menu

  • 2021.02.26.

Az otthonfelújítási program részletei és hatásai

Az Otthonteremtési Program részeként 2021. január 1-jétől vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatást igényelhetnek a családok otthonuk felújítására.

A támogatás felhasználhatósága igen széleskörű, az igénylők személye iránti feltételek sem túl szigorúak. Ennek ellenére könnyű elveszni a feltételek részleteiben és az ügyintézésben. A támogatással kapcsolatosan felmerülő kérdéseinkre az SBK Complex Ingatlaniroda és Hitelközpontban keressük a válaszokat.

CSOK, babváró támogatás és a jó öreg LTP. Mind-mind olyan támogatási rendszerek, amelyek a családosok otthonát hivatott korszerűbbé tenni. Mindezek mellé idén csatlakozott az otthonfelújítási támogatás. De mit is tudhatunk erről az új programról és vajon kombinálhatjuk-e a többi lehetőséggel?

KIK ÉS MILYEN INGATLANNAL JOGOSULTAK A TÁMOGATÁSRA?
Olyan szülők vehetik igénybe az otthonfelújítási támogatást, akik legalább egy gyermeket nevelnek. A gyermek maximum 25 éves lehet, és a szülőkkel egy háztartásban kell élnie. – Fontos, hogy már a várandósság 12. hetétől igénybe vehető a támogatás, illetve ha a gyermek megváltozott munkaképességű, fogyatékkal él, vagy GYOD-ra jogosítja szüleit, akkor nincs életkorhatár. Továbbá a szülőknek nem szükséges házasságban élniük, egyedülálló anyák, illetve apák is igényelhetik – hívja fel a figyelmet Lévai Györgyné, az SBK Complex Kft. vezető pénzügyi referense. – Feltétel még a köztartozás-mentesség és a legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszony. A támogatott lakás legalább 50%-ban az igénylő tulajdona kell, hogy legyen, és minimum egy éve lakjon mind az igénylő és a gyermek is a lakásban, kivéve, ha egy éven belül vették a használt lakást vagy várandós az anya, esetleg nincs még egy éves a gyermek. A támogatás csak egyszer vehető igénybe.

SZÉLESEBB KÖRŰ, MINT A KORSZERŰSÍTÉSRE IGÉNYELT CSOK
Az otthonfelújítási támogatás felhasználási köre jóval bővebb, mint a korszerűsítésre igényelt CSOK, és beltéri, illetve kültéri munkálatokra is elszámolható. – A támogatás célja, hogy felújítással, korszerűsítéssel javuljon az ingatlanok használhatósága. Így többek között felhasználható a közműszolgáltatások bevezetésre, fürdőhelyiség, WC létesítésére, fűtési rendszer kialakítására, korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászáró cserére, redőnyre, tetőcserére, felújításra, klíma beépítésére, cseréjére, napkollektor, napelemes rendszer telepítésére, belső tér felújítására, mint, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréje. De ide tartozik még a festés, tapétázás, lépcső kialakítása, szaniterek beépítése, cseréje, továbbá a lakással azonos helyrajzi számon található épület, pl. nyári konyha, kerítés és garázs építése vagy terasz építése, térburkolat készítése, cseréje, alapozási szerkezet megerősítése, valamint beépíthető bútor vagy konyhai gép beépítése, cseréje – sorolja az építési tevékenységeket Bugyinszki Edit az SBK Complex Kft. tulajdonosa. A szakértő hangsúlyozta, hogy még számtalan tevékenységre lehet kérni a támogatást, de mindenképpen érdemes hozzáértő segítségét kérni abban, hogy a kiválasztott felújítás valóban a támogatás részét képezi-e. Érdemes előre tervezni, hogy biztosan minden beleférjen az összegbe, és senkit se érjen meglepetés.

A TÁMOGATÁS MÉRTÉKE
– A megfelelő számlákkal igazolt költségek felét, de legfeljebb hárommillió Ft-ot utal vissza utólag a Magyar Államkincstár. Ez nem azt jelenti, hogy minden egyes számla értékének a felét visszakapjuk, hanem azt, hogy az összes benyújtott számla összegének a fele lehet maximum a támogatás. Fontos kitétel, hogy a támogatás összege fele-fele arányban tartalmazhat munkadíjat és anyagköltséget. Aki teljesen kihasználná a hárommillió Ft-os lehetőséget, akkor két dolognak kell együttesen megfelelnie: a munkadíj és az anyagköltség számlái külön-külön elérjék a minimum 1,5 millió Ft-ot, a munkadíj és az anyagköltség együttes összege érje el a hatmillió Ft-ot – magyarázza a szakértő. Mindezekből adódóan természetesen a támogatás feltétele a felújítást végző szakemberekkel való szerződéskötés és az áfás számla igénylése is.

ÖNERŐ, HITEL, TÁMOGATÁSOK KOMBINÁCIÓJA
– Mivel a támogatás összegét utólag folyósítják, szükség van önerőre vagy ennek hiányában hitelre. Lehetőség van 3%-os támogatott hitelt felvenni tíz évre, hatmillió Ft-ig. Itt a kamat fix, amennyiben jelzálogra vesszük fel. Természetesen a hitelnek bele kell férnie a hitelbiztosítéki értékbe. Ha ez nem járható út, akkor a fix kamatos személyi kölcsön az, ami segíthet, amely törlesztőrészletének a jövedelem 50%-ba kell beleférnie. Továbbá felújítási célú piaci lakáshitelt is választhatunk, amit több bank is nyújt. Ebben az esetben a minimális összeg egymillió forint, a felső határ akár ötvenmillió is lehet – sorolja a hitel lehetőségeit Lévai Györgyné, vezető pénzügyi referens. Az otthonfelújítási támogatás kombinálható a CSOK-kal vagy a lakástakarékpénztárral is. Azonban a szakértő figyelmeztet, hogy a számláknak el kell különülniük. Ami az LTP-hez tartozik, azt oda kell küldeni, ami a CSOK-hoz, azt oda és az otthonfelújítási programhoz tartozót pedig ugyancsak külön. Ezek összehangolása és a hozzátartozó papírmunka nagy odafigyelést és akár szakértő segítséget követel. Az SBK Complex Kft. az út elejétől a végéig fogja a kezét a hozzájuk fordulóknak. – Az ingatlanvásárlástól a hitel és állami támogatások ügyintézésen keresztül a felújításokig mindenben tudunk segíteni. Saját szakembergárdával rendelkezünk, ami azt jelenti, hogy egy felújítási csapattal felmérjük a házat és a család igényeit. Majd a családdal közösen kiválasztjuk azokat a munkálatokat, amelyek beleférnek a támogatásba, költségvetést csinálunk, igény szerint hitelt választunk és mindent elintézünk. A számlák megfelelő szortírozása, beküldése, a hitelek és támogatások megfelelő intézése nagyon nagy felelősség, ezért szívünket-lelkünket beletesszük, hiszen a számok mögött családok állnak – hangsúlyozza Bugyinszki Edit.

A TÁMOGATÁS HATÁSA
Nem kérdés, hogy ez az új támogatás fellendítheti a használt ingatlanpiacot és a falvak, kisvárosok is fejlődhetnek általa. Az SBK Complex tapasztalatai szerint a kisvárosokban, falvakban élők érdeklődnek a legélénkebben az új támogatás iránt. Például Jakabszállásról, Izsákról, Orgoványról, már vannak megkeresések. Ezeken a településeken a Kádár-kocka típusú házak az uralkodók, amelyeknél leginkább a tetőfelújítás és a fűtés korszerűsítése a legfontosabb. – Most nagyobb eséllyel fognak falusias környezetben házat vásárolni a családok, és hamarabb bólintanak majd rá egy felújítandó házra, hiszen a támogatással meg tudják oldani a szükséges átalakításokat. Mindezek által a települések is szépülhetnek. Előrejelzések alapján az összes háztartás 7%-a biztosan, 17%-a valószínűleg élne az otthonfelújítási támogatással. 640 ezer család lehet érintett, akik közül közel 300 ezer biztosan belevág. Az állami támogatás iránt leginkább a 40-es éveikben járó családfővel rendelkező háztartások érdeklődnek, akik közül 16% már biztosan részt vesz a programban. A 18-29 év közöttiek egytizede szeretne élni a lehetőséggel, a harmincasok tervei pedig megfelelnek a mintaátlagnak. Az 50-es, 60-as korosztályt pedig már hidegen hagyja a támogatás – tájékoztat minket a szakértő.

 Vágsélei Csilla-Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2021.02.22-ei lapszámának Otthon rovatában jelent meg:

Kapcsolódó képek