menu

  • 2022.07.19.

A PROSZTATARÁK SZŰRÉS FONTOSSÁGA

Hosszú lappangási idő, az egyik legalattomosabb betegség, a férfiak körében a második leggyakoribb daganat típus. Ez a prosztatarák. Az idejében felismert megbetegedés azonban nagyon jó arányban gyógyítható és a szűrését a fizikális vizsgálat mellett, az úgynevezett PSA vérvétel is segíti.

A prosztatarák szűréséről és annak fontosságáról Dr. Juhász Anett, a Járomi Medical urológus szakorvosa nyilatkozott.

A prosztatarák kiszűréséhez minden adott, azonban a férfiak nagy részénél még mindig nem automatizmus, hogy 50 év felett kétévente eljárjanak rá, holott TB által támogatott formában is elérhető a komplex kivizsgálás. A vizsgálatok elodázásának hátterében állhat a nem túl jó marketinget kapott prosztatavizsgálat, a félelem, vagy a szégyenérzet. Pedig ha valahol lényeges az időfaktor, akkor az a prosztatarák. – A szűrés kiemelten fontos ennél a daganatos megbetegedésnél, hiszen egy hosszan lappangó, tüneteket sokáig nem produkáló, igazán alattomos betegségről van szó. A panaszok megjelenésekor a legtöbb esetben már előrehaladott daganattal van dolgunk, amelyet ekkor már nehéz gyógyítani. Azonban, ha időben elcsípjük, akkor nagy eséllyel kigyógyítható belőle a páciens – figyelmeztet Dr. Juhász Anett.

Nem szabad megvárni a tüneteket!
A legveszélyeztetettebb korosztály az 50 év feletti férfiak, azonban akinél volt a családban prosztatarák, annak már 40 éves kortól ajánlatos rendszeresen szűrésre járni. – A szűrés 50 év felett az irányelv szerint kétévente ajánlott, ha megfelelően alacsony az úgynevezett PSA érték. Én személy szerint azonban évente javasolnám, mert a prosztatarák maga nagyon jól kezelhető, ha korai stádiumban kapjuk el. Azonban az a páciens, aki már évek óta vért lát a vizeletében, gyengül, fogy és teljesen felborult a vizelési habitusa, már nagy valószínűséggel nem fog jól reagálni a kezelésekre. Panaszmentesen vagy nagyon minimális tünet esetén azonban 90%-os a gyógyulási arány. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szűrés – hangsúlyozza a szakorvos.

A szűrés menete
A prosztatarák szűrése egy igen komplex vizsgálat, amely magában foglal egy vizeletvizsgálatot, vérvételt és fizikális vizsgálatot, ultrahanggal kiegészítve. – Lényeges, hogy úgy érkezzen a páciens a szűrésre, hogy tudjon vizeletmintát adni, továbbá tudnunk kell arról, hogy volt-e az elmúlt hetekben bármilyen műszeres vagy fizikális urológiai vizsgálata, esetleg urológiai betegsége. Ez azért fontos, mert a vérből kimutatható PSA értéket (Prosztata Specifikus Antigén) mindezek
a többszörösére emelhetik, így fals képet kaphatunk. Ilyen beavatkozások után minimum 1-2 hetet kell várni a vérvétel előtt. Éppen ezért mi a szűrés alkalmával a fizikális vizsgálatot csak a PSA-hoz szükséges vérvétel után ejtjük meg – tájékoztat az urológus. A PSA érték megemelkedése mutatja a prosztata megbetegedését és annak fokát, amelynek azonban korosztályonként más a referenciaértéke. – A szűrés alatt a pácienst alaposan kikérdezzük a panaszairól, majd következik a fizikális vizsgálat, amely során megtapogatjuk a hasfalat, a külső genitáliákat és a prosztatát, továbbá ultrahanggal feltérképezzük a vesét, a húgyhólyagot és a heréket is. Tudom, hogy sokan tartanak a prosztata vizsgálattól, amely a végbélen keresztül történik, holott ez egy nagyon gyors és abszolút fájdalommentes vizsgálat. Ez senkit se tartson vissza a szűréstől és ezen félelem okán ne kezdjenek a panaszok és csupán vérvizsgálat után öndiagnózisba fogni, majd önmagukat gyógyítgatni. A prosztata megbetegedéseinek, daganatának kiszűrése egy igen komplex folyamat, az orvos sem tud csak az egyik, vagy a másik vizsgálat alapján diagnózist felállítani. Például a prosztatagyulladás és a megnagyobbodás tünetei nagyon hasonlóak lehetnek, de a komplex kivizsgálással a szakorvos már meg tudja állapítani a betegséget – mondja Dr. Juhász Anett.

A prosztata megbetegedéseinek szűrését és kezelését nem szabad, hogy visszatartsa a vizsgálattól való alaptalan félelem. A szakorvos hangsúlyozza, hogy legalább az 50 év feletti férfiak igenis időt kell hogy fordítsanak a rendszeres szűrésre. Illetve, ha bármilyen korú férfinak megváltozott a vizelési habitusa (gyakori vizelés, éjszakai vizelés, vér a vizeletben, nehéz vizelés, vizelet elakadás, fájdalmas vizelés, parancsoló vizelési inger), változást lát az ondó színében vagy herébe, esetleg
végbélbe sugárzó fájdalma van, akkor mielőbb keressen fel urológus szakorvost vagy szakrendelést, hiszen az időben felismert betegség mindig nagyobb eséllyel kezelhető.

Vágsélei Csilla

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2022.07.18-i lapszámában jelent meg.

Kapcsolódó képek