menu

  • 2021.04.21.

„A legszebb konyhakertek”

Felhívás „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei kecskeméti fordulójára (2021)

Kecskemét városa az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésében 9. alkalommal részese „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei elnevezésű országos jelentőségű programnak.

Az egyesület a versenyhez való csatlakozással felvállalt egy olyan nemes ügyet, melynek célja a kiskertek, konyhakertek újra értékké teremtése. Hiszen ez az országos mozgalom nem csupán a versenyről szól, hanem arról is, hogy felhívja a figyelmet azokra a lelkes kertművelőkre, akik fáradságot nem kímélve művelik konyhakertjüket, gyümölcsöseiket. Munkájukkal megmutatják környezetüknek, hogyan kell értékesen, értelmesen élni, kihasználva a környezet adta lehetőségeket.

Az év témája: „Szorgalom, kitartás, hűség!”

A jelenlegi egészségügyi helyzetben a legfőbb feladat, arra ösztönözni a lakosságot, hogy minél több udvaron alakítsanak ki konyhakertet, ami most aktuálisabb mint valaha.

Úgy gondolják, hogy a konyhakert művelése a szép hobbin túl nagyban hozzájárul az egészséges életmód elterjedéséhez, hiszen sok esetben bio, de legalábbis ismert és biztonságos anyagokkal kezelt élelmiszerhez juthat a lakosság.

A megmérettetés keretén belül keresik a város legszebb és leghatékonyabb gyümölcsös, zöldséges konyhakertjét. Nevezési kategóriák között megtalálhatóak a hagyományos kertek, illetve balkonládákban termelők, és közösségi kertek!

Nevezési kategóriák:

Balkon: Erkélyen kialakított

Mini: 10 – 50 m2

Normál: 50 m2 felett

Zártkert 1: Zöldséges

Zártkert 2.: Gyümölcsös

Zártkert 3.: Vegyes (zöldség és gyümölcs)

Közösségi: Óvodák, iskolák, csoportok, szervezetek által megművelt kertek

Jelentkezhet: a balkon, kert, udvar, telek, földterület tulajdonosa, vagy annak megművelője.

A bírálatnál előny: öko/bio-módszerek alkalmazása, madárbarát kert kialakítása (van benne madáretető,- itató, és – odú), ha a kertben minél több féle fűszer és gyógynövény található, a kertet több generáció műveli, és a kertművelő minél több talajkímélő művelési, védekezési, vízgazdálkodási módszereket alkalmaz, minél több tájjellegű, régi, saját megőrzésű fajtákat tart kertjében!

Vegyszer használata esetén a Permetezési napló naprakész, szabályos vezetése KÖTELEZŐ!

Szeretettel várják az érdeklődők jelentkezését minél előbb, de legkésőbb 2021. június 15-ig.

Kitöltött jelentkezési lap leadható:

  • Személyesen: Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület Irodájának portáján
    6000 Kecskemét, Csányi krt. 14.

 

  • E-mailben, online: orosz.edina@aranyhomok.hu

 

  • Postai úton: Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület
    6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

 

„A legszebb konyhakert program 2021 – Kecskemét” eredményhirdetése: 2021. október 2. (szombat)

A program felhívása és a jelentkezési lap elérhető az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület honlapján, www.aranyhomok.hu és facebook oldalán.

Jelentkezési lap itt is letölthető: Kecskemet Jelentkezesi lap

Jelentkezéskor, illetve a verseny idején szívesen veszik fotók készítését a balkonról, kertről, mely segíti a bírálók munkáját. Az országos díjra jelöléshez ez elengedhetetlen lesz!

Várják minden zöldség/ gyümölcs termesztő kertművelő jelentkezését!

Bíznak benne, hogy 2021-ben még több konyhakertész méretteti meg magát ezen a versenyen, és együttműködésével részt vesz a példamutató érték és tudás megőrzésben.

Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület

 

Kapcsolódó képek