menu

  • 2021.02.02.

Az autónak is jár a kozmetika!

Autónk tisztán tartása nemcsak az esztétikai élményhez ad hozzá, a jármű folyamatos karbantartásához tartozik, amellyel megalapozhatjuk annak minél hosszabb élettartamát is.

Az otthoni mosáson kívül ma már három helyen is tisztíthatjuk, tisztíttathatjuk autónkat: gépi autómosóban, kézi autómosóban, illetve önkiszolgáló autómosóban. Szükség is van ezekre, hiszen nem mindenki lakik kertes házban, ahol elvégezheti a tisztítást, és időnként az extra, szakértői hozzáértés is jól jön.

Kézi autómosó – szakszerű figyelem

– A kézi autómosóknál sokkal gondosabb odafigyelést kap egy autó, mint egy gépiben, illetve sokkal alaposabb is lesz, mintha mi magunk végeznénk el autónk takarítását. A kézi autómosó, autókozmetika előnye a magasabb víznyomás, amivel sokkal alaposabban letisztítható az autó, ezt szolgálja a személyes közreműködés is – sorolja a kézimosó előnyeit a Szentesi Autójavító – és Autókozmetika ügyvezetője, Bobák Orsolya. A gépi mosásnál gyakori probléma a karcolás vagy annak veszélye, valamint hogy az alaposság „hiánya” miatt itt-ott maradhatnak koszos részek is az autó külső felületén – folytatja a szakértő. – Egy kézi mosóban nem csak az autó külsejét tisztítják, hanem az ügyfél kérésére a belsejét is kitakarítják. Ide tartozik a kárpittisztítás, portalanítás, a belső műanyagok, műszerfal ápolása direkt erre a célra kifejlesztett takarítószerekkel. Továbbá a poratkák, állati szőrök eltüntetése, amely például kisgyermekes családoknál igen fontos lehet. Extra szolgáltatások is kérhetők, amikor fontos eseményre kell az autót felkészíteni, például esküvőre, vagy eladásra. Cégünk az RRCustoms autóápoló termékcsalád termékeivel dolgozik, amely magas színvonalon ápolja az autó bármely részét – mondja a Szentesi Autókozmetika szakembere. A kézi autómosókban különböző csomagok kérhetők a kezdőtől a prémiumig, a pénztárcától vagy az igényektől függően. Az alapcsomag leginkább egy általános tisztítást tartalmaz kívül-belül, ami akár rendszeresíthető is. A prémium pedig egy még alaposabb takarítás, amiben már külső wax is van. Ma már az autó is szinte a lakótérnek számít, ezért fontos annak tisztasága, folyamatos karbantartása az egészség és biztonság érdekében is.

 

Ózongenerátoros fertőtlenítés

Manapság egyre több helyen találkozunk az ózongenerátoros fertőtlenítéssel, amely tökéletes a dohányfüst jellegzetes beivódott szagának vagy bármely más szag, esetleg a penész eltüntetésére az autóban. – A fertőtlenítés során az eszköz a szennyezőanyagokat, méreganyagokat tiszta oxigénné alakítja, oxidálja őket – magyarázza Orsolya az ózongenerátor működését.

 

Tisztítás télen

A téli időszakban sokan tanácstalanok, hogy a hidegben szabad-e mosni, mosatni az autót a fagyásveszély miatt. A tanácsadónk szerint mindenképpen érdemes télen is tisztíttatni az autót. – Fontos, hogy rendszeresen le legyen mosva az alvázról és a felnikről a felgyülemlett só, szóróanyagos kosz, ugyanis ezek rozsdásodást okozhatnak, így veszélyeztethetik az alvázat, a kipufogót és akár a motort is. Télen fontos még, hogy megakadályozzuk az autó jegesedését, amelyre kifejezetten erre kialakított speciális készítmények kaphatóak. Továbbá ügyelni kell arra is, ha valaki gépi autómosóba megy 0 fok alatt, akkor olyan programot válasszon, ami szárítást is tartalmaz, hogy ne fagyjanak be az ajtók. A kézi autómosó, ahol szakemberek veszik kezelésbe a járművet, azért is jó, mert biztos minden szakszerűen történik, így a téli mosástól sem kell tartani – hívja fel a figyelmet Bobák Orsolya.

Vágsélei Csilla Sára

A cikk a 2021. február 1-jén megjelent Kecskeméti Szuperinfóban is olvasható.

 

Kapcsolódó képek