menu

  • 2023.01.31.

Mosás, szárítás – otthon vagy mosodában?

A filmekben már évtizedek óta láthatjuk, hogy az önkiszolgáló mosodákat milyen rutinosan használják az Egyesült Államokban.

Magyarországon ehhez képest még gyerekcipőben jár ennek a kultúrája, pedig már Kecskeméten is igénybe lehet venni önkiszolgáló mosodát mosásra és szárításra is.

A kecskeméti Varázsdoboz Önkiszolgáló Mosoda tulajdonosát kérdeztük mosási szokásokról, a mosoda és az otthoni mosás közti különbségekről.

Az önkiszolgáló mosodákban nincsen jelen alkalmazott, minden gombnyomásra, automatikusan működik. Vannak, akik ettől egy kicsit tartanak, de ez teljesen felesleges. Ahogy a Varázsdoboz tulajdonosa mondja: „itt nem lehet rosszat csinálni.” – A mosodánkban a használati utasítás nagybetűkkel, érthetően, felhasználóbarát módon van leírva pontról pontra. Aki azt követi, nagy eséllyel sikerrel jár és következőleg már olyan rutinosan fogja csinálni, mintha csak az otthoni mosást rakná be. Ha mégis gond adódna, akkor van egy telefonszám, amelyen személyesen engem ér el. Bármilyen esetben azonnal igyekszek segíteni, tehát nincsen teljesen magára hagyva a vendég – fejti ki a mosoda vezetője.

De miért is vigyük mosodába a szennyest, ha otthon is kimoshatjuk? Elsősorban a hatékonyság és a mennyiség lehet a válasz. Az önkiszolgáló mosodák 10-14 kg-os dobbal rendelkező ipari mosógépeket használnak, amelyeknek a hatékonysága is nagyobb, mint egy lakossági gépnek, így szebb lesz a végeredmény. A szárítógép pedig a legtöbb háztartásból hiányzik, az önkiszolgáló mosodában azonban alap. – Vannak, akik csak a kimosott ruhát hozzák szárítani, hiszen egy kisebb lakásban gondot okozhat a teregetés. A téli időszakban még nehezebben száradnak a ruhák és a pára hosszútávon akár penészedéshez is vezethet. Egy otthoni szárítógép, vagy annak hiányában a mosodában való szárítás megoldja ezeket a gondokat, sőt még a szöszök is eltűnnek a ruháról. Továbbá vannak olyan anyagú ruhadarabok, amelyek a szárítógépben szárítva puhábbak lesznek -sorolja a szárítógép előnyeit a mosoda tulajdonosa.

– A fiataloktól az idősebbekig, mindenféle korosztály megfordul nálunk. Vannak olyan fiatalok, akik mosógép nélküli albérletben élnek és nem volt még lehetőségük gépeket venni. Nekik egy gyors és takarékos megoldás a mosoda. De olyanok is vannak, akiknek az emelkedő energiaárak miatt kiszámíthatóbb, biztosabb nálunk mosni. Valaki pedig kiszámolta, hogy az ő igényeivel nem éri meg fenntartani egy mosógépet. Továbbá vannak olyanok is, akik nem szeretik magára hagyni otthon a mosógépet, így egyszerűbb és időhatékonyabb bedobni a mosodába a ruhákat, amíg ők például bevásárolnak – sorolja tapasztalatait a tulajdonos. Összességében elmondható, hogy abszolút egyéni igényeken múlik a mosoda használata, azonban ennek ellenére vannak olyan darabok, amelyeket érdemes önkiszolgáló mosodában mosni. – Nagy sötétítőfüggönyök, télikabátok, plédek, ágyneműk, párnák, ágytakarók mind olyan textilek, amelyek nem férnek be egy háztartási mosógépbe vagy, ha igen, akkor a túlterhelés miatt nem lesz hatékony a mosás vagy a szárítás. Ezeket célszerű mosodában a legnagyobb dobbal rendelkező gépben mosni és szárítani – mondja a Varázsodhoz vezetője.

Hogy valóban tiszták legyenek a ruhák, vannak szabályok, amelyeket otthon és a mosodai gépeknél is ajánlott betartani. – Kerüljük a dob túltöltését! Ha túl sok ruhát rakunk a gépbe, akkor nem lesz hatékony a mosás. Aranyszabály, hogy a dobot kb ¾ részig pakoljuk meg. Mindig az előírtnak megfelelő mennyiségű mosószert, öblítőt használjunk. A mosodában erre nem kell ügyelni, mert az adagolás automatikus. A ruhák szennyezettségéhez és anyagukhoz tartozó előírásuknak megfelelően válasszuk ki a mosási hőfokot! A legtöbb ruhához, ami kevésbé szennyezett bőven elég a 30-40 fok – javasolja a mosodavezető.

 

Vágsélei Csilla Sára

 

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó január 30-i számában jelent meg.

 

 

Kapcsolódó képek