menu

  • 2021.04.20.

„Kutya-jó” óvodai program a Bocskai utcai óvodában

A „Kutya-jó” óvodai program lassan már a 2. év végéhez ér a Bocskai utcai oviban.

 
Céljuk volt, hogy a gyerekek elfogadják és megszokják a kutya jelenlétét és heti rendszerességgel, pozitív impulzusok érjék őket. A kutya, mint motivációs bázis segít az empátiás készségek és a szociális érzékenység kialakításában, fejlesztésében. Kiemelt feladatuk az egymásra figyelés, egymás segítésének erősítése. A félénk, vagy gyengébb képességű gyerekek is igyekeznek feladataikat sikeresen megoldani, a jutalmat – a kutya simogatását, trükkjét, stb.- kiérdemelni.
 
 
A Mókus csoportos gyerekek hétfőnként örömmel mennek óvodába, mert a barátaik mellett Pillával vagy Zuzuval találkozhatnak. A 2020/21-es nevelési évben már nem csak a játéké volt a főszerep, hanem különböző tevékenységi formákban (ének, vers, mozgás) motiválta a kutya a gyerekeket.
 
 
Amellett, hogy a gyerekek pozitívan élik meg az ebekkel való találkozást, a szülőktől való visszajelzések (kérdőív formájában is) azt mutatják, hogy a gyerekek otthoni magatartásában is pozitív változások következtek be. Nyugodtabbak, türelmesebbek, segítőkészebbek lettek. Akik eddig féltek a kutyáktól, megbarátkoztak velük.
 
 
2021 januárjától a KRE Bocskai és Kaszap utcai óvodák valamennyi óvodai csoportjának lehetősége van kipróbálni a kutyás foglalkozásokat. Havonta 1 alkalommal a kutya és felvezetője valamint a programot vezető egyik óvodapedagógus bemutató foglalkozást tartanak az érdeklődő gyermekcsoportok számára. Tapasztalatuk az, hogy óvodásaik kirobbanó érdeklődéssel, motiváltan, egymást segítve végzik a feladatokat.
 
 
A következő évek céljai között szerepel, hogy a város óvodáiban is megismertessék a „Kutya-jó” óvodai programot.
 
 
A program nyomon követhető: https://doggyedu.wordpress.com
 
 

Kapcsolódó képek