menu

  • 2021.03.10.

36. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál

Sokszínű Kecskemét – Tavaszi Fesztivál 2021 online

A fesztiválok hívnak minket, hogy felkutassuk a saját kultúránk sokszínűségét. Ez akkor is igaz, ha ezt most csak online tehetjük meg. Idén is megrendezzük a Kecskeméti Tavaszi fesztivált, – Sokszínű Kecskemét címmel. Megmutatjuk a város kulturális sokoldalúságát a technika segítségével. Büszkék vagyunk alkotó közösségeink értékeire, melyeket megismerve gazdagabbá válhatunk. A programokat megtekintve meggyőződhetünk arról, mennyi csodája, kulturális kincse van Kecskemétnek, mennyire sokarcú, még akkor is, mikor a közművelődési intézményeit nem lehet látogatni.
Részletes programok:
https://kecskemeti-tavaszi-fesztival.hu/
és a Fesztivál facebook oldalán www.facebook.com/kecskemetitavaszifesztival

A programok:

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

2021. március 11-28.
TAVASZI ZSONGÁS
Játék tavaszi versekkel, mesékkel, dalokkal a www.bacstudastar.hu weboldalon

Hírös Agóra Kulturális Központ

SZÍNRŐL SZÍNRE
Önálló alkotói törekvések Kecskemét kortárs képzőművészetében c. online kiállítás
Időpont: március 11-28.
A Kecskeméti Képzőművészek Közössége a Tavaszi Fesztivál mottójához igazodóan, kiállítás és programsorozat keretében átfogó képet kívánunk nyújtani a városunkban jelen lévő alkotói törekvésekről, kitágítva a vizuális művészetek fogalmát, túllépve az alkotói gondolat statikus megjelenítésén, a mozgást, mint alkotóelemet is szeretnénk a seregszemle részévé tenni. A kiállításra nem csak kecskemétiek, illetve KKK tagok jelentkezését vártuk. Nyitott volt a beadási rendszer, nyitva ezzel a fiatal művészek felé. Az érdeklődők 360 fokos, online panoráma-tárlat és online katalógus segítségével élhetik át a tárlat élményét. A kiállítás elérhető Hírös Agóra online felületein.
Kiállító művészek: A. Varga Imre, Balanyi Károly, Bazán Vladimir, Bella Rózsa, Bruncsák András, Csörgő Tamás, Damó István, Deli Gábor, Fekete Dénes, Gulyás Géza, Görbe Ágnes, Hermkens Edit, Hollósy Katalin, Király Gábor, Kovács Mátyás, Majoros Gyula, Mészáros Marianna, Miklós Árpád, Molnár Péter, Nagy Otília, Patkós László , Petri Ildikó, Szappanos István, Szolláth Katalin, Ugray Zsuzsa, Ulrich Gábor, Urbán Zsuzsa, Zugor Zoltán, Zsolczai Balázs, Tegdes László

Hírös Agóra Ifjúsági Otthon

TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT
Felfedező séta: 12 helyszín, 12 kérdés
Március 15-i felfedező sétaára invitál Kecskeméten a Hírös Agóra Nonprofit Kft.
Március 8-15-e között 8 nap alatt 12 helyszínre kell ellátogatni, hogy válaszolni tudjunk 12 kérdésre.
Az ünnephez kötődő felhívás a következő:
Kecskeméti felfedező séta során keressék fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseinek, kecskeméti kötődésű személyiségeinek emlékhelyeit, szobrokat, emléktáblákat és válaszoljanak a feltett kérdésekre! A Márciusi Ifjak 12 pontjához hasonlóan 12 jelentős személyt és kecskeméti helyszínt gyűjtöttünk össze. A résztvevők a felfedező séta során, szabadon, önálló időbeosztással haladhatnak. A ’48-as eseményekhez kapcsolódó emléktáblákat, szobrokat alaposan szemügyre véve találhatók meg a válaszok. Várjuk egyének, családok, baráti társaságok részvételét.
A helyes megfejtést beküldők jutalomsorsoláson vesznek részt.
A részletek és a feladatlap, ami online kitölthető vagy letölthető. https://www.hirosagora.hu/jard-be-kecskemet-emblematikus-helyszineit

Nemzetközi Kerámia Stúdió

Szín – orgia
Kézzel festett alkotások
Válogatás a Nemzetközi Kerámia Stúdió gyűjteményéből
virtuális kiállítás
2021. március 12 – 28.
Elérhetőség: www.facebook.com/ICSHUNGARY

A Nemzetközi Kerámia Stúdió alapítása óta gyűjt kortárs kerámia alkotásokat. E töretlen elkötelezettség eredményeként a kollekcióban jelenleg 500 művész mintegy 4000 alkotása szerepel. A művészek 5 kontinens 45 különböző országát reprezentálják. Ezen kiállításunkon az érdeklődő közönség, a gyűjtemény kézzel festett darabjaiból láthat egy igen gazdag, színes válogatást.

Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely: Emlékezés

Válogatás Kátai Mihály és Morelli Edit munkáiból
virtuális kiállítás
2021. március 12 – 28.
Elérhetőség:
https://www.facebook.com/Nemzetközi-Zománcművészeti-Alkotóműhely-Kecskemét-102713178531158
A magyar zománcművészet XX. századi megújítói közül két olyan alkotóművésztől búcsúztunk 2020 második felében, akik ezer szállal kötődtek városunkhoz, Kecskeméthez. Legismertebb és legjelentősebb alkotásaikat itt hozták létre, melyek még ma is fellelhetők a Hírös Agórában, a Kecskeméti Kórházban, a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely állandó kiállításán és töredékekben a Széchenyiváros épületein.
Kátai Mihály (1935 – 2020) a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepek alapító vezetője azok első évtizedében, 1975-től 1987-ig. Hozzá kapcsolható a világszerte „kecskeméti zománc” -ként ismert eljárás, melyet ma is sok követője alkalmaz.
Morelli Edit (1940 – 2020) egész pályája folyamán kötődött Kecskeméthez. Alapító tagja az első alkotótelepnek, majd a későbbi években több alkalommal is nagydíjjal jutalmazták. Hatalmas anyagismeretét méltó alázattal, eszközként használta spirituális és organikus jellegű művei megalkotásakor.
Mindkettőjük zománcművészeti életművét országos szakmai díjak kísérik.
Virtuális Emlékkiállításunkat a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely Gyűjteményének ajándékozott alkotásaikból rendeztük, mellyel elismerésünket és köszönetünket szeretnénk kifejezni emléküket megőrizve.

Népi Iparművészeti Gyűjtemény: Virágok üzenete

Növényi ornamentika a népművészetben
Online fotókiállítás
2021. március 12 – 28.
Elérhetőség:
http://nepiiparmuveszet.hu/
https://www.facebook.com/nepiiparmuveszet

A Népi Iparművészeti Gyűjtemény saját gyűjteményéből összeállított tárlaton a magyar nyelvterületről származó népi növényi (többségében virág) ornamentikával díszített népművészeti, népi iparművészeti tárgyak, eszközök kapnak helyet. Láthatóak lesznek itt hímzések, szőttesek, viseletek, faragott tárgyak, fazekasmunkák, díszített tojások, és még számos, a népi kismesterségek körébe tartozó alkotás. A növényi motívumok között kiemelt szerepe van a virágnak, elsősorban a tulipánnak, a rozmaringnak és a rózsának. A virág minden népcsoportnál a nőt jelképezi, a letépett virág pedig a beteljesült szerelmet. Vannak jellegzetesen férfi növénymotívumok is, a tisztáson álló fenyőfa például egyértelműen férfi jelkép. A festéssel, faragással vagy véséssel díszített tárgyakat soha nem használták a mindennapi tevékenységek során, mivel ezek szimbolikus értékkel bírtak.

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

ABLAK-TÁRLAT
Könyvtárunk ablakaiban kerülnek kiállításra a Szabadiskola növendékeinek
alkotásai, melyekre az Ablak-kölcsönzésnél és Facebook-oldalunkon (https://facebook.com/konyvtar.kecskemet) lehet szavazni.
Kiállítás megnyitó: 2021. március 13. szombat 16.00 óra – Sajtótájékoztató

 

Cifrapalota

Gábor Áron “…Harang voltál, légy a szabadság hirdetője”
A program dátuma: 2021. március 15-től
A Kecskeméti Katona József Múzeum és az Alapítvány a ’48-as Hősökért rajzpályázata 11. alkalommal hívja alkotásra a gyerekeket. Az 5-18 év közötti óvodások és diákok rajzai idén Gábor Áronról, ágyúiról és a csatákról szólnak. A rajzpályázat díjazott alkotásait virtuális kiállítás formájában tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum internetes felületén, mely elérhető lesz a Cifrapalota facebook oldaláról is. https://www.facebook.com/cifrapalota

Forrás Kiadó: Fiatalok költészete

Kállay Eszter, Celler Kiss Tamás és Purosz Leonidasz estje
Online rendezvény
2021. március 17. (szerda), 18 óra
Elérhetőségek:
https://www.youtube.com/channel/UCna1eN2dI2f2WOjYGK7mzVg
https://www.facebook.com/Forrasfolyoirat
Három fiatal, ám markáns és izgalmas hang a kortárs magyar költészetből: Kállay Eszter, Celler Kiss Tamás és Purosz Leonidasz. Mindannyian rendelkeznek kötettel, nemzedékük fontos lírikusai, s nem mellesleg a Forrás szerzői is.
Kállay Eszter 1994-ben született Budapesten, a bécsi Képzőművészeti Akadémia hallgatója. Versei, esszéi és kritikái magyar és nemzetközi folyóiratokban jelentek meg. A Versum szerkesztője. Első kötete Kéz a levegőben címmel 2020-ban látott napvilágot a Magvető Kiadónál.
Celler Kiss Tamás (1995, Verbász) Sinkó-díjas költő, a Híd Kör tagja, az Újvidéki Egyetem hallgatója. Első kötete Anyaméh címmel látott napvilágot a zEtna Kiadó gondozásában, 2015-ben. Második könyve megjelenés előtt áll a Fiatal Írók Szövetségénél.
Purosz Leonidasz 1996-ban született Szegeden. Szentes és Budapest után jelenleg Marosvásárhelyen tanul. Verseket ír, A városnak meg kell épülnie című kötete 2016-ban jelent meg a FISZ kiadásában, míg Egy férfi sosem hagyja félbe című, második könyve 2019-ben került publikálásra a Magvetőnél.
A beszélgetést vezeti: Pál-Kovács Sándor és Füzi Péter

Hírös Agóra Kulturális Központ

XV. KECSKEMÉT FRINGE idő van!
A SOKSZÍNŰ KECSKEMÉT Fringe – online

15 évvel ezelőtt, 2006-ban született meg a Kecskemét Fringe, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál kiemelt ifjúsági művészeti programja.
Az évek során számtalan fiatal tehetség mutatkozott be a zene, a tánc, a film, a színjátszás és a képzőművészet területén. Ma már többen elismert alkotók közülük, de mi egyformán büszkék vagyunk az elmúlt évek minden szárnyát próbálgató előadójára.
A pandémia miatt a várva várt jubileum nem maradhat el: bemutatjuk legújabb kisfilmünket, melyben lerántjuk a leplet a Kecskemét Fringe igaz történetéről. Leporoltuk a másfél évtized során összegyűlt képeket, videó felvételeket, és összeállítottunk egy exkluzív sorozatot. Sztorizunk, emlékezünk, elmélkedünk a Kecskemét Fringe múltjáról, jövőjéről.
Időutazásra fel, kezdődjön a Fringe sztori:

https://www.facebook.com/KecskemetFringe

 

Bozsó János: Ecsetnyomok – Kecskemét

Online tárlat
2021.március 20. – március 28.
www.facebook.com/bozso.net
Bozsó János festőművészt (1922 – 1998) eltéphetetlen szálak kötötték szülővárosához, Kecskeméthez. Válogatásunk az 1950-es évektől az 1990-es évekig keresi életművében azokat a nyomokat, amelyek megtestesítették a művész számára a várost. A Máriavárosban tengődő, kezdő piktor a szomszédos Szélkertbe húzódott, hogy alázattal figyelje a természet finom változásait, a havon sikló nap ezernyi tónusát. Az ecsetnyomok dokumentatív forrássá is válhatnak a lebontott, eltűnt városrészek ábrázolásával. A Nyíri út, a Cigányváros házsorai lassan emlékké váltak, hangulatukat mégis azonnal megérzik azok is, akik a mai város lakói. A Klapka-házban töltött években születtek a szenvedélyes művész magával ragadó alkotásai. Felvillannak a fényben fürdő épületfalak, megállíthatatlan lendülettel söpör végig az alkotó ecsetje a falemezen, hogy jelképpé váljanak az ismerős kecskeméti részletek; eggyé válik a város panorámájával. Két élet hagyott kölcsönösen lenyomatokat egymásban: a művészé és a városé.

Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár

2021. március 23-27.
ZENÉRE HANGOLVA
Álljon meg egy dallamra és játsszon velünk a Katona József Könyvtár előtt!
A Katona József Könyvtár zenés játéka a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében.
Válaszoljon kérdéseinkre és küldje el megfejtéseit a zenei@kjmk.hu email címre!
A kérdések a Tavaszi Fesztivál ideje alatt a könyvtár előtt hangszóróból hallhatók, illetve elérhetők a könyvtár honlapján és közösségi oldalain.
Növelje esélyeit! Minden nap más kérdésekkel várjuk: játsszon velünk akár naponta!
A megoldásokat 2021. március 28-ig várjuk, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

Bohém Ragtime Jazz Band

A BOHÉM TRIÓ ONLINE KONCERTJE
a Hírös Agóra Kulturális Központból, március 26. 18 órától
Bohém Trió:
Ittzés Tamás – zongora, ének,
Mátrai Zoltán – klarinét, tenorszaxofon, ének,
Falusi Alfréd – dob
Táncosok:
Bulyáki Ákos és Bulyáki Boglárka (a budapesti Pepita Swingtánc Egyesület tanárai)
https://www.facebook.com/BohemRagtime
http://www.bohemragtime.com/

Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ

Kapcsolódó képek