menu

  • 2021.04.27.

Botanikus kert születik Belsőnyírben

Április 26-án délelőtt zajlott Kecskemét Belsőnyírben az új, Kecskeméti Nyírjes Modern Botanikus Kert munkacímet viselő füvészkert alapító ünnepsége.

Az eseményen – melyen többek között részt vettek a KEFAG Zrt. szakemberei, Falu György alpolgármester és a kert tervezőmérnöke is – a házigazda, Kollár Csaba agrármérnök vezette körbe az érdeklődőket.

Kollár Csaba kecskeméti lakosként 5 és fél éve álmodta meg Kecskemét Belsőnyírben különleges botanikus kertjét, mely magánberuházásban és magántőkéből létesült.

Miután a házigazda saját készítésű likőrrel körbekínálta az összegyűlteket, az avatóünnepség első lépéseként azt a cserjesávot mutatta be, melynek egyik funkciója, hogy a majdani botanikus kert felé érkező szelet megfogja, hogy kevesebb terhet kapjanak a fák. Ugyanakkor természetesen a látványt szolgálja, valamint a köztük lévő tűztövis, homoktövis, kökény sok madáreleséget ad. Az öntözőcső-rendszer mellett végighaladva a vékony, védtelen cserjék még alig látszanak ki a földből, vigyázva kell lépkedni, de bennük rejlik a kert idén március-áprilisban elültetett 27725 db fájának minden ígérete, azaz hogy a majdani botanikus kertet védőnövényzetként körülvegyék.

– A terv 5 ingatlan vétele és egybeolvasztása révén 82.415 négyzetméteren valósul meg és címernövénye, ahogyan az nevében rejlik: a nyírfa. A területen eddig két öntözőkút létesült, melyek együtt percenként akár 1000 liter vizet is megforgatnak. A fák körülbelül 50 blokkban lettek telepítve, mintegy 19 méterenként találhatóak a blokkok. Itt kétféle növénytársulás található meg: az alföldi zártkocsányos tölgyes, illetve gyöngyvirágos tölgyes. Ez egy ökológiai botanikai kategória, azaz Európában őshonos módon olyan természetesen együtt élő, egymást kiegészítő fák társulása, amelyek egymást jól támogatják. Rendkívüli sűrűséggel lettek telepítve, hogy meggátolják a szántóföldről beérkező vegyszer, finompor beáramlását és hogy megfogják a szelet, vihart, gyommagokat, hogy azok a gyűjteményes részbe ne jussanak be – mesélte Kollár Csaba tulajdonos.

A KEFAG Zrt. szakemberei gondoskodtak a botanikuskert kivitelezéséről, ők is válaszoltak az érdeklődők kérdéseire, majd pedig a füvészkert tervezőmérnöke is bekapcsolódott a beszélgetésbe.

A séta után ünnepélyes faültetés vette kezdetét, ahol jelképesen 21 növényfajból ültettek a Kollár Csaba által felkért résztvevők.

A közművesítés nagy része, a bejáróút, a védőnövényesítés, az öntözőrendszer egy része, a kerítés elkészült. A növényvilág teljeskörű bemutatása a cél, lágyszárúak, fűfélék, exotikumok is megtalálhatóak lesznek a botanikus kertben. A maga nemében óriási terület fenntartása rendkívül költséges, a belső gyűjteményes rész tervezése még most is tart, funkcióvázlata készült el.

Falu György alpolgármester örömét fejezte ki, hogy újabb zöld területtel bővül Kecskemét, hiszen példaként is szolgálhat a többi tulajdonos számára, Kecskemét egyik ékességét, paradicsomát reméli benne.

A faültetés után került sor a faház táblájának leleplezésére, és a tulajdonos a faültetők között ajándékul kiosztott egy-egy ültetésre váró nyírfát.

Az agrármérnök alapító klasszikus növénybemutatóknak szeretne teret nyitni csoportos látogatásra, elsősorban oktatási intézmények csoportjainak egészen az egyetemig, valamint évszakonként „nyitott kert” napokat tervez, s egyúttal lehetőséget kíván adni tudományos-kutatómunkának is.
A kert megálmodója így vall terveiről: – Úgy gondoltam, ha magamnak építek egy nívós természeti környezetet, az lesz annyira jó, hogy vétek lenne csak szűk magánhasználatban tartani. A kecskemétieknek és a környéken élő embereknek szeretnék egy olyan minőségi életteret teremteni, ami ellensúlyozhatja az urbanizációt és a természettől való eltávolodást.

Forrás: hiros.hu
Fotók: Ujvári Sándor

Kapcsolódó képek