menu

  • 2020.10.28.

Laptopunk védelmében

– a hardver oldaláról

Hiába a tenyérnyi okostelefon, a laptopra még mindig hatalmas szükség van. A legtöbb szellemi munka elképzelhetetlen nélküle, és az otthonunkban is elkél legalább egy. Éppen ezért elvárjuk tőle, hogy hosszú évekig szolgáljon minket, de ehhez nekünk is jól kell bánni vele.

Laptopunk fizikai védelméhez Német János, a Mobiltelefon-Számítástechnika Szaküzlet és Szerviz tulajdonosa ad tanácsokat.

A HŰTÉS BIZTOSÍTÁSA
– Szinte a legfontosabb dolog egy laptop karbantartásában a megfelelő hűtés biztosítása. Folyamatos irodai használat mellett, illetve játékra szánt készülékeknél egyenesen elengedhetetlen – hívja fel a figyelmet a szakértő. A hűtést akadályozhatja a hűtőventilátorra lerakódott porréteg, ami hangossá teszi a gépet, több energiát emészt általa a ventilátor és a processzor. A sűrített levegős porkifújás általában segít, de ha mégsem, akkor egy számítástechnikai üzlet szervize elvégzi a portalanítást, újrapasztázást, amit évente ajánlott kérni. – E folyamat hanyagolása vezethet ahhoz, amikor laptopunk bekapcsolásakor fekete képernyő fogad, ilyen esetben túlmelegedést követően tönkremegy a készülék. Ezért hosszabb ideig történő használat esetén ajánlott laptop hűtőpad beszerzése – javasolja a szervizes.

AKKUMULÁTOR, ÜZEMIDŐ
Néhány egyszerű szabály betartásával meghosszabbítható a készülék üzemideje és az akkumulátor élettartama. – Félévente érdemes az akkumulátor és a készülék érintkezőit megtisztítani. Az akkut csak a készülék kikapcsolt állapotában töltsük, amikor az eszközt hálózatról használjuk, inkább távolítsuk el az akkumulátort. A teljesen feltöltött és eltávolított aksit érdemes 3 havonta teljesen lemeríteni és ismét feltölteni, így évekig üzembiztos maradhat – tanácsolja Német János. Mivel a laptopok nagyon sok fölösleges energiát emésztenek fel, a szakértő javasolja, hogy néhány lehetőség beállításával optimalizáljuk a készüléket. Például a processzort nagyon leterheli a sok háttérben futó program, ezek idővel felhalmozódhatnak a gépen.
Ezért időnként érdemes szelektálni közöttük, de a legjobb, ha nem szemeteljük tele a gépünket, és csak azokat a szoftvereket telepítjük, melyekre valóban szükségünk van. Az energiagazdálkodási lehetőségeket is érdemes alaposan áttekinteni, az ott található opciókkal is sok idő adható az üzemidőhöz.

KIEGÉSZÍTŐK: TÁSKA, FÓLIA
Amennyiben hordoznunk kell a gépünket, mindenképpen megfelelő táskában tegyük! Érdemes azonban figyelembe venni a méretét, mert egy nagyobb készüléket kényelmetlen kézi táskában vinni, kisebbnek pedig nem feltétlenül érdemes oldal vagy hátitáskát vennünk. A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy a töltőt nem mindegy hogyan csomagoljuk el. – A legsérülékenyebb pont a kábel. Ne csavarjuk fel a töltőre vagy más tárgyra, használjuk a kábelen lévő kötegelőt, és úgy helyezzük el a laptop mellé a táskában – javasolja a Mobiltelefon-Számítástechnika Szaküzlet és Szerviz tulajdonosa. – A sérülésektől, karcoktól védő fólia mindenképpen hasznos hagyományos, illetve érintőképernyő esetén is. A fényes kijelzőből kellemes mattot kapunk, amely a munkához sokkal alkalmasabb, jobban kiemeli a részleteket, nem tükrözi vissza saját arcunkat nappal. Laptopunk kijelző méretének megfelelő fólia kiválasztását érdemes a szervizben szakemberre bízni, hiszen a fólia árában már benne van a felhelyezés, ezért nem kell otthon ügyetlenkedni ezzel. Készülékünk védelme természetesen nem csak a külső, fizikai, vagyis hardveres oldaláról fontos. A szoftveres részek, a használt programok frissítése, vírusmentesítése, optimalizálása is nagy szerepet játszik abban, hogy gépünk hogyan és meddig bírja a velünk való közös munkát.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2020. október 26-i számában jelent meg.

Kapcsolódó képek