedrick és Kovács Henri Fotó: Hajdu Krisztina

Az utánpótlás bajnok Sedrick és Kovács Henri Fotó: Hajdu Krisztina

Az utánpótlás bajnok Sedrick és Kovács Henri Fotó: Hajdu Krisztina

 

Forrás: Hajdu Krisztina

 

Kapcsolódó képek