menu

  • 2021.03.17.

“Harang voltál, légy a szabadság hirdetője!”

A Kecskeméti Katona József Múzeum legújabb virtuális kiállítása

Elkészült a Katona József Múzeum legújabb virtuális kiállítása, mely az Alapítvány a ’48-as Hősökért és a Kecskeméti Katona József Múzeum közösen, idén már 11. alkalommal meghirdetett rajzpályázatának díjnyertes alkotásait mutatja be.

A kezdetben óvodásokat megszólító program az elmúlt évtizedben nagyot fejlődött. Mára a legkisebbek mellett az általános és középiskolás gyerekek és fiatalok is részesei a rajzpályázatnak.
Kezdetben Kecskemétről érkeztek rajzok, mára az egész ország területéről, sőt évről-évre a határainkon túlról is kapnak alkotásokat.

A pályázat témája minden évben a forradalom és szabadságharc valamely jelentős eseményéhez vagy jeles személyiségéhez kapcsolódik. 2021-ben a központi téma Gábor Áron alakja. A Kecskeméti Katona József Múzeum március 15-én szerette volna megnyitni a Sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum „Lészen ágyú” című vándorkiállítását. Erre sajnos várni kell, de a kapcsolódó gyermekrajz pályázat díjazott alkotásait virtuális kiállítás formájában közzétették a nemzeti ünnepen.

A zsűri több mint 1200 alkotás közül választotta ki a helyezetteket és a különdíjas munkákat. Minden egyes beérkezett mű mögött ott van a felkészítő pedagógusok, szülők és az alkotó gyerekek munkája, és minden elkészült rajzzal bővülnek a gyerekek történelmi ismeretei. Minden év egyik legmeghatóbb élménye a március 15-én megtartott díjátadó, a rengeteg csillogó szemű és büszke gyermek. Sajnos idén sem tarthattak élő díjátadót és rendezhettek kiállítást, de bíznak benne, hogy jövőre már személyesen köszönthetik a gyermekeket és látogatóikat a Cifrapalotában!

A virtuális kiállítás az alábbi linken érhető el:

https://hu-themator.museum-digital.org/ausgabe/showthema.php?m_tid=831&tid=835&ver=standalone

Kapcsolódó képek