menu

  • 2021.04.06.

“Elsősegély-információk” a jogosítványszerzéshez

Az online végezhető KRESZ tanfolyam és a számítógépes vizsga bevezetését követően az elsősegély vizsgáztatás menete is megváltozott. Az elsősegélyvizsga új követelményeiről azonban rengeteg tévhit kering.

A tévhiteket a kecskeméti AszuCar Autósiskola ügyvezetője, Aszódi Dávid segít tisztázni.

Hazánk autósiskolái körében egyre népszerűbb a teljes online ügyintézés, mellyel megkönnyítik valamennyi jogosítványszerzés előtt álló életének mindennapjait. Nem utolsó sorban, pedig a jelenlegi járványhelyzet szempontjából is előnyös, ha minél több mindent át tudunk menteni az online térbe. A tantermi oktatásokat is felváltották az online tanfolyamok, illetve a vizsgázás is újításokon ment át. A jogosítvány megszerzéséhez a KRESZ és a forgalmi vizsga mellett, sikeres elsősegély vizsga is szükséges, melynek teljesítési követelményei szintén megváltoztak.

Könnyítések

– Már nem köteles egyetlen diák sem elsősegély tanfolyamot elvégezni annak vizsgája előtt, sőt mi több, ha megfelel a követelményeknek a vizsgázási kötelezettség alóli felmentést is kaphat, így vizsgázni sem köteles. Továbbá az elsősegély oktató videók és könyvek oly mértékben elterjedtek, hogy már nem feltétlen kell iskola rendszerű képzést végezni ahhoz, hogy elsajátítsuk a vizsgához szükséges tudást. Emellett a választott autósiskolák egytől egyig rendelkeznek elsősegély tananyagokkal, melyeket igénybe vehetünk a vizsgára való felkészüléshez – tájékoztat minket Aszódi Dávid az AszuCar Autósiskola ügyvezetője. – Az elsősegély vizsga alól felmentést kaphatnak azok, akiknek már birtokában van olyan végzettséget igazoló dokumentum, melynek megszerzése során szert tettek elsősegélynyújtó ismeretekre. Ilyenek például azok, akik letették a Hippokratészi-esküt vagy az egészségügy valamely területére vonatkozó végzettségük van, illetve ha van érvényes katonai vezetői engedélyük a letenni kívánt kategóriából, vagy bármely más kategóriára letett jogosítványa során már vizsgázott elsősegélynyújtásból.

Ügyintézés

Az elsősegélyvizsgákat ugyan a Magyar Vöröskereszt szervezi és bonyolítja le, de az autósiskolák a vizsgázó nevében eljárva időpontkéréssel, a vizsga díjáról kiállított csekk és a náluk elérhető tananyagok biztosításával végig vezetik az úton a vizsgázókat, ügyfeleiket. – Fontos, hogy tudják a jogosítványt szerezni vágyók, hogy autósiskolaként mi mindenben a segítségükre vagyunk, így természetesen az elsősegélyvizsga ügymenetének elintézést is lebonyolítjuk helyettük – hívja fel a figyelmet a szakértő. Az AszuCar Autósiskolánál dolgozók tapasztalatai szerint az ügyfeleik szeretik, hogy már elérhető a jogosítvány teljes online ügyintézése, így sokan élnek is vele. – Az online ügyintézéssel több lehetőség nyílik a tanulók számára, hiszen az ország bármely pontjáról tudunk fogadni diákokat. Továbbá kifejezetten szeretik a hallgatók a videós magyarázatokkal és konkrét esettanulmányokkal tűzdelt elsősegély tanfolyamjainkat, amelyek interaktívvá és életszerűvé teszik az elsősegélynyújtás alapjait, melyek a vizsga során is magabiztossá tesznek. Ezek a videók többször visszanézhetők, ezáltal elősegítik a megértést, és a tanulást egy sikeres vizsga reményében – mondja Aszódi Dávid.

www.aszucar.hu

Vágsélei Csilla Sára

A cikk eredetileg a Kecskeméti Szuperinfó 2021. április 6-ai számában jelent meg.

Kapcsolódó képek